Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Food Revolution Day
Človek ne jezi se
30. november 2017

Nežna juhica iz sladkega krompirja, mung dhala in črne kumine

Sestavine:
150g sladkega krompirja . 150g buče . 100g korenja . 90g leče »mung dhal« . 8 dcl vode . 1/3 žličke mlete kumine .  1/3 žličke mlete kurkume . 1/3 žličke mlete orientalske kumine (oz. kumin) . 1/2 žličke semen črne kumine . 1 žlička timijana . 1 žlička himalajske soli . 1 žlica sezamovega olja . ovsena  smetana (po okusu)


Priprava:
1. »Mung dhal« dobro speremo pod vročo vodo in zakuhamo v loncu z vročo vodo. Pred tem ga lahko nekaj ur namakamo v mlačni vodi.
2. Nato olupimo bučo in sladek krompir ter narežemo na manjše kose. Korenje dobro operemo pod vodo, ostrgamo in narežemo na manjše kose. Zelenjavo dodamo v lonec, kjer se kuha juha. Solimo in dodamo še začimbe. Timijan in črno kumino med dodajanjem v lonec rahlo zdrobimo s konicami prstov oz. med dlanmi, da jedi dodajo še več svoje arome in koristnih učinkovin. 
3. Juho kuhamo okoli 15 do 20 minut oz. toliko časa, da se zelenjava lepo zmehča. Ko je juha že skuhana, dodamo še žlico sezamovega olja (lahko tudi katerega drugega, npr. kokosovega ali mandljevega) ter po želji in okusu vmešamo še nekaj ovsene smetane. Juha je zelo okusna nepasirana, po želji pa jo lahko tudi spasiramo. 

»Mung dhal« je svojevrstna stročnica, podobna leči, ki je izjemno hranljiva in lahko prebavljiva, zato je primerna tudi za majhne otroke in doječe mamice. Kot vsako stročnico jo je dobro pred kuhanjem namakati nekaj ur, vendar pa ne bo nič narobe, če se vam mudi s pripravo kosila in je ne boste uspeli prej namočiti, saj je zelo hitro kuhana. K lažji prebavi pripomorejo tudi začimbe, zlasti kumina, lahko pa po želji med kuhanjem dodate še košček kombu alge. 

22. november 2017

Mlečni riž & Rižev narastek s kakiji

Sestavine za mlečni riž:
1 skodelica riža (150g) . 1 skodelica (250ml) vode in 1 skodelica (250ml) riževega napitka . 1 kaki vanilija . ščep himalajske soli . 1/2 žličke mlete burbonske vanilije . 2 žlici kokosovega musa (po želji) . 3 žlice javorjevega sirupa

Sestavine za rižev narastek (klasika):
kuhan mlečni riž . 2 jajci . 4 žlice ovsene moke . 1 žlička eko pecilnega praška . 2 žlici mletih praženih mandljev . 2 jabolki . cimet in kokosov sladkor za posip 

Sestavine za rižev narastek (veganski):
kuhan mlečni riž . 4 žlice ovsene (ali prosene) smetane . 1,5 žlice namočenih mletih chia semen . 1 žlica kokosovega olja . 2 žlici javorjevega sirupa . 4 žlice ovsene moke . 2 žlici mletih praženih mandljev . 1 žlička eko pecilnega praška . 1 žlica koruznega škroba ali moke rožičevih pešk (lahko tudi spustite) . 2 jabolki . cimet in kokosov sladkor za posip 


Priprava:
1. Najprej skuhamo mlečni riž. Poljubni beli riž (navadno uporabim kar basmati riž, ker je najhitreje kuhan) dobro speremo pod vročo vodo. Medtem v posodi zavremo vodo in rižev napitek (lahko uporabite tudi samo rižev napitek ali samo vodo), ter vanjo dodamo riž, zmanjšamo temperaturo in kuhamo cca 15 do 20 minut (oz. tako dolgo, kot piše v navodilih izbranega riža).
2. Medtem operemo in olupimo 1 ali 2 kakija sorte vanilija in ga narežemo na manjše koščke ter denemo v posodo, kjer se kuha riž. Dodamo še ščep soli, mleto burbonsko vanilijo, kokosov mus (namesto tega lahko tudi kokosovo smetano) in javorjev sirup ter vse skupaj dobro premešamo. Po potrebi med kuhanjem dodamo še nekaj riževega napitka.
3. Ko je mlečni riž kuhan, ga lahko postrežemo skupaj s (sojinim) vanilijevim jogurtom ali prelijemo z ovseno smetano ter potresemo z mletimi praženimi mandlji ali kokosovimi kosmiči. V mlečni riž po želji lahko vmešamo tudi kakšno žlico domače marmelade ali jabolčne čežane ali pa žlico mandljevega, lešnikovega ali arašidovega masla, da postane jed še hranljivejša. Lahko pa iz mlečnega riža spečemo rižev narastek. 


4. Za klasičen rižev narastek stepemo dve jajci ter vanju vmešamo (rahlo ohlajen) mlečni riž. Dodamo moko, pecilni prašek in mlete mandlje, ter žlico ali dve javorjevega sirupa, če smo zelo sladkosnedi. Maso denemo v pekač, ki ga pred tem premažemo s kokosovim oljem. Nato naribamo dve jabolki, ju rahlo ožamemo in z njima prekrijemo vrhnjo plast mlečnega riža. Po vrhu potresemo še mandlje in kokosov sladkor ter pečemo v pečici na 175 stopinj C okoli 25 minut. 

5. Rižev narastek lahko spečemo tudi brez jajc (vegansko). V rahlo ohlajen mlečni riž vmešamo ovseno smetano, kokosovo olje in javorjev sirup, dodamo še rahlo namočena mleta chia semena, ovseno moko in pecilni prašek, ter po potrebi zgostimo še z koruznim škrobom. Maso dobro premešamo in denemo v pekač, ki ga pred tem premažemo s kokosovim oljem. Nato naribamo dve jabolki, ju rahlo ožamemo in z njima prekrijemo vrhnjo plast mlečnega riža. Po vrhu potresemo še mandlje in kokosov sladkor ter pečemo v pečici na 175 stopinj C okoli 25 minut. 
04. julij 2017

Borovničeva pita s tofujem

Sestavine za testo:
160g kamutove moke (lahko tudi brezglutenske mešanice ali riževe moke) . 30g ajdove moke . 30g mandljeve moke . 20g (2 žlici) kokosovih kosmičev . 1 žlička eko pecilnega praška (ali vinskega kamna) . ščep himalajske soli . ščep mlete bourbonske vanilije . 80g nerafinirane rastlinske maščobe (ekološke margarine Alsan Bio) . 3 žlice javorjevega sirupa . 3 žlice riževe kreme . 1 žlica mletih namočenih chia semen


Sestavine za borovničev nadev s tofujem:
300g svilnatega tofuja . 150g gozdnih borovnic (+nekaj borovnic za dekoracijo) . 0,5 dcl riževe kreme . 4 žlice mandljeve moke (ali 2 žlici moke rožičevih pešk) . 60g (6 žlic) javorjevega sirupa . ščep himalajske soli . 1/4 žličke mlete bourbonske vanilije . nekaj žlic domače marmelade za premaz (po želji)

Priprava:
1. Večjo skledo položimo na tehtnico in vanjo odmerimo moko, kokosove kosmiče, pecilni prašek, sol in vanilijo ter vse suhe sestavine dobro premešamo z vilicami. Nato dodamo zmehčano rastlinsko maščobo (nerafinirano margarino), riževo kremo, javorjev sirup in mleta chia semena ter vse skupaj dobro premešamo z vilicami ter nato pregnetemo z rokami, da dobimo lepo povezano maso. Po potrebi dodajamo tekočino (riževo kremo) za lažje gnetenje.

Namesto riževe kreme lahko uporabimo tudi katero drugo rastlinsko smetano (npr. ovseno, kokosovo…). Kot maščobo lahko uporabite tudi rastlinska olja (npr. kokosovo, repično, mandljevo), vendar uporabite malenkost manjšo količino, kot je navedena, po občutku. Najlepšo strukturo testu daje kvalitetna nehidrogenirana margarina (če vam je ljubše, lahko uporabite tudi ekološko maslo ali ghee), ki naj bo rahlo zmehčana na sobni temperaturi (poleti jo vzamemo 1 uro prej iz hladilnika, pozimi pa jo damo za 15 minut na radiator). Meni zelo ljuba pa je tudi kombinacija 60g margarine in 20g hladno stisnjenega kokosovega olja, ki testu doda prijeten aromatičen vonj, tako kot kokosovi kosmiči. Chia semena lahko nadomestite tudi z drugimi semeni. Ponavadi si zmeljem mešanico chia in lanenih semen, ki jih imam vedno pri roki in jih porabim v enem tednu (dodam jih tudi v jogurt, smuti, kašo ali kakšno omako). Za testo uporabim eno ali dve žlici mletih semen (če uporabljam zgolj brezglutensko moko, potem raje malo več, da lepše povežejo testo), ki jih namočim v vodi za 3 minute, toliko, da rahlo nabreknejo.

2. Testo pustimo nekaj časa počivati na hladnem, medtem pripravimo sadni nadev s tofujem. Borovnice po potrebi operemo in zmešamo v mešalniku (lahko tudi s paličnim mešalnikom) skupaj s svilnatim tofujem, riževo kremo, mandljevo moko, javorjevim sirupom, ščepom soli in bourbonske vanilije. Tofujevo kremo damo za nekaj časa v hladilnik, da se še rahlo zgosti (če se nam mudi, pa lahko tudi spustimo ta korak).

Namesto javorjevega sirupa lahko uporabite tudi katero drugo sladilo, npr. tapioko, rižev slad ali kokosov sladkor. Namesto svežega sadja lahko v tofu zmešamo nekaj žlic domače sadne marmelade - v tem primeru ne dodajamo zraven še sladila. Tofujevo kremo zgostimo z mandljevo moko ali mletimi mandlji, po želji in okusu lahko dodamo tudi kakšno žlico kokosovih kosmičev ali kokosove moke ter žlico mletih chia semen. Tudi riževa krema pomaga malce zgostiti in lepše povezati tofujevo kremo, saj običajno vsebuje naravna gostila, kot so guar gumi ali moka rožičevih pešk. Namesto riževe kreme in mandljev lahko za zgostitev tofujeve kreme uporabimo tudi tapiokino moko, moko mletih rožičevih pešk (Johannisbrotkernmehl) ali pa moko volčjega boba, ki jo najdemo v kakšni specializirani ekološki trgovini. 

3. Nato rahlo ohlajeno testo s prsti razporedimo po pekaču malo manj kot 1 cm debeline, oblikujemo tanjši rob ter pečemo v pečici na 175 stopinj okoli 12 minut, da rahlo zlatoporumeni. Iz preostanka testa medtem oblikujemo drobne piškote za okrasitev pite.

4. Delno pečeno testo vzamemo iz pečice, počakamo nekaj minut, da se rahlo ohladi ter vrhnjo plast na tanko premažemo z domačo marmelado (npr. borovničevo ali gozdni sadeži) ter po vrhu dodamo borovničevo-tofujev nadev. Po vrhu potresemo še nekaj svežih borovnic ter okrasimo s preostankom testa, ki smo ga oblikovali s piškotnimi modelčki.

5. Pito nato pečemo v pečici še okoli 15-18 minut na 175 stopinj. Preden jo narežemo, počakamo, da se malo ohladi, ter po vrhu potresemo mlete mandlje. Pita je zelo okusna še topla, ali pa prijetno ohlajena iz hladilnika naslednji dan (ohlajena tofujeva krema se lepše reže kot topla). Pito lahko hranite v hladilniku 2-3 dni. 


20. april 2017

Preproste preste - sladke in slane

Sestavine za slano testo:
180g bele ali polnovredne kamutove ali pirine moke . 30g pšeničnih otrobov (ali mletih ovsenih kosmičev) . 2 žlici mletih lanenih semen . 1 žlica slanega mletega sezama Gomasio (po želji) . 1 žlička soli . 2 žlički eko pecilnega praška ali vinskega kamna .  3 žlice nerafiniranega rastlinskega olja (olivno, sončnično ali sezamovo) . 0,9 dcl mlačne vode ali riževega napitka . mešanica provansalskih zelišč


Sestavine za sladko testo:
150g kamutove moke . 30g moke rjavega prosa (lahko tudi navadne prosene ali katere druge moke) .  20g mletih praženih mandljev ali zemeljskih mandljev . 2 žlički eko pecilnega praška ali vinskega kamna . ščep soli . ščep mlete vanilije . 1/4 žličke mletega cimeta . 3 žlice javorjevega sirupa . 3  žlice kokosovega olja . 0,9 dcl riževega ali ovsenega napitka

Priprava:
1. V posodi pomešaj najprej suhe sestavine (moko, mlete oreščke, semena, sol, pecilni prašek, začimbe, nato dodaj še tekoče sestavine: olje, napitek, sladilo. Vse sestavine dobro premešaj z vilicami in nato pregneti z rokami.
2. Nato manjše kose testa povaljaj v daljše »kače«, debeline približno pol centimetra ali manj, ter pri vsaki kači oba roba testa poveži proti sredini kače. Pri tem lahko robova med seboj enkrat zaviješ oz. prepleteš, po želji. Lahko pa ju le skupaj povežeš, da nastane srček. Tanjša kot bo kačica, bolj hrustljave bodo preste.
3. Če želiš, jih po vrhu lahko okrasiš s semeni ali mletimi oreščki. Pred tem testo namaži z oljem, da se semenke lepše sprimejo testa.
4. Nato pečeš preste v pečici na 180 stopinj okoli 15 minut, odvisno od debeline testa (toliko, da zlato porumenijo).  

Namig: Olivno olje prijetno izpopolni okus slanih prest, vendar rahlo izstopa, če ga je preveč. Zato ga rada kombiniram še s kakšnim drugim oljem, npr. sončničnim ali repičnim, ki je bolj nevtralno, ali z ekološko nehidrogenirano rastlinsko maščobo Alsan Bio. Pri sladkih prestah sem kokosovo olje kombinirala s kokosovim musom, tako je okus še malo bolj izrazito povlekel na sladki kokos.


Utrinki iz kuharske delavnice v Mali ulici.
11. februar 2017

Mali ingverjevi piškoti

Sestavine:
300g kamutove ali pirine moke . 100g moke rjavega prosa (lahko tudi kakšne druge temne moke) . 50g mletih mandljev . 150g ekološke nehidrogenirane rastlinske maščobe Alsan bio . 5 žlic kokosovih kosmičev . ščep nerafinirane soli . 1 žlička mešanice zimskih začimb (ingver, cimet, muškat, klinčki, komarček, koriander) . 1/4 žličke vanilije v prahu . 1 zravnana žlica vinskega kamna ali eko pecilnega praška . 0,5 dcl rastlinskega napitka (riževega, ovsenega ali mandljevega) . 3/4 dcl javorjevega sirupa (ali drugega naravnega sladila, npr. melasa, rižev slad)


 
Priprava:
1. V večji posodi najprej dobro pomešamo med seboj vse suhe sestavine - moko, mlete mandlje, kosmiče, sol, začimbe ter pecilni prašek. 
2. Nato dodamo še tekoče sestavine - napitek, sladilo in maščobo. Maščobo pustimo nekaj časa na sobni temperaturi, da se rahlo zmehčka, da jo lažje vmešamo v testo. 
3. Vse skupaj dobro zmešamo z vilicami in nato pregnetemo s prsti, da dobimo kompaktno testo. Po potrebi dodamo še nekaj tekočine ali moke.  
4. Testo nežno razvaljamo z valjarjem ali pa ga kar s prsti rahlo potlačimo na želeno debelino, približno 1/2 cm.  
5. Nato z modelčki ali z rokami oblikujemo različne oblike piškotov, ki jih po želji okrasimo s sadnim ali čokoladnim nadevom, npr. domačo marmelado, čokoladnimi mrvicami ali topljeno čokolado. 
6. Piškote zložimo na pladenj, ki ga prej premažemo z maščobo ali podložimo s peki papirjem. Pečemo v pečici okoli 10-12 minut na 175 stopinj, odvisno od debeline piškotov.


30. oktober 2015

Ajdova bučna juha s konopljo

Sestavine za 3-4 juhe:
300 g buče (muškatne, maslenke ali hokkaido) . 150 g korenja . 50 g ajdove kaše .  pol žličke soli . četrt žličke mlete kumine ter kurkume . svež peteršilj in koriander . konopljino olje . mleta oluščena konopljina semena

 
Priprava: 
Bučo olupimo in narežemo na kose, korenje rahlo ostrgamo in naribamo (da je hitreje kuhano). Ajdovo kašo dobro speremo pod vročo vodo (če jo pred tem namočimo za nekaj ur, bo hitreje kuhana) in zakuhamo v vodi skupaj z zelenjavo. Kuhamo 15 minut, rahlo solimo, dodamo mleto kumine in kurkumo, peteršilj in koriander, po želji katera druga zelišča. Juho lahko dodatno začinimo s curry mešanico začimb ali sveže naribanim ingverjem ter limonino travo. Preden juho potrežemo, jo obogatimo z žličko konopljinega olja ter potresemo z mletimi oluščenimi konopljinimi semeni. Juho lahko po želji spasiramo ter sladimo z ovseno smetano. 
 
20. oktober 2015

Juhica iz zelja, buče in koruze s tajskim pridihom

Sestavine za 4 juhe:
200g zelja (navadnega zelja/kitajskega ali pak choi). 300g buče, lahko tudi korenja . skodelica vložene koruze v zrnu . 1 manjša šalotka . 40g mletega neoluščenega prosa (zdrob oz. kosmiči) . 1L vode . 3 žlice kokosovega musa . 1 zravnana žlička himalajske soli (oz. manjša količina katere druge soli) . 1/4 žličke mlete kumine . 1/4 žličke mlete kurkume . limonina trava (sveža, narezana na kolobarje ali sušena, pol žličke) . 1/4 žličke kardamoma . šopek listov svežega koriandra . lističi limonine mete . ščep mletega ingverja ali košček sveže naribanega . chili po okusu


Priprava:
Zelenjavo dobro operemo, bučo olupimo, korenje rahlo ostrgamo, ter narežemo na kose, zakuhamo v vodi, solimo. Šalotko olupimo (zgornjo plast), prepolovimo in dodamo v krop. Kuhamo 10 minut, dodamo še vloženo koruzo, prosene kosmiče oz. zdrob, kokosov mus, juho začinimo, dodamo sveža nasekljana zelišča, kuhamo še 10minut. Po okusu lahko dodamo še kakšno žličko kokosovega olja, soli (nerafinirane) ali povečamo količino izbranih začimb (kurkuma, kardamom, koriander, ingver, čili). Še vroče postrežemo.

Namig:
Po želji lahko v juhi uporabite tudi kokosovo mleko namesto kokosovega musa. Osebno se nam bolj dopade kokosov mus (narejen iz 100% kokosove sredice), ki je slajši od mleka, poleg tega se raje izognemo hrani iz pločevinke. Kokosovo mleko, ki ga na Tajskem radi uporabljajo v receptih, je precej drugačno od tega, ki ga najdemo v trgovinah v Evropi, slajše in bolj povezano, svilnato. Če želite lahko uporabite zgornjo plast kokosovega mleka, ki se naredi v pločevinki, a le ta je bolj mastna kot kokosov mus, zato pazite, da ne uporabite preveč te kokosove smetane, da ne bo preveč maščobnih kapljic plavalo po juhi. ;) Če nimate pri roki kokosovega musa, pa ga lahko naredite tudi sami doma tako, da zmiksate kokosove kosmiče. 
 
04. september 2015

Čokoladni smuti s slivami in ajdovo kašo

Sestavine:
skodelica svežih zrelih sliv . 1 banana . 3 sveže ali sušene (in namočene) fige . 1 žlica namočenih chia semen . 1 žlica mletih ali svežih oluščenih mandljev . 2 žlici dobro namočene ajdove kaše . 1 žlička kakava v prahu . 3 dcl riževega napitka ali vode . 1/4 žličke cimeta v prahu


Priprava:
Ajdovo kašo čez noč namočite in pred uporabo dobro sperite z vodo. Vse sestavine zmešajte v mešalniku in napitek sveže postrezite.

Po želji lahko namesto sliv uporabite jabolko in/ali hruško. Uporabite manj masten, nesladkan ekološki kakav (če že, raje sami dodajte žličko kokosovega sladkorja, če želite slajši okus). Količino riževega napitka oziroma vode prilagodite želeni gostoti napitka (smutija). Mandlji, ajdova kaša in chia semena poskrbijo za hranljive beljakovine in zdrave maščobe v napitku ter nudijo gostejšo strukturo napitku, lahko pa jih po želji spustite v receptu. Če dodate še eno banano ter žlico ali dve chia semen več ter uporabite manj tekočine, pa bo nastal pravi puding! :)

28. avgust 2015

Cmoki iz pese, buče, mandljev in kakava - rastlinski, brez glutena

Sestavine:
300g zelenjave (npr. 150g rdeče pese in 150g buče hokkaido) . 100g svilnatega tofuja . 50g riževe mozzariselle . 150g riževe moke . 50g koruzne ali prosene moke . 70g riževega zdroba . 70g tapiokine moke . 70g fino mlete mandljeve moke . 2 žlici namočenih mletih chia ali lanenih semen . 5 žlic (tekočega) kokosovega olja . 1 žlica javorjevega sirupa . 3/4 žličke himalajske soli . 1/2 žličke vanilije v prahu . 1 ali 2 žlici kakava v prahu . slive in datlji za nadev


Priprava:
Zelenjavo skuhamo, dobro odcedimo (po potrebi tudi rahlo pretlačimo, če je močno prepojena z vodo, preostanek vode pa lahko uporabimo kot jušno osnovo) ter zmiksamo skupaj s tofujem, riževo mozzarisello, javorjevim sirupom (ali katerim drugim tekočim sladilom, po želji) in vanilijo v prahu. V posodi pomešamo moko, zdrob, kakav, solimo, dodamo tofujevo zelenjavno kremo, namočena chia semena in kokosovo olje ter vse skupaj dobro zmešamo s prsti, da oblikujemo kompaktno testo. Po potrebi dodamo še riževo moko. Iz pripravljenega testa lahko pripravimo cmoke ali njoke. 


Cmoki presenečenja:
Iz testa nato oblikujemo manjše »polpetke« približno 0,5 cm debeline. Na sredo postavimo košček sadja, ki ga lahko dopolnimo s suhim sadjem, npr. datljem, marelico, suho slivo, rozino ali hruškinim krhljem. Če je sadje veliko, uporabimo le polovico za nadev, ki ga po potrebi še razpolovimo. Vsak cmok je lahko različno napolnjen in tako prinaša zanimivo presenečenje na našem krožniku. Tudi kakšen kos čokolade lahko skrijemo vanj. ;)

Testo nato iz strani privzdignemo in robove stisnemo skupaj ter z dlanmi oblikujemo cmoke. Ko so dobro zatesnjeni, jih še malo povaljamo v moki (riževa moka se pri tem obnese enako dobro kot pšenična ostra moka, ki se sicer pogosto uporablja v te namene), nato jih damo v vroč, soljen krop in kuhamo približno 15-20 minut, odvisno od debeline testa. Ko so cmoki kuhani, jih po želji zabelimo s kokosovim oljem ali kokosovo kremo ter potresemo z mletimi mandlji in kakavom.
 

Njoki:
Enako testo kot za cmoke lahko uporabimo tudi za pripravo njokov. Testo oblikujemo v daljšo kačo, jo povaljamo in z nožem narežemo na 1,5 cm dolge svaljke (oz. poljubne dolžine). Vsak svaljek, po domače njok, rahlo potlačimo z vilico (malce zaradi izgleda, malce pa zato, da niso predebeli in se hitreje skuhajo). V vrelem kropu njoke kuhamo okoli 10 minut (odvisno od debeline), odcedimo ter postrežemo z najljubšo omako. Lahko jih zabelimo podobno kot cmoke (glej zgoraj), ali pa preprosto prelijemo z rastlinsko smetano (npr. ovseno, sojino ali riževo), začinimo z muškatnim oreščkom, rahlo solimo in dodamo zelenjavo po izbiri, denimo svežo koruzo, ter potresemo z mletimi mandlji. 

Vam je všeč? 
Preizkusite tudi zelenjavne cmoke po tem receptu

19. avgust 2015

Pesina čokoladna juha

Sestavine za 2 juhi:
100g rdeče pese . 150g buče (hokkaido ali maslenke) . 40g ajdove kaše . 2 žlici riževega zdroba . 8 dcl vode . 1 dcl rastlinske smetane (npr. riževe ali ovsene) . 1 zvrhana žlička himalajske soli (ali malenkost manj navadne, nerafinirane morske soli, po okusu) . 1 zravnana žlička timijana in limonine trave . 1 žlička rožičeve moke . 5 datljev . 1/2 žličke mešanice ayurvedskih začimb 'pitta' (koriander, janež, kardamom, cimet) . mleti mandlji in drobljena kakavova zrna za posip


Priprava:

Zelenjavo dobro operemo, olupimo in narežemo na drobne kose. Ajdovo kašo predhodno namočimo (tako je hitreje kuhana) in/ali dobro speremo ter zakuhamo v loncu z vodo, skupaj z zelenjavo, solimo. Ko zavre, dodamo začimbe, datlje in zdrob. Kuhamo 10-15 minut, na koncu dodamo še rastlinsko smetano in rožičevo moko in vse skupaj dobro zmiksamo s paličnim mešalnikom. Preden postrežemo, potresemo z mletimi mandlji, po želji tudi z drobljenimi kakavovimi zrni in datljem. 
07. avgust 2015

Pesin čips

Sestavine:
pesa (poljubna količina, priporočamo 3 večje gomolje) . 1/3 dcl shoyu sojine omake . 1 žlička balzamičnega jabolčnega kisa . 1/2 žlice teryaki omake ali javorjevega/riževega sirupa ali riževe kreme (po želji) . 2 žlici sezamove ali mandljeve paste (količino prilagodite želenemu okusu) . sezamova semena (lahko tudi drobljeni arašidi ali pistacije)


 
Priprava:
Peso dobro operite, tanko olupite in narežete na tanke rezine. Ostale sestavine zmešajte skupaj ter v nastali marinadi dobro namočite oz. pomešajte koščke pese. Položite jih na pekač in popecite v pečici okoli 30 minut na 150 stopinj. Če želite bolj hrustljav čips naj bodo kosi kolikor možno tanki ter jih vmes med pečenjem zaobrnite na drugo stran (če vam je všeč bolj sočno pa so kosi lahko tudi debelejši). Tanjše rezine pecite krajši čas.

Namig:
Če želite presni čips lahko uporabite dehidrator, približno 9 ur na 45 stopinj. Lahko bi za sušenje uporabili tudi navadno pečico pri najnižji temperaturi in pustili vratca priprta, vendar pečica porabi veliko več električne energije kot dehidrator. Podobno lahko pripravite čips tudi iz ohrovta ali katere druge zelenjave. Ohrovtov čips smo pripravili z drobljenimi arašidi in arašidovim maslom. Otroci v počitniškem varstvu v Mali Ulici so ga z navdušenjem pozobali.

05. avgust 2015

Presna juhica iz pese, koromača in kokosa

Sestavine:
1 srednje velika pesa . 1 manjša kumara . 1/2 gomolja koromača . 3 dcl riževega napitka (lahko tudi vode) . 1 dcl riževe kreme . 1 zvrhana žlica fino mlete (bele) mandljeve moke . 2 žlici kokosove kreme (kokosov mus) . noževa konica himalajske soli . listi sveže mete . koromačevi vršički . timijan


Priprava: 
Peso in kumaro olupimo, dobro speremo in narežemo na kose. Koromačev gomolj dobro operemo, prvo sloj odluščimo in še enkrat dobro operemo (včasih se pod posameznim slojem skriva še nekaj zemlje), prerežemo na polovico ter eno polovico narežemo na koščke, skupaj z odluščenim slojem. Drugo polovico koromača shranimo ali pozobamo sproti kot jabolko. Zelenjavo skupaj s preostalimi sestavinami zmiksamo v močnejšem mešalniku. Količino tekočine prilagodimo želeni gostoti juhe. Sveže postrežemo.

Namig:
V dobro zaprti stekleni posodici lahko juhico oz. zelenjavni smuti shranimo v hladilniku do 2 dni. Za člane družine, ki jim je okus pese preveč intenziven, lahko nekaj žlic pesinega smutija vmešate v sadni smuti, denimo z borovnicami, banano in jabolkom ali nektarino. Za extra sladek učinek lahko po želji dodate še nekaj kokosove kreme ali datljev. Tako pesa ne bo izstopala. 

Riževi rezanci s peso:
Kuhane riževe rezance odcedite, prelijete z mrzlo vodo, nato v rezance vmešate nekaj žlic pesine juhice oz. smutija ter dodate poljubno količino riževe (ali druge rastlinske) kreme. Postrežete ohlajeno ali na hitro pogrejete. Po želji lahko v jed vmešate tudi popečene drobljene polpetke (mi smo tokrat uporabili ječmenove). Če želite presno jed, lahko uporabite presne kelp rezance namesto riževih. Po vrhu postresete zlata lanena semena in fino mleto kokosovo moko. Dober tek. ;) 

25. julij 2015

Marelične kokosove kroglice z mandlji

Sestavine:
6 velikih sočnih marelic . pol skodelice datljev (okoli 8 manjših kosov) . pol skodelice namočenih ovsenih kosmičev . 1/4 skodelice mletih mandljev oz. mandljeve moke (okoli 6 žlic) . 1/4 skodelice kokosovih kosmičev . 1 žlica riževega sladu (po želji) . 1/4 žličke cimeta in vanilije v prahu . 1/2 dcl riževega napitka ali kreme



Priprava:
Ovsene kosmiče za dobro uro namočimo v riževem napitku, da se zmehčajo. Marelice in datlje drobno nasekljamo in vmešamo med ovsene kosmiče, dodamo še mandljevo in kokosovo moko (toliko, da se masa lepo zgosti), cimet in vanilijo, ter dobro premešamo. Po želji sladimo z riževim sladom ali dodamo nekaj riževe kreme, da lažje oblikujemo kroglice, ki jih nato povaljamo v kokosovi moki. 

Namig:
Po želji lahko namesto marelic uporabimo kakšno drugo sveže ali suho sadje, denimo breskve, fige, hruške ali pa jabolčne krhlje. Namesto mandljeve moke lahko uporabimo tudi moko katerih drugih oreščkov ali pa zemeljskih mandljev (chufli).

Kroglice še nekaj dni lahko hranite v hladilniku, v zamrzovalniku pa tudi nekaj mesecev. Tako je hiter in zdrav prigrizek vedno na voljo. Dobro ohlajene, ledene kroglice pa so tudi odlična rešitev, ko se v vročih poletnih dneh odpravljamo na pot. ;)
19. april 2015

Juhica iz skuštranega brokolija z mandlji in kvinojo

Sestavine za 1 liter juhe:
300g brokolija . šopek zelene listnate zelenjave (blitva, kodrolistnati ohrovt, listi pese, kopriva) . 150g bučk . 35g kvinoje . 2 žlici riževega zdroba . 8 dcl vode . 1 dcl ovsene ali sojine smetane . 30g mandljev . žlička himalajske soli . ščep mletega muškatnega oreščka . žlička timijana in limonine trave . sveža zelišča


Priprava:
Mandlje čez noč namočimo, jih naslednji dan dobro speremo, po želji olupimo in zmiskamo v blenderju skupaj z 1,5 dcl vode, da dobimo mandljevo kremo. Pod vročo vodo dobro speremo kvinojo in jo zakuhamo v loncu z vročo vodo, solimo. Medtem dobro operemo zelenjavo, bučke in brokoli narežemo na kose in dodamo v lonec. Po želji lahko v juho dodamo tudi drugo zeleno listje (listi brokolija, pese, ohrovta, mlade blitve, špinače, koprive...) ter juho zgostimo z dvema žlicama riževega ali katerega drugega zdroba (npr. proseni ali koruzni zdrob). Juho kuhamo 10-15 minut, vmes začinimo. Na koncu dodamo v juho še  mandljevo kremo in juho spasiramo. Med pasiranjem po želji prilijemo še nekaj ovsene ali sojine smetane, če želimo bolj kremno juho. Juho okrasimo z mletimi mandlji oz. mandlji v lističih.

Namig:
Če imamo težave z oreščki, lahko namesto mandljev uporabimo zemeljske mandlje oz. tigraste oreščke, ki po okusu zelo spominjajo na mandlje, vendar pa ne sodijo med oreščke, temveč gomolje.

Kvinoja je starodavna rastlina, izredno hranljiva z beljakovinami, minerali, rudninami in vlakninami, vitamini, tudi vitaminom B12 ter omega 3 maščobami. Primerna je tudi za ljudi s celiakijo, saj ne vsebuje glutena. Kvinoje ni treba prej namakati.

Zakaj je pomembno namakanje oreščkov, zrnja, semen in stročnic?
Oreščki, semena, stročnice in rastline v naravi preživijo zato, ker se v njihovem ovoju skrivajo zaviralci rasti in strupene snovi (fitinska kislina), ki ščitijo zrnje v ovoju, dokler pogoji narave niso usterzni za njihovo rast. Odstranijo se, če je dovolj padavin in se kalitev lahko začne. Fitinska kislina se lahko poveže z minerali v telesu ter blokira njihovo absorbcijo, kar lahko privede do pomanjkanja mineralov v telesu ter izgube kostne mase. Z namakanjem oreščkov in semen najmanj 6 ur v topli vodi tako posnemamo naravo in omogočimo encimom in drugim koristnim organizmom v zrnju razgraditi in nevtralizirati velik del fitinske kisline.

Kvinoja je starodavna rastlina, po strukturi podobna žitu, izredno hranljiva z beljakovinami, minerali, rudninami in vlakninami, vitamini, tudi vitaminom B12 ter omega 3 maščobami. Primerna je tudi za ljudi s celiakijo, saj ne vsebuje glutena. Kvinoje ni treba prej namakati.
09. april 2015

Čičerikina juha s konopljinimi semeni in kokosom

Sestavine za 4 velike juhe:
60g čičerike . 200g cvetače . 200g korenja . 100g bučk . 1,2L vode . 4 zvrhane žlice koruznega zdroba . 1 dcl riževe kreme . 2 žlici kokosovega musa . 1 žlička nerafinirane soli . timijan . koriander . limonina trava . curry . kurkuma . kumin (lahko tudi mleta kumina) . mešanica indijskih ali libanonskih začimb


Priprava:
Čičeriko prelijemo z vročim kropom in čez noč namočimo. Pred uporabo jo dobro speremo ter nato kuhamo vsaj 1 uro, odvisno od želene mehkobe (v loncu na pritisk bo seveda kuhana hitreje). Med kuhanjem lahko dodamo tudi žličko sode bikarbone. 

Medtem preostalo zelenjavo dobro operemo, rahlo ostrgamo (bučk ne lupimo, če so ekološko pridelane in je lupina mehka) in narežemo na kose ter dodamo v lonec, ko je čičerika že delno kuhana. Ko juha znova zavre, jo solimo, začinimo in z metlico vmešamo koruzni zdrob. Na rahlem ognju kuhamo približno 15 minut. V juho prilijemo nekaj riževega napitka ali riževe kreme, odvisno od želene gostote (nekatere riževe kreme vsebujejo naravno gostilo iz zrn rožičevca, kar juho dodatno zgosti) ter primešamo kokosov mus, ki juho nežno osladi. Juho zatem spasiramo, potresemo z mletimi konopljinimi semeni in še vročo postrežemo.

Če nam kaj juhe ostane, jo lahko čez noč shranimo v hladilniku. Zaradi zdroba se bo malce zgostila, zato jo lahko naslednji dan razredčimo z riževim napitkom, ali pa še dodatno zgostimo z mletimi mandlji, dodamo curry začimbe ter uporabimo kot omako za riž ali testenine.

Namig:
Da si prihranimo nekaj časa, lahko čičeriko skuhamo v večji količini. Del, ki ga ne porabimo takoj, ohladimo, prelijemo z žlico olivnega olja, po želji rahlo začinimo, ter v zaprti posodi hranimo v hladilniku še nekaj dni.

Če nam kaj juhe ostane, jo lahko čez noč shranimo v hladilniku. Zaradi zdroba se bo malce zgostila, zato jo lahko naslednji dan razredčimo z riževim napitkom, ali pa še dodatno zgostimo z mletimi zemeljskimi mandlji in tako uporabimo kot omako k testeninam ali rižu.
12. marec 2015

Pad thai riževi rezanci

Sestavine za omako (za 2 osebi):
3 šalotke . 1 strok česna . 1 žlica olja . 6 žlic tamarindove paste* . 2 žlici palminega ali moscabado sladkorja oz. paste . 3/4 čajne žličke soli . 100 ml vode . namočen sušen strok čilija ali ščep mletega čilija (po želji)

Dodatne sestavine:
200g sušenih riževih rezancev . 80g kalčkov mungo fižola . 15g šalotke . 100g tofuja (iz soje ali fižola) . 1 jajce (po želji) . 1 žlica praženih arašidov . sveža zelenjava po izbiri (npr. brokoli, stročji fižol, drobnjak, listi mlade čebule - chives, listi mlade blitve) . sojina omaka po okusu . voda


 
*Alternativa tamarindovi pasti:
Tamarind je tropski sadež sladko-kislega okusa, ki se pogosto uporablja v azijski in arabski kulinariki, ter je osnovna sestavina tradicionalne tajske Pad Thai jedi. Malenkost spominja na datlje. Tamarindova pasta se pripravi iz tamarindove pulpe, sladkorja in koriandra. Že pripravljeno pasto lahko najdemo v trgovinah z azijskimi izdelki. Zelo podobnega okusa in primerna za Pad Thai omako je tudi teryaki omaka (če se le da, poiščite ekološko). Lahko pa si jo tudi sami pripravite tako, da zmešate 3 žlice sojine omake (npr. shoyu; če se le da, naj bo ekološka) in pol žlice balzamičnega jabolčnega kisa, lahko pa dodate tudi nekaj kapljic umeboshi kisa, koriander in drobnjak. V zmes po potrebi dodamo tudi kakšno žličko koruznega škroba ali tapiokine oz. riževe moke, da se omaka malce zgosti. Originalni recept namreč vsebuje večjo količino sladkorja oz. sladkorne paste, kar omako zgosti in sladi.  

Priprava omake:

Šalotko in česen nasekljamo na drobne koščke in prepražimo na vročem olju. Uporabimo lahko sončnično, sojino, sezamovo, kokosovo ali palmino olje (olivno olje ima preveč izrazit, mediteranski okus in se ne uporablja v azijskih jedeh). Na Tajskem denimo pogosto uporabijo sojino olje, medtem ko smo v Maleziji za pripravo jedi uporabljali palmino ali sezamovo olje.

Šalotki in česnu dodamo tamarindovo pasto (ali sojino alternativo), sladkor in sol, prilijemo vodo in dobro premešamo na manjšem ognju. Tako pripravljeno tamarindovo omako lahko hranimo v hladilniku še nekaj dni, dobro zaprto.

Priprava porcije rezancev: 

Na ponvi segrejemo olje in dodamo riževe rezance, ki so predhodno namočeni ali delno kuhani, v skladu z navodili na embalaži (priporočamo, da jih kuhate kakšno minuto manj, da se v omaki kasneje ne razkuhajo). Po potrebi prilijemo še kakšno žlico vode, da se rezanci zmehčajo, nato jih dobro popečemo, po želji dodamo še nekaj sveže šalotke ter prelijemo z prej pripravljeno tamarindovo omako in dobro premešamo. Dodamo še na koščke narezan tofu, kalčke mungo fižola ter po želji tudi drugo zelenjavo. Tradicionalni Pad Thai vsebuje tudi jajce, ki ga po želji dodate jedi na koncu, in sicer tako, da ga najprej dobro vmešamo in zapečemo na eni (prazni) strani vroče ponve, nato ga pomešamo med rezance. Še vroče serviramo na krožnik. 
27. januar 2015

Zelenjavna pita s konopljinimi semeni, brez glutena

Sestavine:

120g koruzne moke . 80g riževe moke . 50g prosene moke . 2 žlici mletih mandljev . 5 žlic mletih oluščenih konopljinih semen . 1 žlica namočenih mletih chia semen . 120g ekološke nerafinirane rastlinske maščobe (Alsan Bio) . 3/4 zravnane žličke  himalajske soli . 3/4 zravnane žlice vinskega kamna ali eko pecilnega praška . 150ml riževe kreme ali napitka . 3 žlice riževe MozzaRiselle . zelišča . zelenjava po izbiri . ajdova zrna


Priprava:

Sestavine stresemo v posodo, najprej pomešamo suhe sestavine, nato dodamo še tekoče (margarino pustimo nekaj časa na sobni temperaturi, da se zmehča, ali pa jo stopimo nad vodno paro) in vse skupaj dobro zmešamo in pregnetemo s prsti. Testo nadevamo v pekač za pito, približno 0,5 cm debeline, oblikujemo rob ter testo 8-10 minut pečemo v pečici na 180 stopinj.
Delno pečeno testo premažemo z rastlinsko smetano - da bo pita bolj sočna - ter nadevamo pripravljeno zelenjavo. Nato pečemo v pečici še 12 minut na 175 stopinj.

Zelenjavni nadev:

1 manjša cvetača . 1 gomolj koromača . polovica hokkaido (ai druge) buče . 0,5 dcl zgoščene riževe kreme ali riževe MozzaRiselle . 1 žlica praženih mletih mandljev . 1 žlica oluščenih konopljinih semen . skodelica namočenih ajdovih zrn . sveža zelišča (timijan . majaron . peteršilj) . četrt žličke himalajske soli

Bučo olupimo, narežemo na kose in skupaj s cvetačo rahlo prevremo oz. kuhamo na sopari okoli 10 minut. Koromač narežemo na trakove in popečemo na kokosovem olju, dodamo zelišča ter odcejano cvetačo in bučo, rahlo solimo. Po želji lahko uporabimo tudi drugo zelenjavo. Dodamo riževo kremo ali MozzaRisello ter ajdova zrna, ki smo jih čez noč namakali, ter dobro premešamo. Nekaj mletih mandljev in konopljinih semen lahko vmešamo med zelenjavo, preostali del potresemo po vrhu pite. Zelenjavni nadev prelijemo čez delno pečeno testo za pito ter pečemo v pečici do zlato rumene barve. 
31. oktober 2014

Kamutovi piškoti in sadne pite

Sestavine:

300g kamutove moke . 50g mletih mandljev . 5 žlic kokosovih kosmičev . 150g ekološke nerafinirane rastlinske margarine (npr. Alsan Bio) ali kokosove maščobe . ščep himalajske soli . 1 zravnana žlica vinskega kamna ali eko pecilnega praška . 1/2 žličke cimeta . 1/4 žličke vanilije v prahu . 3 žlice javorjevega sirupa . 150ml riževe kreme ali napitka


Priprava:

Sestavine stresemo v posodo, najprej pomešamo suhe sestavine, nato dodamo še tekoče (margarino pustimo nekaj časa na sobni temperaturi, da se zmehčka, ali pa jo stopimo nad vodno paro) in vse skupaj dobro zmešamo in pregnetemo s prsti. Nežno razvaljamo ter z rokami ali modelčki oblikujemo različne oblike piškotov, ki jih po želji okrasimo s sadnim ali čokoladnim nadevom. Pečemo v pečici okoli 12 minut na 175 stopinj, odvisno od debeline piškotov.

 
 

Sadni nadev za pito:

V ponvi, rahlo premazani s kokosovim oljem, popečemo na koščke narezano sveže sadje - jabolka, hruške ali slive, po želji dodamo rozine in mlete mandlje (ki vpijejo tekočino iz sadja), potresemo s cimetom in kokosovim sladkorjem. Nadev lahko po potrebi zgostimo z agar agarjem ali moko iz mletih rožičevih pešk. Namesto svežega sadja lahko uporabimo tudi vloženo sadje (nor. višnje, slive, brusnice). 

Testo nadevamo v pekač za pito, približno 0,5 cm debeline, oblikujemo rob ter testo 10 minut pečemo v pečici. Nato čez delno pečeno testo prelijemo sadni nadev in pečemo v pečici še 12 minut. Ko je pita pečena, lahko po vrhu potresemo mlete mandlje ali rižev sladkor v prahu.

06. september 2014

Ta'zdrav čokoladni namaz

Sestavine:

60g kakavovega masla . 20g oz. 2 zvrhani žlici kokosovega olja . pol žličke sončničnega lecitina (ni nujno, po želji) . 3 žlice kokosovega sladkorja . 5 žlic manj mastnega, nesladkanega kakava v prahu . 5 žlic rožičeve moke . 2 zvrhani žlici mletih praženih mandljev . 1 žlička vanilije v prahu . O,75 dcl javorjevega sirupa (količino prilagodimo želeni sladkosti) . 1,5 dcl riževe kreme . 0,5 dcl riževega napitka




Priprava:

V posodi nad vodno kopeljo (paro) postopoma raztopimo maščobo - kakavovo maslo in kokosovo olje, sončnični lecitin (lahko ga tudi spustimo iz recepta - o njegovih učinkovinah preberi spodaj) ter kokosov sladkor. Nato med mešanjem dodamo mlete rožiče, kakav v prahu oz. mleta surova kakavova zrna ter mlete pražene mandlje. Mandlje lahko sami popražimo na ponvi oziroma v pečici (pred tem jih čez noč namočimo in dobro osušimo), ali pa uporabimo že pražene kupljene mandlje, ki jih zmeljemo v mlinčku ali močnejšem mešalniku.

Nato v raztopljeno zmes dodamo še vanilijo v prahu, javorjev sirup, rižev napitek in riževo kremo, ter dobro premešamo. Riževa krema poskrbi, da se namaz lepo zgosti, saj vsebuje naravno gostilo guar gumi. Dlje ko mešamo, lepše se povežejo sestavine, da se pozneje maščoba ne odcepi. Še vroč namaz prelijemo v temeljito oprane steklene lončke, ki smo jih predhodno 10 minut segrevali v pečici na 100 stopinj, ter dobro zatesnimo. Lončke z namazom dobro ohladimo na sobno temperaturo (en dan) ter jih nato hranimo v hladilniku in porabimo v dveh tednih po odprtju.
 

   


Čokoladni namaz z mandlji smo pripravili tudi skupaj z otroki v sklopu počitniškega varstva v DC Mala Ulica. Otrokom so se še posebej dopadli rožiči v namazu, saj so ugotovili, da so slajši od (nesladkanega) kakava. S pripravo svežega namaza, slajenega le z naravnimi sladili in brez belega ter trsnega sladkorja, smo poskrbeli za bolj zdrave jutranje obroke. Otroci so si oblizovali prstke vsi po vrsti, namaz pa smo uporabili tudi na piškotkih in pitah, ki smo jih skupaj spekli.

Namig:

Namesto kakavovega masla lahko uporabite zgolj kokosovo olje, namesto mandljev pa lahko preizkusite tudi druge oreščke, npr. lešnike, pekan orehe, arašide, pistacije ali pa zemeljske mandlje - slednji sicer ne spadajo med oreščke, temveč gomolje, po okusu pa spominjajo na mandlje. Če ste ljubitelji kokosa vam bo v namazu gotovo zelo všeč tudi kokosov mus oziroma kokosovi kosmiči. Sestavine lahko poljubno dodajamo in preizkušamo, vendar pri tem pazimo, da se namaz preveč ne zgosti, temveč ohranja svojo tekočo strukturo, sicer se lahko pričnejo pojavljati grude in se maščoba odcepi. 

Uporaba sončničnega lecitina 

Lecitin kot emulgator omogoči daljšo obstojnost namaza, jedem dodaja gostoto ter ohranja stabilno povezavo maščobne in vodne snovi v izdelkih. V kulinariki in proizvodnji se pogosto uporablja kot nadomestilo jajcem, deloma lahko tudi nadomesti oziroma zmanjša količino maščobe v receptih. Pridobiva se ob ekstrakciji vode iz olja semen. Poleg ugodnih lastnosti v kulinariki ima lecitin tudi pomembne hranilne učinke na telo, saj podpira izgorevanje maščob v telesu, ohranja primerno raven holesterola in trigliceridov v telesu, izboljšuje izkoristek vitaminov A, B, E in K ter pozitivno vpliva tudi na druge organe (jetra, srce, ožilje, možgane in živčni sistem).

Poleg sončničnega lecitina lahko na trgovskih policah ter v številnih industrijskih izdelkih najdemo tudi sojin lecitin. Slednjemu se raje izognimo, če ni preverjene ekološke pridelave - torej ne vsebuje pesticidov in ni pridobljen iz gensko spremenjenih organizmov. 

Prihodnjič, ko se odpravite v trgovino po čokoladni namaz, pa le preverite vsebino deklaracije: kolikšen delež sladkorja vsebuje (belega ali trsnega; če imate možnost izberite raje takšnega, ki je slajen z drugimi, manj predelanimi naravnimi sladili, kot so kokosov sladkor, javorjev sirup, tapiokino ali riževo sladilo, melasa, lucuma... ), ali vsebuje mleko v prahu, neekološki (sojin) lecitin ter druge dodatke in arome. 
06. avgust 2014

Sadni in zelenjavni veganski cmoki

Sestavine za testo:

350g kamutove moke (lahko uporabite tudi koruzno in riževo moke za različico brez glutena) . 100g riževega zdroba . 250g svilnatega tofuja . 350g buče in/ali korenja . 2 žlici mletih chia semen . 5 žlic kokosovega olja ali Alsan bio rastlinske margarine . ščep himalajske soli . 3/4 žlice javorjevega sirupa




Zelenjavo po želji - lahko je to muškatna buča, korenje, rumena ali zelena bučka - olupimo, narežemo na kose ter na kratko pokuhamo v vroči vodi - toliko, da jo lahko dobro pretlačimo ali spasiramo, še pred tem pa jo dobro odcedimo. Pasirani zelenjavi primešamo margarino, rahlo namočena chia semena (lahko jih tudi spustimo v receptu, jih pa priporočamo v kolikor uporabljamo moko brez glutena, saj lepše vežejo testo skupaj), tofu, ki ga najprej spasiramo s paličnim mešalnikom, da se ne delajo grudice, ter moko, rižev zdrob in ščep soli. Vse sestavine najprej premešamo z vilicami ter nato dobro pregnetemo z rokami. Dodamo javorjev sirup, po okusu. Če pripravljamo zelenjavne cmoke, lahko spustimo javorjev sirup in uporabimo nekaj riževe kreme, da lažje premešamo testo. 




Iz testa nato oblikujemo manjše »polpetke« približno 0,5 cm debeline. Na sredo postavimo sadje in/ali zelenjavo po želji. K zelenjavi se odlično prilegajo sveža zelišča, npr. bazilika, peteršilj, timijan in origano, v cmoku pa se zelo okusno raztopi tudi riževa MozzaRisella. K sadju pa po želji dodamo suho sadje, npr. suho marelico, datelj, suho slivo ali rozino, če smo bolj sladkosnedi. Vsak cmok je lahko različno napolnjen in tako prinaša zanimivo presenečenje na našem krožniku. Prepustite se domišljiji in preizkušanju novih okusov.




Testo nato iz strani privzdignemo in robove stisnemo skupaj ter z dlanmi oblikujemo cmoke. Ko so dobro zatesnjeni, jih še malo povaljamo v moki preden jih damo v vroč lonec in kuhamo približno 20 minut, odvisno od debeline testa. Ko so cmoki kuhani, jih po želji zabelimo. V keramični ponvi na kokosovem olju popražimo kokosove kosmiče, da zlato porumenijo, lahko dodamo tudi mlete mandlje. 




V ponev dodamo odcejane cmoke in postrežemo še tople. Po želji jih potresemo s kokosovim sladkorjem in cimetom. 

Cmoki so zelo nasitni, zato z njimi ne pretiravajmo. ;) Če nam ostanejo, jih ohladimo, pokrijemo s folijo za živila in shranimo v hladilniku za naslednji dan. Pogrejemo jih v vroči vodi, da se zmehčajo, ali pa pojemo kar hladne (lahko jih npr. ponesemo s seboj na plažo ali v službo).

Pripravljene, nekuhane cmoke lahko shranimo tudi v zamrzovalniku in si tako zagotovimo okusen in hiter obrok, kadar ne bomo imeli veliko časa na voljo za pripravo hrane.

 



Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se