Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Food Revolution Day
Človek ne jezi se
01. avgust 2018

Hitri hranljivi kruhki

Sestavine:
160g pirine ali kamutove moke . 40g kostanjeve ali ajdove moke . 3 žlice drobno mletih ovsenih kosmičev (ali najljubših mueslijev) . 2 žlički eko pecilnega praška ali vinskega kamna . 1 žlička himalajske soli . 2 žlici mandljevega (ali kokosovega) olja . 2 žlici javorjevega sirupa . ščep cimeta . 200 ml riževega napitka



Priprava:
1. V posodi najprej pomešamo vse suhe sestavine - moko, kosmiče, pecilni prašek, sol, začimbe (poleg cimeta lahko dodate tudi ščep kardamoma, janeža ali katere druge najljubše začimbe).
2. Nato k suhim sestavinam dodamo še tekoče sestavine - olje, javorjev sirup in rižev napitek, ter vse skupaj dobro premešamo.
3. Maso nadevamo v manjše pekače za mafine, ki jih pred tem rahlo naoljimo s kokosovim oljem.
4. Maso pustimo najprej počivati v rahlo ogreti pečici okoli 20 minut, nato pa kruhke pečemo 25 minut na 180 stopinj. Ko so kruhki pečeni, jih zavijemo v vlažno krpo, da ohranijo mehkobo. 

Namig:
V receptu lahko preizkusite različne moke. Poleg oz. namesto ajdove in kostanjeve moke zelo rada uporabim tudi moko iz rjavega prosa, ali pa kakšno brezglutensko mešanico s semeni in začimbami. Tako je kruh še posebej okusen. Včasih pomešam zraven v testo tudi mešanico ovsenih/prosenih kosmičev znamke Rapunzel, ki so začinjeni z ajurvedskimi začimbami.

Kruhki so še posebej okusni z domačo marmelado, pomešano s kokosovim jogurtom. Za dobro mero zdravih maščob lahko kruhke najprej namažete s kokosovo maščobo, nato še z marmelado in kokosovim jogurtom. Če vam je ljubša slana različica, pa si kruhke lahko privoščite z zelenjavnim pestom in avokadom ter po želji obložite s kozjim sirom ali riževo mozzarisello.
15. maj 2018

Medeni makfini

Sestavine:
200 g pirine ali kamutove moke . 50 g mletega maka . 50 g kokosovega sladkorja . 50 g jabolčne čežane . 200 ml riževega napitka . 50 g sončničnega ali sezamovega olja . 2 žlički eko pecilnega praška . 1/4 žličke mlete vanilje . 1/2 žličke mletega cimeta . 2 žlici smrekovega medu


Priprava:
1. V večji skledi najprej odmerimo in pomešamo suhe sestavine: moko, mleti mak, kokosov sladkor, pecilni prašek, cimet in vaniljo.
2. V merilni posodi zmešamo rižev napitek in 2 žlici medu (namesto ali poleg medu lahko uporabimo tudi javorjev sirup). Rižev napitek lahko pred tem rahlo segrejemo, da lažje zmešamo obe sestavini. Nato napitek prelijemo v posodo s suhimi sestavinami, dodamo še olje in jabolčno čežano, ter vse skupaj dobro premešamo. Jabolčno čežano lahko v receptu tudi spustimo, ali pa uporabimo 2 žlici jabolčne, slivove ali borovničeve marmelade. 
3. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Medtem modelčke za mafine premažemo z oljem in vanje nadevamo maso. Pečemo v pečici okoli 25 do 30 minut (odvisno od velikosti modelčkov). 
4. Pečene in ohlajene mafine okrasimo s kepico domače skute, najljubšim sladoledom, ali pa se poigramo z izdelavo marcipanovih čebelic.
5. Marcipan lahko sami naredimo tako, da zmešamo 5 žlic mandljeve moke ali mletih mandljev z 1 žličko medu, maso dobro pregnetemo s prsti in počakamo, da se strdi v hladilniku.

Še več slastnih medenih receptov najdete v reviji National Geographic Junior, maj 2018. Aktualno vsebino revije si lahko ogledate tudi tukaj.  
21. april 2018

Čemaževa juha s kvinojo

Sestavine:
80g svežih čemaževih listov . 1 srednje velika bučka (150-200g) . šopek mlade špinače, kodrolistnatega ohrovta ali kopriv . 40g kvinoje . 8 dcl vode . 1 žlica riževega zdroba . 1,5 dcl ovsene ali sojine smetane . 1 žlička himalajske soli . 1 žlička timijana in majarona . 1/4 žličke mlete kumine . 1/4 žličke mletega kardamoma . ščep mletega muškatnega oreščka . 1 žlica olivnega olja


Priprava:
1. Kvinojo dobro speremo pod vročo vodo, odcedimo in zakuhamo v kropu.
2. Medtem dobro operemo še čemaževe liste in bučke, ter po želji tudi kakšen šopek mlade špinače, kodrolistnatega ohrovta ali kopriv, ter jih narežemo na manjše rezine (kose) in dodamo v lonec z delno kuhano kvinojo. Kvinojo kuhamo okoli 15-20 minut, zelenjavo pa okoli 5-10 minut.
4. Med kuhanjem dodamo še 1 ali 2 žlici riževega zdroba (odvisno, kako gosto juho želimo), sol in začimbe po okusu. Če uporabljamo sveža zelišča, jih natrgamo oz. narežemo na manjše koščke, sušena zelišča pa »zdrobimo« kar med prsti oz. dlanmi, ko jih dodajamo v juho (da iztisnemo iz njih še več naravnih olj in arome). 
5. Ko je juha kuhana, dodamo še rastlinsko smetano in žlico olivnega olja, ter juho spasiramo. Po vrhu dodamo na sekljan drobnjak ali koščke čemaževih listov.

Foto: Martina Zaletel za Zdravo juhico
Styling: Grusha Foodstyle
30. marec 2018

Moja prva potica

Sestavine za testo:
200g bele pirine ali kamutove moke . 30g ekološke nehidrogenirane rastlinske margarine Alsan Bio . 1/2 dcl javorjevega sirupa . 1 žlička suhega kvasa . ščep soli . 1/4 žličke vanilije v prahu . 1 dcl riževega ali mandljevega napitka 

Sestavine za čokoladni nadev:
50g pirinega ali riževega zdroba . 1 dcl riževega napitka . 1/2 dcl ovsene ali sojine smetane . 3/4 dcl javorjevega sirupa . 1/4 žličke vanilije v prahu . 3 žlice mletih praženih mandljev ali lešnikov . 1 žlica kakava v prahu


Priprava:
1. V manjši posodici pomešaj 1 žličko suhega kvasa z nekaj žlicami riževega napitka, dodaj malo moke in sladila ter pusti 15 minut, da zmes vzhaja. Margarino pustiš nekaj časa na sobni temperaturi, da se zmehča, ali jo rahlo stopiš nad vodno paro (lahko pa uporabiš olje, ki je že tekoče).
2. Nato v večji posodi zmešaj moko, sol, vanilijo, dodaj zmes s kvasom, rižev napitek, stopljeno maščobo in javorjev sirup ter vse skupaj dobro premešaj in pregneti, da dobiš gladko testo. Testo nato prekriješ s krpo in pustiš vzhajati na toplem 1 uro.
3. Medtem pripraviš nadev. V posodi segreješ rižev (ali kateri drug) napitek, postopoma vmešaš zdrob, pri tem paziš, da se ne naredijo grudice. Nato vmešaš še smetano in javorjev sirup, vanilijo, kakav in mlete oreščke ter dobro premešaš in pustiš na nizki temperaturi, da se zmes zgosti (okoli 5 minut). Vmes lahko okusiš nadev in po želji dodaš še kakšno sestavino.
4. Nato testo nežno razvaljaš z valjarjem ali kar s prsti, da dobiš pravokotnik debeline okoli 1/2 cm ter ga premažeš z izbranim nadevom. Nato testo z nadevom počasi zaviješ kot palačinko in ga položiš v okrogel pekač tako, da ga zaviješ v polža in na sredini pustiš luknjo. Iz testa lahko oblikuješ tudi več manjših potic ter jih po želji po vrhu okrasiš.
5. Potico pečeš v pečici okoli 35 minut na 180 stopinj (vmes znižaš temperaturo na 175 stopinj, da se skorja preveč ne zapeče). Manjše potice so hitreje spečene, velike pa potrebujejo dlje časa, da se dobro zapečejo. Ko postanejo zlato rjave barve, jih previdno vzameš iz pečice ter iz pekača ter ohladiš (lahko jih zaviješ v prtiček, da ostanejo mehkejše).


24. februar 2018

Male borovničeve tortice

Sestavine:
200g kamutove ali pirine moke . 50g mandljeve moke . 50g kokosovih kosmičev . 1 žlica eko pecilnega praška . ščep soli . 1/4 žličke mlete vanilije . 80g kokosovega ali mandljevega olja . 1 dcl javorjevega sirupa . 1,5 dcl riževega napitka . manjša skodelica svežih borovnic ali 3 žlice domače borovničeve marmelade


Priprava:
1. V skledi najprej z vilicami dobro premešamo suhe sestavine: moko, kokosove kosmiče, pecilni prašek, sol in vanilijo. Zatem dodamo še tekoče sestavine: rižev napitek, javorjev sirup in kokosovo olje ter vso maso dobro premešamo.
2. Nato previdno v maso vmešamo še sveže borovnice ali nekaj žlic domače borovničeve marmelade (lahko tudi oboje). Če uporabljamo zmrznjene borovnice, jih najprej odtajamo in dobro odcedimo (oz. primerno zmanjšamo količino riževega napitka v zmesi, da ni preveč vodena). 
3. Maso nato s pomočjo žlice denemo v manjše pekače, primerne za pite, lahko pa tudi uporabimo pekač za mafine. Preden nadevamo maso pekač rahlo naoljimo. Mini tortice pečemo v pečici na 180 stopinj okoli 22-25 minut. 10 minut pred koncem peke temperaturo znižamo na 175 stopinj.
4. Ko skorjica postane zlatorumene barve, tortice previdno vzamemo ven iz pečice. Počakamo, da se malo ohladijo, nato jih previdno zvrnemo iz pekača in narežemo na manjše trikotne kose. Zraven postrežemo najljubši Indy&Pippa eko sladoled. 
18. februar 2018

Mini kamutovi krofi & buhteljni

Sestavine:
150g kamutove moke . 150g bele moke brez glutena (Doves farm) . 2 žlici naravnega, fino mletega brezovega sladkorja (ksilitol) . 3/4 žličke himalajske soli . 180ml riževega napitka . 7g (1 zvrhana žlička) suhega kvasa . 40g nehidrogenirane rastlinske margarine Alsan bio . 1/2 žličke mlete vanilije . 30g (3 žlice) javorjevega sirupa . 1 zavitek (250g) kokosovega olja za peko . domača marmelada po želji


Postopek:
1. Rižev napitek segrejemo na sobno temperaturo. Del napitka zmešamo s suhim kvasom, dodamo še žličko sladkorja, pomešamo ter pustimo »vzhajati« 15 minut.
2. Margarino stehtamo in odmerjeno količino zmehčamo na sobno temperaturo (lahko jo položimo na radiator za nekaj minut ali pa jo segrejemo na soncu).
3. V posodi zmešamo moko, sol, vanilijo in žlico sladkorja. Nato v mešanico moke vmešamo še kvasni pripravek, preostanek riževega napitka, margarino in javorjev sirup. Vse skupaj premešamo z vilicami, nato pa še z rokami dobro pregnetemo. Po potrebi dodamo še nekaj moke.
4. Posodo, v kateri je testo, prekrijemo s kuhinjsko krpo in položimo na radiator (ali v topel prostor) za dobre pol ure, da testo rahlo naraste. Nato iz testa oblikujemo manjše kroglice (cmočke).
5. Medtem v ponvi stopimo kokosovo maščobo - toliko, da je posoda dobro prekrita (nekaj cm) in se krofi ne dotikajo dna. Ko se olje dobro segreje (pazimo, da ni na najvišji temperaturi), krofe popečemo nekaj minut na vsaki strani, da zlato porumenijo. Po potrebi ponev vmes pokrijemo s pokrovko (dokler se ne naberejo vodne kapljice na pokrovki - takrat jo odkrijemo, da voda ne kaplja v ponev). Krofe previdno vzamemo iz ponve z lopatko in jih odložimo na papirno brisačko, da se odvečna maščoba vpije.
6. Krofe po želji napolnimo z domačo marmelado in po vrhu (s pomočjo cedila) potresemo fino mlet brezov sladkor. Malim pomočnikom prepustimo okrasitev. ;)



SOČNI BUHTELJNI

Za bolj zdravo različico pa lahko krofe tudi spečemo v pečici oziroma testo uporabimo za pripravo domačih buhteljnov. Iz testa pripravimo manjše okrogle krpice, debeline cca 1/2 cm. Na sredino vsake krpice denemo 1 žličko domače marmelade, ter robove zavihamo proti vrhu ter z dlanmi oblikujemo kroglico (cmoček). Cmočke denemo v namaščen pekač, tako da se tiščijo skupaj drug drugega. Pečemo jih okoli 30 minut na 180 stopinj (na polovici pečenja znižamo temperaturo na 175 stopinj). Ko jih vzamemo iz pečice, jih dobro zavijemo v servet, da ohranijo toploto in mehkobo.

30. november 2017

Nežna juhica iz sladkega krompirja, mung dhala in črne kumine

Sestavine:
150g sladkega krompirja . 150g buče . 100g korenja . 90g leče »mung dhal« . 8 dcl vode . 1/3 žličke mlete kumine .  1/3 žličke mlete kurkume . 1/3 žličke mlete orientalske kumine (oz. kumin) . 1/2 žličke semen črne kumine . 1 žlička timijana . 1 žlička himalajske soli . 1 žlica sezamovega olja . ovsena  smetana (po okusu)


Priprava:
1. »Mung dhal« dobro speremo pod vročo vodo in zakuhamo v loncu z vročo vodo. Pred tem ga lahko nekaj ur namakamo v mlačni vodi.
2. Nato olupimo bučo in sladek krompir ter narežemo na manjše kose. Korenje dobro operemo pod vodo, ostrgamo in narežemo na manjše kose. Zelenjavo dodamo v lonec, kjer se kuha juha. Solimo in dodamo še začimbe. Timijan in črno kumino med dodajanjem v lonec rahlo zdrobimo s konicami prstov oz. med dlanmi, da jedi dodajo še več svoje arome in koristnih učinkovin. 
3. Juho kuhamo okoli 15 do 20 minut oz. toliko časa, da se zelenjava lepo zmehča. Ko je juha že skuhana, dodamo še žlico sezamovega olja (lahko tudi katerega drugega, npr. kokosovega ali mandljevega) ter po želji in okusu vmešamo še nekaj ovsene smetane. Juha je zelo okusna nepasirana, po želji pa jo lahko tudi spasiramo. 

»Mung dhal« je svojevrstna stročnica, podobna leči, ki je izjemno hranljiva in lahko prebavljiva, zato je primerna tudi za majhne otroke in doječe mamice. Kot vsako stročnico jo je dobro pred kuhanjem namakati nekaj ur, vendar pa ne bo nič narobe, če se vam mudi s pripravo kosila in je ne boste uspeli prej namočiti, saj je zelo hitro kuhana. K lažji prebavi pripomorejo tudi začimbe, zlasti kumina, lahko pa po želji med kuhanjem dodate še košček kombu alge. 

22. november 2017

Mlečni riž & Rižev narastek s kakiji

Sestavine za mlečni riž:
1 skodelica riža (150g) . 1 skodelica (250ml) vode in 1 skodelica (250ml) riževega napitka . 1 kaki vanilija . ščep himalajske soli . 1/2 žličke mlete burbonske vanilije . 2 žlici kokosovega musa (po želji) . 3 žlice javorjevega sirupa

Sestavine za rižev narastek (klasika):
kuhan mlečni riž . 2 jajci . 4 žlice ovsene moke . 1 žlička eko pecilnega praška . 2 žlici mletih praženih mandljev . 2 jabolki . cimet in kokosov sladkor za posip 

Sestavine za rižev narastek (veganski):
kuhan mlečni riž . 4 žlice ovsene (ali prosene) smetane . 1,5 žlice namočenih mletih chia semen . 1 žlica kokosovega olja . 2 žlici javorjevega sirupa . 4 žlice ovsene moke . 2 žlici mletih praženih mandljev . 1 žlička eko pecilnega praška . 1 žlica koruznega škroba ali moke rožičevih pešk (lahko tudi spustite) . 2 jabolki . cimet in kokosov sladkor za posip 


Priprava:
1. Najprej skuhamo mlečni riž. Poljubni beli riž (navadno uporabim kar basmati riž, ker je najhitreje kuhan) dobro speremo pod vročo vodo. Medtem v posodi zavremo vodo in rižev napitek (lahko uporabite tudi samo rižev napitek ali samo vodo), ter vanjo dodamo riž, zmanjšamo temperaturo in kuhamo cca 15 do 20 minut (oz. tako dolgo, kot piše v navodilih izbranega riža).
2. Medtem operemo in olupimo 1 ali 2 kakija sorte vanilija in ga narežemo na manjše koščke ter denemo v posodo, kjer se kuha riž. Dodamo še ščep soli, mleto burbonsko vanilijo, kokosov mus (namesto tega lahko tudi kokosovo smetano) in javorjev sirup ter vse skupaj dobro premešamo. Po potrebi med kuhanjem dodamo še nekaj riževega napitka.
3. Ko je mlečni riž kuhan, ga lahko postrežemo skupaj s (sojinim) vanilijevim jogurtom ali prelijemo z ovseno smetano ter potresemo z mletimi praženimi mandlji ali kokosovimi kosmiči. V mlečni riž po želji lahko vmešamo tudi kakšno žlico domače marmelade ali jabolčne čežane ali pa žlico mandljevega, lešnikovega ali arašidovega masla, da postane jed še hranljivejša. Lahko pa iz mlečnega riža spečemo rižev narastek. 


4. Za klasičen rižev narastek stepemo dve jajci ter vanju vmešamo (rahlo ohlajen) mlečni riž. Dodamo moko, pecilni prašek in mlete mandlje, ter žlico ali dve javorjevega sirupa, če smo zelo sladkosnedi. Maso denemo v pekač, ki ga pred tem premažemo s kokosovim oljem. Nato naribamo dve jabolki, ju rahlo ožamemo in z njima prekrijemo vrhnjo plast mlečnega riža. Po vrhu potresemo še mandlje in kokosov sladkor ter pečemo v pečici na 175 stopinj C okoli 25 minut. 

5. Rižev narastek lahko spečemo tudi brez jajc (vegansko). V rahlo ohlajen mlečni riž vmešamo ovseno smetano, kokosovo olje in javorjev sirup, dodamo še rahlo namočena mleta chia semena, ovseno moko in pecilni prašek, ter po potrebi zgostimo še z koruznim škrobom. Maso dobro premešamo in denemo v pekač, ki ga pred tem premažemo s kokosovim oljem. Nato naribamo dve jabolki, ju rahlo ožamemo in z njima prekrijemo vrhnjo plast mlečnega riža. Po vrhu potresemo še mandlje in kokosov sladkor ter pečemo v pečici na 175 stopinj C okoli 25 minut. 
04. julij 2017

Borovničeva pita s tofujem

Sestavine za testo:
160g kamutove moke (lahko tudi brezglutenske mešanice ali riževe moke) . 30g ajdove moke . 30g mandljeve moke . 20g (2 žlici) kokosovih kosmičev . 1 žlička eko pecilnega praška (ali vinskega kamna) . ščep himalajske soli . ščep mlete bourbonske vanilije . 80g nerafinirane rastlinske maščobe (ekološke margarine Alsan Bio) . 3 žlice javorjevega sirupa . 3 žlice riževe kreme . 1 žlica mletih namočenih chia semen


Sestavine za borovničev nadev s tofujem:
300g svilnatega tofuja . 150g gozdnih borovnic (+nekaj borovnic za dekoracijo) . 0,5 dcl riževe kreme . 4 žlice mandljeve moke (ali 2 žlici moke rožičevih pešk) . 60g (6 žlic) javorjevega sirupa . ščep himalajske soli . 1/4 žličke mlete bourbonske vanilije . nekaj žlic domače marmelade za premaz (po želji)

Priprava:
1. Večjo skledo položimo na tehtnico in vanjo odmerimo moko, kokosove kosmiče, pecilni prašek, sol in vanilijo ter vse suhe sestavine dobro premešamo z vilicami. Nato dodamo zmehčano rastlinsko maščobo (nerafinirano margarino), riževo kremo, javorjev sirup in mleta chia semena ter vse skupaj dobro premešamo z vilicami ter nato pregnetemo z rokami, da dobimo lepo povezano maso. Po potrebi dodajamo tekočino (riževo kremo) za lažje gnetenje.

Namesto riževe kreme lahko uporabimo tudi katero drugo rastlinsko smetano (npr. ovseno, kokosovo…). Kot maščobo lahko uporabite tudi rastlinska olja (npr. kokosovo, repično, mandljevo), vendar uporabite malenkost manjšo količino, kot je navedena, po občutku. Najlepšo strukturo testu daje kvalitetna nehidrogenirana margarina (če vam je ljubše, lahko uporabite tudi ekološko maslo ali ghee), ki naj bo rahlo zmehčana na sobni temperaturi (poleti jo vzamemo 1 uro prej iz hladilnika, pozimi pa jo damo za 15 minut na radiator). Meni zelo ljuba pa je tudi kombinacija 60g margarine in 20g hladno stisnjenega kokosovega olja, ki testu doda prijeten aromatičen vonj, tako kot kokosovi kosmiči. Chia semena lahko nadomestite tudi z drugimi semeni. Ponavadi si zmeljem mešanico chia in lanenih semen, ki jih imam vedno pri roki in jih porabim v enem tednu (dodam jih tudi v jogurt, smuti, kašo ali kakšno omako). Za testo uporabim eno ali dve žlici mletih semen (če uporabljam zgolj brezglutensko moko, potem raje malo več, da lepše povežejo testo), ki jih namočim v vodi za 3 minute, toliko, da rahlo nabreknejo.

2. Testo pustimo nekaj časa počivati na hladnem, medtem pripravimo sadni nadev s tofujem. Borovnice po potrebi operemo in zmešamo v mešalniku (lahko tudi s paličnim mešalnikom) skupaj s svilnatim tofujem, riževo kremo, mandljevo moko, javorjevim sirupom, ščepom soli in bourbonske vanilije. Tofujevo kremo damo za nekaj časa v hladilnik, da se še rahlo zgosti (če se nam mudi, pa lahko tudi spustimo ta korak).

Namesto javorjevega sirupa lahko uporabite tudi katero drugo sladilo, npr. tapioko, rižev slad ali kokosov sladkor. Namesto svežega sadja lahko v tofu zmešamo nekaj žlic domače sadne marmelade - v tem primeru ne dodajamo zraven še sladila. Tofujevo kremo zgostimo z mandljevo moko ali mletimi mandlji, po želji in okusu lahko dodamo tudi kakšno žlico kokosovih kosmičev ali kokosove moke ter žlico mletih chia semen. Tudi riževa krema pomaga malce zgostiti in lepše povezati tofujevo kremo, saj običajno vsebuje naravna gostila, kot so guar gumi ali moka rožičevih pešk. Namesto riževe kreme in mandljev lahko za zgostitev tofujeve kreme uporabimo tudi tapiokino moko, moko mletih rožičevih pešk (Johannisbrotkernmehl) ali pa moko volčjega boba, ki jo najdemo v kakšni specializirani ekološki trgovini. 

3. Nato rahlo ohlajeno testo s prsti razporedimo po pekaču malo manj kot 1 cm debeline, oblikujemo tanjši rob ter pečemo v pečici na 175 stopinj okoli 12 minut, da rahlo zlatoporumeni. Iz preostanka testa medtem oblikujemo drobne piškote za okrasitev pite.

4. Delno pečeno testo vzamemo iz pečice, počakamo nekaj minut, da se rahlo ohladi ter vrhnjo plast na tanko premažemo z domačo marmelado (npr. borovničevo ali gozdni sadeži) ter po vrhu dodamo borovničevo-tofujev nadev. Po vrhu potresemo še nekaj svežih borovnic ter okrasimo s preostankom testa, ki smo ga oblikovali s piškotnimi modelčki.

5. Pito nato pečemo v pečici še okoli 15-18 minut na 175 stopinj. Preden jo narežemo, počakamo, da se malo ohladi, ter po vrhu potresemo mlete mandlje. Pita je zelo okusna še topla, ali pa prijetno ohlajena iz hladilnika naslednji dan (ohlajena tofujeva krema se lepše reže kot topla). Pito lahko hranite v hladilniku 2-3 dni. 

20. april 2017

Preproste preste - sladke in slane

Sestavine za slano testo:
180g bele ali polnovredne kamutove ali pirine moke . 30g pšeničnih otrobov (ali mletih ovsenih kosmičev) . 2 žlici mletih lanenih semen . 1 žlica slanega mletega sezama Gomasio (po želji) . 1 žlička soli . 2 žlički eko pecilnega praška ali vinskega kamna .  3 žlice nerafiniranega rastlinskega olja (olivno, sončnično ali sezamovo) . 0,9 dcl mlačne vode ali riževega napitka . mešanica provansalskih zelišč


Sestavine za sladko testo:
150g kamutove moke . 30g moke rjavega prosa (lahko tudi navadne prosene ali katere druge moke) .  20g mletih praženih mandljev ali zemeljskih mandljev . 2 žlički eko pecilnega praška ali vinskega kamna . ščep soli . ščep mlete vanilije . 1/4 žličke mletega cimeta . 3 žlice javorjevega sirupa . 3  žlice kokosovega olja . 0,9 dcl riževega ali ovsenega napitka

Priprava:
1. V posodi pomešaj najprej suhe sestavine (moko, mlete oreščke, semena, sol, pecilni prašek, začimbe, nato dodaj še tekoče sestavine: olje, napitek, sladilo. Vse sestavine dobro premešaj z vilicami in nato pregneti z rokami.
2. Nato manjše kose testa povaljaj v daljše »kače«, debeline približno pol centimetra ali manj, ter pri vsaki kači oba roba testa poveži proti sredini kače. Pri tem lahko robova med seboj enkrat zaviješ oz. prepleteš, po želji. Lahko pa ju le skupaj povežeš, da nastane srček. Tanjša kot bo kačica, bolj hrustljave bodo preste.
3. Če želiš, jih po vrhu lahko okrasiš s semeni ali mletimi oreščki. Pred tem testo namaži z oljem, da se semenke lepše sprimejo testa.
4. Nato pečeš preste v pečici na 180 stopinj okoli 15 minut, odvisno od debeline testa (toliko, da zlato porumenijo).  

Namig: Olivno olje prijetno izpopolni okus slanih prest, vendar rahlo izstopa, če ga je preveč. Zato ga rada kombiniram še s kakšnim drugim oljem, npr. sončničnim ali repičnim, ki je bolj nevtralno, ali z ekološko nehidrogenirano rastlinsko maščobo Alsan Bio. Pri sladkih prestah sem kokosovo olje kombinirala s kokosovim musom, tako je okus še malo bolj izrazito povlekel na sladki kokos.


Utrinki iz kuharske delavnice v Mali ulici.
11. februar 2017

Mali ingverjevi piškoti

Sestavine:
300g kamutove ali pirine moke . 100g moke rjavega prosa (lahko tudi kakšne druge temne moke) . 50g mletih mandljev . 150g ekološke nehidrogenirane rastlinske maščobe Alsan bio . 5 žlic kokosovih kosmičev . ščep nerafinirane soli . 1 žlička mešanice zimskih začimb (ingver, cimet, muškat, klinčki, komarček, koriander) . 1/4 žličke vanilije v prahu . 1 zravnana žlica vinskega kamna ali eko pecilnega praška . 0,5 dcl rastlinskega napitka (riževega, ovsenega ali mandljevega) . 3/4 dcl javorjevega sirupa (ali drugega naravnega sladila, npr. melasa, rižev slad)


 
Priprava:
1. V večji posodi najprej dobro pomešamo med seboj vse suhe sestavine - moko, mlete mandlje, kosmiče, sol, začimbe ter pecilni prašek. 
2. Nato dodamo še tekoče sestavine - napitek, sladilo in maščobo. Maščobo pustimo nekaj časa na sobni temperaturi, da se rahlo zmehčka, da jo lažje vmešamo v testo. 
3. Vse skupaj dobro zmešamo z vilicami in nato pregnetemo s prsti, da dobimo kompaktno testo. Po potrebi dodamo še nekaj tekočine ali moke.  
4. Testo nežno razvaljamo z valjarjem ali pa ga kar s prsti rahlo potlačimo na želeno debelino, približno 1/2 cm.  
5. Nato z modelčki ali z rokami oblikujemo različne oblike piškotov, ki jih po želji okrasimo s sadnim ali čokoladnim nadevom, npr. domačo marmelado, čokoladnimi mrvicami ali topljeno čokolado. 
6. Piškote zložimo na pladenj, ki ga prej premažemo z maščobo ali podložimo s peki papirjem. Pečemo v pečici okoli 10-12 minut na 175 stopinj, odvisno od debeline piškotov.


30. oktober 2015

Ajdova bučna juha s konopljo

Sestavine za 3-4 juhe:
300 g buče (muškatne, maslenke ali hokkaido) . 150 g korenja . 50 g ajdove kaše .  pol žličke soli . četrt žličke mlete kumine ter kurkume . svež peteršilj in koriander . konopljino olje . mleta oluščena konopljina semena

 
Priprava: 
Bučo olupimo in narežemo na kose, korenje rahlo ostrgamo in naribamo (da je hitreje kuhano). Ajdovo kašo dobro speremo pod vročo vodo (če jo pred tem namočimo za nekaj ur, bo hitreje kuhana) in zakuhamo v vodi skupaj z zelenjavo. Kuhamo 15 minut, rahlo solimo, dodamo mleto kumine in kurkumo, peteršilj in koriander, po želji katera druga zelišča. Juho lahko dodatno začinimo s curry mešanico začimb ali sveže naribanim ingverjem ter limonino travo. Preden juho potrežemo, jo obogatimo z žličko konopljinega olja ter potresemo z mletimi oluščenimi konopljinimi semeni. Juho lahko po želji spasiramo ter sladimo z ovseno smetano. 
 
20. oktober 2015

Juhica iz zelja, buče in koruze s tajskim pridihom

Sestavine za 4 juhe:
200g zelja (navadnega zelja/kitajskega ali pak choi). 300g buče, lahko tudi korenja . skodelica vložene koruze v zrnu . 1 manjša šalotka . 40g mletega neoluščenega prosa (zdrob oz. kosmiči) . 1L vode . 3 žlice kokosovega musa . 1 zravnana žlička himalajske soli (oz. manjša količina katere druge soli) . 1/4 žličke mlete kumine . 1/4 žličke mlete kurkume . limonina trava (sveža, narezana na kolobarje ali sušena, pol žličke) . 1/4 žličke kardamoma . šopek listov svežega koriandra . lističi limonine mete . ščep mletega ingverja ali košček sveže naribanega . chili po okusu


Priprava:
Zelenjavo dobro operemo, bučo olupimo, korenje rahlo ostrgamo, ter narežemo na kose, zakuhamo v vodi, solimo. Šalotko olupimo (zgornjo plast), prepolovimo in dodamo v krop. Kuhamo 10 minut, dodamo še vloženo koruzo, prosene kosmiče oz. zdrob, kokosov mus, juho začinimo, dodamo sveža nasekljana zelišča, kuhamo še 10minut. Po okusu lahko dodamo še kakšno žličko kokosovega olja, soli (nerafinirane) ali povečamo količino izbranih začimb (kurkuma, kardamom, koriander, ingver, čili). Še vroče postrežemo.

Namig:
Po želji lahko v juhi uporabite tudi kokosovo mleko namesto kokosovega musa. Osebno se nam bolj dopade kokosov mus (narejen iz 100% kokosove sredice), ki je slajši od mleka, poleg tega se raje izognemo hrani iz pločevinke. Kokosovo mleko, ki ga na Tajskem radi uporabljajo v receptih, je precej drugačno od tega, ki ga najdemo v trgovinah v Evropi, slajše in bolj povezano, svilnato. Če želite lahko uporabite zgornjo plast kokosovega mleka, ki se naredi v pločevinki, a le ta je bolj mastna kot kokosov mus, zato pazite, da ne uporabite preveč te kokosove smetane, da ne bo preveč maščobnih kapljic plavalo po juhi. ;) Če nimate pri roki kokosovega musa, pa ga lahko naredite tudi sami doma tako, da zmiksate kokosove kosmiče. 
 
04. september 2015

Čokoladni smuti s slivami in ajdovo kašo

Sestavine:
skodelica svežih zrelih sliv . 1 banana . 3 sveže ali sušene (in namočene) fige . 1 žlica namočenih chia semen . 1 žlica mletih ali svežih oluščenih mandljev . 2 žlici dobro namočene ajdove kaše . 1 žlička kakava v prahu . 3 dcl riževega napitka ali vode . 1/4 žličke cimeta v prahu


Priprava:
Ajdovo kašo čez noč namočite in pred uporabo dobro sperite z vodo. Vse sestavine zmešajte v mešalniku in napitek sveže postrezite.

Po želji lahko namesto sliv uporabite jabolko in/ali hruško. Uporabite manj masten, nesladkan ekološki kakav (če že, raje sami dodajte žličko kokosovega sladkorja, če želite slajši okus). Količino riževega napitka oziroma vode prilagodite želeni gostoti napitka (smutija). Mandlji, ajdova kaša in chia semena poskrbijo za hranljive beljakovine in zdrave maščobe v napitku ter nudijo gostejšo strukturo napitku, lahko pa jih po želji spustite v receptu. Če dodate še eno banano ter žlico ali dve chia semen več ter uporabite manj tekočine, pa bo nastal pravi puding! :)

28. avgust 2015

Cmoki iz pese, buče, mandljev in kakava - rastlinski, brez glutena

Sestavine:
300g zelenjave (npr. 150g rdeče pese in 150g buče hokkaido) . 100g svilnatega tofuja . 50g riževe mozzariselle . 150g riževe moke . 50g koruzne ali prosene moke . 70g riževega zdroba . 70g tapiokine moke . 70g fino mlete mandljeve moke . 2 žlici namočenih mletih chia ali lanenih semen . 5 žlic (tekočega) kokosovega olja . 1 žlica javorjevega sirupa . 3/4 žličke himalajske soli . 1/2 žličke vanilije v prahu . 1 ali 2 žlici kakava v prahu . slive in datlji za nadev


Priprava:
Zelenjavo skuhamo, dobro odcedimo (po potrebi tudi rahlo pretlačimo, če je močno prepojena z vodo, preostanek vode pa lahko uporabimo kot jušno osnovo) ter zmiksamo skupaj s tofujem, riževo mozzarisello, javorjevim sirupom (ali katerim drugim tekočim sladilom, po želji) in vanilijo v prahu. V posodi pomešamo moko, zdrob, kakav, solimo, dodamo tofujevo zelenjavno kremo, namočena chia semena in kokosovo olje ter vse skupaj dobro zmešamo s prsti, da oblikujemo kompaktno testo. Po potrebi dodamo še riževo moko. Iz pripravljenega testa lahko pripravimo cmoke ali njoke. 


Cmoki presenečenja:
Iz testa nato oblikujemo manjše »polpetke« približno 0,5 cm debeline. Na sredo postavimo košček sadja, ki ga lahko dopolnimo s suhim sadjem, npr. datljem, marelico, suho slivo, rozino ali hruškinim krhljem. Če je sadje veliko, uporabimo le polovico za nadev, ki ga po potrebi še razpolovimo. Vsak cmok je lahko različno napolnjen in tako prinaša zanimivo presenečenje na našem krožniku. Tudi kakšen kos čokolade lahko skrijemo vanj. ;)

Testo nato iz strani privzdignemo in robove stisnemo skupaj ter z dlanmi oblikujemo cmoke. Ko so dobro zatesnjeni, jih še malo povaljamo v moki (riževa moka se pri tem obnese enako dobro kot pšenična ostra moka, ki se sicer pogosto uporablja v te namene), nato jih damo v vroč, soljen krop in kuhamo približno 15-20 minut, odvisno od debeline testa. Ko so cmoki kuhani, jih po želji zabelimo s kokosovim oljem ali kokosovo kremo ter potresemo z mletimi mandlji in kakavom.
 

Njoki:
Enako testo kot za cmoke lahko uporabimo tudi za pripravo njokov. Testo oblikujemo v daljšo kačo, jo povaljamo in z nožem narežemo na 1,5 cm dolge svaljke (oz. poljubne dolžine). Vsak svaljek, po domače njok, rahlo potlačimo z vilico (malce zaradi izgleda, malce pa zato, da niso predebeli in se hitreje skuhajo). V vrelem kropu njoke kuhamo okoli 10 minut (odvisno od debeline), odcedimo ter postrežemo z najljubšo omako. Lahko jih zabelimo podobno kot cmoke (glej zgoraj), ali pa preprosto prelijemo z rastlinsko smetano (npr. ovseno, sojino ali riževo), začinimo z muškatnim oreščkom, rahlo solimo in dodamo zelenjavo po izbiri, denimo svežo koruzo, ter potresemo z mletimi mandlji. 

Vam je všeč? 
Preizkusite tudi zelenjavne cmoke po tem receptu

19. avgust 2015

Pesina čokoladna juha

Sestavine za 2 juhi:
100g rdeče pese . 150g buče (hokkaido ali maslenke) . 40g ajdove kaše . 2 žlici riževega zdroba . 8 dcl vode . 1 dcl rastlinske smetane (npr. riževe ali ovsene) . 1 zvrhana žlička himalajske soli (ali malenkost manj navadne, nerafinirane morske soli, po okusu) . 1 zravnana žlička timijana in limonine trave . 1 žlička rožičeve moke . 5 datljev . 1/2 žličke mešanice ayurvedskih začimb 'pitta' (koriander, janež, kardamom, cimet) . mleti mandlji in drobljena kakavova zrna za posip


Priprava:

Zelenjavo dobro operemo, olupimo in narežemo na drobne kose. Ajdovo kašo predhodno namočimo (tako je hitreje kuhana) in/ali dobro speremo ter zakuhamo v loncu z vodo, skupaj z zelenjavo, solimo. Ko zavre, dodamo začimbe, datlje in zdrob. Kuhamo 10-15 minut, na koncu dodamo še rastlinsko smetano in rožičevo moko in vse skupaj dobro zmiksamo s paličnim mešalnikom. Preden postrežemo, potresemo z mletimi mandlji, po želji tudi z drobljenimi kakavovimi zrni in datljem. 
07. avgust 2015

Pesin čips

Sestavine:
pesa (poljubna količina, priporočamo 3 večje gomolje) . 1/3 dcl shoyu sojine omake . 1 žlička balzamičnega jabolčnega kisa . 1/2 žlice teryaki omake ali javorjevega/riževega sirupa ali riževe kreme (po želji) . 2 žlici sezamove ali mandljeve paste (količino prilagodite želenemu okusu) . sezamova semena (lahko tudi drobljeni arašidi ali pistacije)


 
Priprava:
Peso dobro operite, tanko olupite in narežete na tanke rezine. Ostale sestavine zmešajte skupaj ter v nastali marinadi dobro namočite oz. pomešajte koščke pese. Položite jih na pekač in popecite v pečici okoli 30 minut na 150 stopinj. Če želite bolj hrustljav čips naj bodo kosi kolikor možno tanki ter jih vmes med pečenjem zaobrnite na drugo stran (če vam je všeč bolj sočno pa so kosi lahko tudi debelejši). Tanjše rezine pecite krajši čas.

Namig:
Če želite presni čips lahko uporabite dehidrator, približno 9 ur na 45 stopinj. Lahko bi za sušenje uporabili tudi navadno pečico pri najnižji temperaturi in pustili vratca priprta, vendar pečica porabi veliko več električne energije kot dehidrator. Podobno lahko pripravite čips tudi iz ohrovta ali katere druge zelenjave. Ohrovtov čips smo pripravili z drobljenimi arašidi in arašidovim maslom. Otroci v počitniškem varstvu v Mali Ulici so ga z navdušenjem pozobali.

05. avgust 2015

Presna juhica iz pese, koromača in kokosa

Sestavine:
1 srednje velika pesa . 1 manjša kumara . 1/2 gomolja koromača . 3 dcl riževega napitka (lahko tudi vode) . 1 dcl riževe kreme . 1 zvrhana žlica fino mlete (bele) mandljeve moke . 2 žlici kokosove kreme (kokosov mus) . noževa konica himalajske soli . listi sveže mete . koromačevi vršički . timijan


Priprava: 
Peso in kumaro olupimo, dobro speremo in narežemo na kose. Koromačev gomolj dobro operemo, prvo sloj odluščimo in še enkrat dobro operemo (včasih se pod posameznim slojem skriva še nekaj zemlje), prerežemo na polovico ter eno polovico narežemo na koščke, skupaj z odluščenim slojem. Drugo polovico koromača shranimo ali pozobamo sproti kot jabolko. Zelenjavo skupaj s preostalimi sestavinami zmiksamo v močnejšem mešalniku. Količino tekočine prilagodimo želeni gostoti juhe. Sveže postrežemo.

Namig:
V dobro zaprti stekleni posodici lahko juhico oz. zelenjavni smuti shranimo v hladilniku do 2 dni. Za člane družine, ki jim je okus pese preveč intenziven, lahko nekaj žlic pesinega smutija vmešate v sadni smuti, denimo z borovnicami, banano in jabolkom ali nektarino. Za extra sladek učinek lahko po želji dodate še nekaj kokosove kreme ali datljev. Tako pesa ne bo izstopala. 

Riževi rezanci s peso:
Kuhane riževe rezance odcedite, prelijete z mrzlo vodo, nato v rezance vmešate nekaj žlic pesine juhice oz. smutija ter dodate poljubno količino riževe (ali druge rastlinske) kreme. Postrežete ohlajeno ali na hitro pogrejete. Po želji lahko v jed vmešate tudi popečene drobljene polpetke (mi smo tokrat uporabili ječmenove). Če želite presno jed, lahko uporabite presne kelp rezance namesto riževih. Po vrhu postresete zlata lanena semena in fino mleto kokosovo moko. Dober tek. ;) 

25. julij 2015

Marelične kokosove kroglice z mandlji

Sestavine:
6 velikih sočnih marelic . pol skodelice datljev (okoli 8 manjših kosov) . pol skodelice namočenih ovsenih kosmičev . 1/4 skodelice mletih mandljev oz. mandljeve moke (okoli 6 žlic) . 1/4 skodelice kokosovih kosmičev . 1 žlica riževega sladu (po želji) . 1/4 žličke cimeta in vanilije v prahu . 1/2 dcl riževega napitka ali kreme



Priprava:
Ovsene kosmiče za dobro uro namočimo v riževem napitku, da se zmehčajo. Marelice in datlje drobno nasekljamo in vmešamo med ovsene kosmiče, dodamo še mandljevo in kokosovo moko (toliko, da se masa lepo zgosti), cimet in vanilijo, ter dobro premešamo. Po želji sladimo z riževim sladom ali dodamo nekaj riževe kreme, da lažje oblikujemo kroglice, ki jih nato povaljamo v kokosovi moki. 

Namig:
Po želji lahko namesto marelic uporabimo kakšno drugo sveže ali suho sadje, denimo breskve, fige, hruške ali pa jabolčne krhlje. Namesto mandljeve moke lahko uporabimo tudi moko katerih drugih oreščkov ali pa zemeljskih mandljev (chufli).

Kroglice še nekaj dni lahko hranite v hladilniku, v zamrzovalniku pa tudi nekaj mesecev. Tako je hiter in zdrav prigrizek vedno na voljo. Dobro ohlajene, ledene kroglice pa so tudi odlična rešitev, ko se v vročih poletnih dneh odpravljamo na pot. ;)
19. april 2015

Juhica iz skuštranega brokolija z mandlji in kvinojo

Sestavine za 1 liter juhe:
300g brokolija . šopek zelene listnate zelenjave (blitva, kodrolistnati ohrovt, listi pese, kopriva) . 150g bučk . 35g kvinoje . 2 žlici riževega zdroba . 8 dcl vode . 1 dcl ovsene ali sojine smetane . 30g mandljev . žlička himalajske soli . ščep mletega muškatnega oreščka . žlička timijana in limonine trave . sveža zelišča


Priprava:
Mandlje čez noč namočimo, jih naslednji dan dobro speremo, po želji olupimo in zmiskamo v blenderju skupaj z 1,5 dcl vode, da dobimo mandljevo kremo. Pod vročo vodo dobro speremo kvinojo in jo zakuhamo v loncu z vročo vodo, solimo. Medtem dobro operemo zelenjavo, bučke in brokoli narežemo na kose in dodamo v lonec. Po želji lahko v juho dodamo tudi drugo zeleno listje (listi brokolija, pese, ohrovta, mlade blitve, špinače, koprive...) ter juho zgostimo z dvema žlicama riževega ali katerega drugega zdroba (npr. proseni ali koruzni zdrob). Juho kuhamo 10-15 minut, vmes začinimo. Na koncu dodamo v juho še  mandljevo kremo in juho spasiramo. Med pasiranjem po želji prilijemo še nekaj ovsene ali sojine smetane, če želimo bolj kremno juho. Juho okrasimo z mletimi mandlji oz. mandlji v lističih.

Namig:
Če imamo težave z oreščki, lahko namesto mandljev uporabimo zemeljske mandlje oz. tigraste oreščke, ki po okusu zelo spominjajo na mandlje, vendar pa ne sodijo med oreščke, temveč gomolje.

Kvinoja je starodavna rastlina, izredno hranljiva z beljakovinami, minerali, rudninami in vlakninami, vitamini, tudi vitaminom B12 ter omega 3 maščobami. Primerna je tudi za ljudi s celiakijo, saj ne vsebuje glutena. Kvinoje ni treba prej namakati.

Zakaj je pomembno namakanje oreščkov, zrnja, semen in stročnic?
Oreščki, semena, stročnice in rastline v naravi preživijo zato, ker se v njihovem ovoju skrivajo zaviralci rasti in strupene snovi (fitinska kislina), ki ščitijo zrnje v ovoju, dokler pogoji narave niso usterzni za njihovo rast. Odstranijo se, če je dovolj padavin in se kalitev lahko začne. Fitinska kislina se lahko poveže z minerali v telesu ter blokira njihovo absorbcijo, kar lahko privede do pomanjkanja mineralov v telesu ter izgube kostne mase. Z namakanjem oreščkov in semen najmanj 6 ur v topli vodi tako posnemamo naravo in omogočimo encimom in drugim koristnim organizmom v zrnju razgraditi in nevtralizirati velik del fitinske kisline.

Kvinoja je starodavna rastlina, po strukturi podobna žitu, izredno hranljiva z beljakovinami, minerali, rudninami in vlakninami, vitamini, tudi vitaminom B12 ter omega 3 maščobami. Primerna je tudi za ljudi s celiakijo, saj ne vsebuje glutena. Kvinoje ni treba prej namakati.
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se