Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Salamba
Jogi
Ristanc s kockami
Človek ne jezi se
18. februar 2020

Otroci in domača opravila

Slej ko prej si starši v času odraščanja otroka zastavimo vprašanje, kaj narediti, da bodo otroci s takšno vnemo, kot sadijo koruzo v računalniški igrici, tudi doma zalivali rože, odnašali smeti in prispevali svoj del pri domačih opravilih. Nikoli ni prepozno za grajenje dobrih temeljev odnosov v družini, vsekakor pa je pot nekoliko lažja, če jo pričnemo tlakovati že v zgodnjih letih.

Igrivo raziskovanje v zgodnjih letih
V prvih letih življenja otrok vsa dela v domu pojmuje kot igro in nekje do 6. leta starosti še ne razlikuje pojma »dolžnosti«. V tem času otrok vzpostavi pozitiven odnos do domačih opravil, občutek za red in prve zametke rutine, zato je smiselno, da ga spodbujamo pri njegovem iskrenem veselju do raziskovanja doma in domačih opravil.
Otroka tako postopoma vključujemo v domača gospodinjska opravila glede na njegove zmožnosti, počutje ter izkazano zanimanje. Ko otrok še ne hodi, se lahko z njim pogovarjamo, medtem ko opravljamo gospodinjska dela, kuhamo in pospravljamo, ter mu pripovedujemo in opisujemo, kaj počnemo. Včasih kakšno opravilo storimo mimogrede, medtem, ko otroka držimo ob sebi oziroma v nosilki, npr. skupaj operemo solato ali posesamo kuhinjo. S tem pri otroku negujemo prve občutke, da je pomemben del skupnosti družine in vsakdanjega življenja v njej.
V zgodnjih letih se možgani otroka najhitreje razvijajo, domača opravila pa so odlična priložnost za spoznavanje in razvoj lastnega telesa, gibanja in fine motorike, logično razmišljanje in opazovanje naravnih zakonitosti, učenje vztrajnosti in krepitev samozavesti ob doseganju zastavljenih ciljev. Med najbolj priljubljena hišna opravila otrok pogosto sodijo:
- pomivanje posode, zlaganje posode v pomivalni stroj ter iz njega (bolj kot je kuhinja mokra, bolj zabavno je!);
- pomoč pri pripravi in dekoraciji jedi, priprava pogrinjka na mizi, spoznavanje uporabe kuhinjskih pripomočkov (npr. luščenje graha, rezanje in lupljenje zelenjave in sadja s prilagojenim nožem, mletje oreščkov, mesenje testa in zlaganje prtičkov so odlične vaje za krepitev fine motorike in ročnih spretnosti, hkrati pa otroku nudijo priložnost, da z različnimi čutili spoznava hrano);
- skrb za rastline (in pozneje tudi domače živali): sajenje, zalivanje in opazovanje, kako pridelki rastejo pri otroku spodbujajo občutek odgovornosti ter zdrav in spoštljiv odnos do rastlin, hrane in živih bitij;
- sestava jedilnika in priprava spiska za trgovino (ki je hkrati vaja pisanja ali preprosta skica);
- brisanje prahu, pomivanje oken in kopalnice, sesanje, pomoč pri odnašanju smeti (prevažanje smeti na triciklu s košarico ali skiroju je pravzaprav zelo zabavno početje);
- postiljanje postelje, zbiranje, prevažanje in nalaganje umazanega perila v pralni stroj, obešanje perila, likanje in zlaganje perila, sortiranje perila v omaro, hitrostno iskanje parov nogavic;
- pospravljanje, zlaganje in sortiranje igrač (po predalih in škatlah, razvrščanje po barvah, velikosti, itd…).

Ko otrok postane šolar – primerna izbira in opredelitev domačih opravil
Ko otrok postane šolar, mu starši pogosto pomagamo pri učenju doslednosti, odgovornosti in samostojnosti pri skrbi za vse šolske obveznosti, za domača opravila pa naenkrat zmanjka časa in volje. Takrat je pravi trenutek, da starši jasno opredelimo, kakšna so naša pričakovanja, želje in potrebe glede otrokove pomoči oziroma sodelovanja pri domačih opravilih. Izbira in količina opravil je odvisna od otrokove starosti, njegovih veščin, interesov ter ostalih aktivnosti, predvsem pa je povezana z vrednotami in dinamiko posamezne družine. Otroci brez težav sprejmejo vrednote, za katere se jim zdi, da jih starši sprejmejo z veseljem in užitkom, skeptični pa so do tisih, ki jih starši pospremijo s kritiziranjem, vcepljanjem občutka krivde ali opravičevanjem, poudarja danski družinski terapevt Jesper Juul.
Pri opredelitvi otrokovih dolžnosti je pomembno, da so navodila čim bolj jasna in specifična ter otroku omogočijo dovolj časa in možnost svobodne izbire, da se sam odloči, kdaj točno bo opravil svojo nalogo (npr. pred igro ali po igri): »Prosim, odnesi smeti, najpozneje do večerje!« ali »Zloži knjige na omaro, pospravi igrače v predal, posesaj svojo sobo!«
V tem procesu se otrok uči tudi prevzemanja odgovornosti za logične posledice svoje odločitve. Če na nalogo pozabi, ga prijazno opomnimo z besedami ali mu napišemo sporočilo na listek. Skupaj z otrokom se dogovorimo tudi o posledicah, ki nastopijo, če naloge ne bodo opravljene. Posledice naj bodo smiselne, razumne, enostavne, praktične in sprejemljive za oba. Otroci, ki se soočajo z razumnimi posledicami svoje neodgovornosti, se naučijo pozitivnega odnosa do življenja.

Otroci potrebujejo lastna spoznanja in izkušnje
Otroci potebujejo lastna spoznanja in izkušnje, da lahko sami doženejo, čemu se želijo izpostavljati, ter prevzeti odgovornost zase. Zato tudi ni smiselno ločevanje opravil glede na spol. Vsakdanja opravila otrokom pomagajo ne le prepoznavati naravne zakonitosti, temveč ga usposobijo za razvijanje svojih spretnosti, organizacije, postavljanja ciljev in dokončanja opravil. Otroci za svoj zdrav razvoj nujno potrebujejo občutek, da prispevajo svoj delež v družini in so pomembni člani skupnosti. Prav zato niso priporočljive (denarne) nagrade za opravljanje domačih opravil. Največja nagrada za vloženi napor namreč ni tisto, kar za opravljeno delo dobimo, temveč tisto, kar ob tem postanemo, se naučimo.

Ko pri otroku naletimo na odpor
Seveda ob opredeljevanju nalog v družini naletimo tudi na otrokovo nejevoljo, frustracijo in jok, ki so neločljivi del vsakega učnega procesa in sprejemanja. Pomembno je, da otrok pri tem začuti, da lahko izrazi svoje občutke, potrebe in meje, ki jim starši prisluhnemo z zanimanjem in potrpežljivostjo ter jih resno jemljemo, poudarja Jesper Juul. Tako pri otroku krepimo občutek njegove enakovrednosti v družini in spoštovanja njegove individualnosti. Vsekakor pa to ne pomeni, da mora vedno vse dobiti in normalno je, da mu je ob tem hudo. Če smo zaradi tega napeti in otroka ves čas postavljamo v središče pozornosti ter vse storimo namesto njega, otroka oropamo za temeljno potrebo po občutku, da je del skupnosti.
Tako tudi ni primerno, da otroka s podkupovanjem, grožnjo ali prisilo silimo k domačim opravilom. S takšnim načinom otroku le sporočamo napačne, nekonstruktivne vzorce, ki mu v življenju nikakor ne bodo koristili. Neredko otrok potrebuje le dovolj časa, da sprejme svojo odločitev, da bo nalogo opravil.
Včasih se pojavi kakšno obdobje, ko otrok iz različnih razlogov sabotira pomoč pri družinskih opravilih in sodelovanju. V takšnih primerih je smiselno pokazati zanimanje za otroka in ga vprašati, kaj misli ter kaj dejansko potrebuje. Morda je to le čas zase, da se zopet najde in začuti – trenutek, ko je le on, sam s sabo, ali pa skupaj s starši, brez vseh obveznosti in pričakovanj. Brez digitalnih motilcev. Včasih je treba le nahraniti tisto osnovno potrebo otroka po občutku varnosti in prisotnosti: tukaj sem, zate. Iz teh temeljev pa slej ko prej vznikne tudi lastna želja po angažiranju in pozitivnem doprinosu k skupnemu domu.

Piše: Irena Tomažin, ustvarjalka Zdrave juhice in sodelavka Familylab Slovenija
 
14. maj 2019

Zgodba o zajčku Sladku in putki Zdravki

Tako so si zgodbo o zajčku Sladku in putki Zdravki v okviru ustvarjalnega natečaja Zdrave juhice (maj 2018) zamislili otroci iz Vrtca Otona Župančiča:

HOKUS POKUS, SLADKO IN ZDRAVKA, PA-RA-DAJZ!


Nekoč sta živela putka Zdravka in zajček Sladko.
Zajček Sladko je zelo rad jedel bonbone, čigumije, lizike, češnje, čokolade, bonbone in kruh.
Putka Zdravka pa je zelo rada jedla zdravo: zelenjavo, korenje, česen, jabolko, hruške in tudi hrenovke.
Bila sta mož in žena. In žena, putka Zdravka, se je vsak dan jezila, da je Sladko pojedel preveč sladkarij.

Zajček Sladko je znal čarati, zato je nekega dne začaral vse sadje in zelenjavo v sladkarije. Zdravka je bila prepričana, da se je začel prehranjevati zdravo in je bila zato zelo vesela. Četudi je znal čarati, je še vedno pojedel preveč sladkarij in odpadli so mu zobki. Ni mogel več lizati lizik, gristi bonbonov in čokolade. Tudi mesa ni zmogel več jesti. Jedel je le še jagode. Vse to je bilo premalo in zajček Sladko je bil vedno bolj lačen. 

Tako so Sladku v ustih odpadli vsi zobje. V ustih mu je ostal le še eden. Obiskal je zobozdravnika. Le ta mu je povedal, da mu ne more pomagati. Ko je prišel domov, mu je odpadel še zadnji zob. Zajček Sladko je jokal. Bilo mu je zelo hudo. Šele takrat je Zdravka spoznala, da se Sladko ni prehranjeval zdravo. Sladko je prenehal čarati.

Putki Zdravki se je Sladko zasmilil in mu je dejala, da mu lahko pomaga. Začela mu je kuhati zdrave juhice. Notri je dala veliko posebnih zelišč in zelenjavo: zeleno, kuhan korenček, jabolko, brokoli, koromač. Za malico mu je pripravila banane in jagode. Ko je pojedel malico, si je moral usta splakniti s posebnim čajem, da si je umil usta.
In Zdravka mu je povedala, če želiš, da ti zrastejo novi zobki, si moraš ob zdravem prehranjevanju zapeti zdravo pesmico:

JAZ SEM ZAJČEK SLADKO, VSAK DAN JEM SOLATKO.
KADAR ČAROBNI ČAJ POPIJEM, NOV SI ZOB UMIJEM.
ZDRAVO JUHICO POJEM, SLADKARIJ PA NE SMEM.
BITI ZDRAV JE RES LEPO, ZATO SREČEN SEM LAHKO.
HOKUS POKUS, SLADKO IN ZDRAVKA, PA-RA-DAJZ!

Tako je Sladko pridno jedel in si splakoval usta ter vsakič znova zapel Zdravkino pesmico. 
Nekega dne pa, ko se je Sladko zjutraj prebudil, je v svojih ustih začutil nekaj trdega: »Zob imam, zob imam, nove zobe! Hokus pokus, Sladko in Zdravka, PA-RA-DAJZ! NOVI ZOBJEEE!«

Ne boste verjeli, res so mu zrasli novi zobje. Sladko je bil presrečen. Zdravki je obljubil, da nikoli več ne bo jedel veliko sladkarij. Le ob posebnih priložnostih si bo privoščil majhen posladek. Sladko se je potrudil, da je sedaj jedel le zdravo hrano: sadje in zelenjavo.

In spet je začel čarati. Toda le čarovnije, ki se jim reče: HOKUS POKUS, SLADKO IN ZDRAVKA, PA-RA-DAJZ!

      
  
  

.     .     .     .     .     .     .     .     .     .     .     .

Zgodbo so si zamislili otroci iz skupine Sove iz vrtca Otona Župančiča, pod mentorstvom vzgojiteljice Ine Stojanović, v sklopu ustvarjalnega natečaja Zajček Sladko in Putka Zdravka 
(Zdrava juhica, Zavod Kalejdoskop, 2018). Za nagrado so prejeli družabno igro z zajčkom in putko (Lestve in lizike), ter glavno nagrado - igrano predstavo Putka Zdravka in Zajček Sladko 
(v izvedbi Zavoda Enostavno prijatelji in Damjane Goter Košir).
Otroci so se res potrudili in zajčka Sladka ter putko Zdravko pričakali z nasmehom in ljubkimi ilustracijami, ki so jih pripravili posebej zanju. Predstava jih je vse navdušila in nasmejala - tako otroke, kot tudi vse vzgojiteljice enote Živžav. Prav vsi so si želeli na koncu okusiti putkino zdravo juhico, ter se stisniti k ljubkima živalcama. Po predstavi pa smo si z nagrajeno skupino otrok izmenjali še nekaj misli o prehrani in žitaricah, ter se 'posladkali' s koruznimi in pirinimi kokicami. Ustvarjalni natečaj in skupno druženje nam bom vsem ostalo v zelo luštnem spominu.

16. december 2018

Praznični rožičevi piškoti in pite

Sestavine za testo:
250g mešanice pirine in kamutove moke . 50g ajdove moke . 30g mletih mandljev . 3 žličke mletih rožičev . 130g ekološke nerafinirane rastlinske margarine (Alsan Bio) . 1 žlica kokosovega olja . ščep himalajske soli . 2 zravnani žlički eko pecilnega praška . 1/4 žličke mletega cimeta in mletih klinčkov . ščep vanilije v prahu . 80g javorjevega sirupa (po želji lahko dodate še žlico kokosovega ali brezovega sladkorja) . 1 dcl riževega napitka (količino prilagodimo, raje manj)

Sestavine za dekoracijo:
jagodna marmelada . mleti praženi mandlji . drobljeni orehi . kokosova moka (kosmiči) . topljena čokolada (obarvana z eko barvami) . čokoladne mrvice . mandarinina glazura . narezano sadje


Priprava:
Sestavine stresemo v posodo, najprej stehtamo moko in pomešamo vse suhe sestavine, nato dodamo še tekoče. Margarino pustimo nekaj časa na sobni temperaturi, da se rahlo zmehčka, ali pa jo rahlo zmehčamo nad vodno paro ali na radiatorju. Vse skupaj dobro zmešamo in pregnetemo s prsti. Nežno razvaljamo ter z rokami ali modelčki oblikujemo različne oblike piškotov, ki jih po želji okrasimo s sadnim ali čokoladnim nadevom, marmelado ali mandarinino glazuro, čezenj pa potresemo mlete mandlje ali druge oreščke. Pečemo v pečici okoli 12-14 minut na 175 stopinj, odvisno od debeline piškotov.

Mandarinino glazuro pripravimo tako, da stisnemo sok polovice manjše mandarine, ki ga pomešamo z brezovim sladkorjem, toliko, da se zgosti.

Belo topljeno čokolado lahko po želji obarvamo z eko jedilnimi barvami, ali pa vanjo vmešamo zmrznjene maline ali borovnice.

Iz testa lahko oblikujemo mini pite, ki jih najprej premažemo z jagodno marmelado, nato dodamo na manjše koščke narezano sadje (jabolka, hruške, banane, rozine) ter po vrhu potresemo pražene mlete mandlje, lahko pa po želji dodamo še nekaj čokoladnega obliva. V pečici pečemo malce dlje kot piškote, cca 22-25 minut (odvisno od velikosti pite).


Utrinki iz praznične ustvarjalnice v Družinskem centru Mala ulica
ter v ekološki trgovini Kalček.
01. avgust 2018

Hitri hranljivi kruhki

Sestavine:
160g pirine ali kamutove moke . 40g kostanjeve ali ajdove moke . 3 žlice drobno mletih ovsenih kosmičev (ali najljubših mueslijev) . 2 žlički eko pecilnega praška ali vinskega kamna . 1 žlička himalajske soli . 2 žlici mandljevega (ali kokosovega) olja . 2 žlici javorjevega sirupa . ščep cimeta . 200 ml riževega napitkaPriprava:
1. V posodi najprej pomešamo vse suhe sestavine - moko, kosmiče, pecilni prašek, sol, začimbe (poleg cimeta lahko dodate tudi ščep kardamoma, janeža ali katere druge najljubše začimbe).
2. Nato k suhim sestavinam dodamo še tekoče sestavine - olje, javorjev sirup in rižev napitek, ter vse skupaj dobro premešamo.
3. Maso nadevamo v manjše pekače za mafine, ki jih pred tem rahlo naoljimo s kokosovim oljem.
4. Maso pustimo najprej počivati v rahlo ogreti pečici okoli 20 minut, nato pa kruhke pečemo 25 minut na 180 stopinj. Ko so kruhki pečeni, jih zavijemo v vlažno krpo, da ohranijo mehkobo. 

Namig:
V receptu lahko preizkusite različne moke. Poleg oz. namesto ajdove in kostanjeve moke zelo rada uporabim tudi moko iz rjavega prosa, ali pa kakšno brezglutensko mešanico s semeni in začimbami. Tako je kruh še posebej okusen. Včasih pomešam zraven v testo tudi mešanico ovsenih/prosenih kosmičev znamke Rapunzel, ki so začinjeni z ajurvedskimi začimbami.

Kruhki so še posebej okusni z domačo marmelado, pomešano s kokosovim jogurtom. Za dobro mero zdravih maščob lahko kruhke najprej namažete s kokosovo maščobo, nato še z marmelado in kokosovim jogurtom. Če vam je ljubša slana različica, pa si kruhke lahko privoščite z zelenjavnim pestom in avokadom ter po želji obložite s kozjim sirom ali riževo mozzarisello.
19. maj 2018

Mali kuharski festival (Food Revolution 2018)

ZAJČEK SLADKO, PUTKA ZDRAVKA IN ČAROBNI KALCIJ

V sodelovanju z Družinskim centrom Mala ulica in partnerji smo letos že 6. leto zapored pripravili Food Revolution - MALI KUHARSKI FESTIVAL za otroke in družine. Dogodek je tokrat z veliko smeha, glasbe in plesa začinila predstava PUTKA ZDRAVKA IN ZAJČEK SLADKO. Skupaj z otroki smo si dobro zavihali rokave in se naučili pripraviti najslajšo juhico na svetu, ta zdrave lizike in nasmejane marcipančke. Igrive kuharske delavnice pa so spremljale tudi družabne igre, joga za otroke in čisto prava lesarska ustvarjalnica.


P R O G R A M    F E S T I V A L A

SOBOTA, 19. MAJ 2018 od 10. ure dalje
Družinski center MALA ULICA, Prečna ulica 7, Ljubljana

10.00 - 17.00: Ustvarjalne delavnice in poslikava obraza

10.20 - 11.00: Sadje z naše ladje - joga za otroke
(Sonja Velkavrh, Satya joga)

11.00 - 11.30: Putka Zdravka in Zajček Sladko - predstava za otroke
(Zavod Enostavno prijatelji)

11.30 - 13.30: Kulinarične delavnice za otroke z Zdravo juhico in Putko Zdravko
(Irena Tomažin in Damjana Goter Košir)

12.00 -  13.00: Blazno lesna delavnica z Blažem:
moja prva lesena skledica za jajčka ali oreščke

13.30 - 15.30: Čas za druženje, izmenjavo receptov, družabne igre in ustvarjalne delavnice

15.30: Mašina pripovedovalnica

16.30: Radovednice z Rado
15. maj 2018

Medeni makfini

Sestavine:
200 g pirine ali kamutove moke . 50 g mletega maka . 50 g kokosovega sladkorja . 50 g jabolčne čežane . 200 ml riževega napitka . 50 g sončničnega ali sezamovega olja . 2 žlički eko pecilnega praška . 1/4 žličke mlete vanilje . 1/2 žličke mletega cimeta . 2 žlici smrekovega medu


Priprava:
1. V večji skledi najprej odmerimo in pomešamo suhe sestavine: moko, mleti mak, kokosov sladkor, pecilni prašek, cimet in vaniljo.
2. V merilni posodi zmešamo rižev napitek in 2 žlici medu (namesto ali poleg medu lahko uporabimo tudi javorjev sirup). Rižev napitek lahko pred tem rahlo segrejemo, da lažje zmešamo obe sestavini. Nato napitek prelijemo v posodo s suhimi sestavinami, dodamo še olje in jabolčno čežano, ter vse skupaj dobro premešamo. Jabolčno čežano lahko v receptu tudi spustimo, ali pa uporabimo 2 žlici jabolčne, slivove ali borovničeve marmelade. 
3. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Medtem modelčke za mafine premažemo z oljem in vanje nadevamo maso. Pečemo v pečici okoli 25 do 30 minut (odvisno od velikosti modelčkov). 
4. Pečene in ohlajene mafine okrasimo s kepico domače skute, najljubšim sladoledom, ali pa se poigramo z izdelavo marcipanovih čebelic.
5. Marcipan lahko sami naredimo tako, da zmešamo 5 žlic mandljeve moke ali mletih mandljev z 1 žličko medu, maso dobro pregnetemo s prsti in počakamo, da se strdi v hladilniku.

Še več slastnih medenih receptov najdete v reviji National Geographic Junior, maj 2018. Aktualno vsebino revije si lahko ogledate tudi tukaj.  
15. maj 2018

ZAJČEK SLADKO, PUTKA ZDRAVKA IN ČAROBNI KALCIJ

Dragi otroci, vzgojitelji(ce), učitelji(ce) in starši!

V želji spodbuditi ustvarjalnost, igrivost in domišljijo otrok pri spoznavanju zdrave prehrane, smo letos znova zasnovali USTVARJALNI NATEČAJ ZA OTROKE:

ZAJČEK SLADKO, PUTKA ZDRAVKA IN ČAROBNI KALCIJ


ilustracija: Gorazd Vahen
PODALJŠALI SMO ROK PRIJAVE DO 14.6.2018!

Komu je natečaj namenjen?

Ustvarjalni natečaj je namenjen otrokom oz. skupini otrok v vrtcu oz. v šoli. Otroci že v zgodnjih letih oblikujejo svoje prehranske in vedenjske vzorce, zato je zelo pomembno, da jim zdrave navade približamo dovolj zgodaj in na primeren način, ki pritegne otrokovo zanimanje - skozi igro, zgodbe in čim bolj prosto raziskovanje novih okusov in načinov priprave jedi. Otroci ob skupnem ustvarjanju v skupini, sodelovanju in raziskovanju, spontano navdihujejo drug drugega za zdravo prehrano in nove okuse, ob tem pa krepijo tudi svoje socialne veščine. Ustvarjalni natečaj pa je lepa priložnost, da se naučijo tudi kaj novega.

Kaj bomo letos ustvarjali?

Letošnja rdeča nit ustvarjanega natečaja sta ZAJČEK SLADKO IN PUTKA ZDRAVKA, ki sta tudi glavna junaka predstave, ki jo letos gostimo na Malem kuharskem festivalu v Mali ulici. Zajček Sladko se je iz gozda preselil v mesto. Zelo rad ima sladkarije, nezdravo hrano in računalniške igrice. Putka Zdravka pa živi na ekološki kmetiji, je domačo pridelano hrano in je oborožena z vsemi naravnimi rešitvami. Ko zajček Sladko nekega dne izve za skrivnostni recept, po katerem lahko s pomočjo naravnega kalcija pričara neskončno lizik, se ga odpravi iskat. Na poti sreča putko Zdravko, ki zelo dobro ve, kje se skriva kalcij. Vendar pa se zgodba nekoliko zaplete, ker tudi putko premamijo zajčkove norčije in navdušenje nad sladkarijami. Le kako se zgodba konča? Ali bosta zajček in putka uspela najti dovolj kalcija? In ali bo putki uspelo zajčka navdušiti nad zdravo hrano?

Vabimo vas, da se skupaj z otroki pridružite Zajčku Sladku in Putki Zdravki pri iskanju čarobnega kalcija in navduševanju nad zdravo hrano! Za vas smo pripravili nekaj ustvarjalnih predlogov:

  Skupaj z otroki raziščite, kje se skriva kalcij (v kateri vrsti hrane) in zakaj je pomemben v našem telesu?

  Zamislite si zgodbo o Zajčku Sladku in Putki Zdravki - kje živita, kaj rada jesta, kako se srečata, kako se zgodba zaplete in kaj na koncu skupaj zakuhata?

  Zamislite si, kako bi vi navdušili Zajčka Sladka in otroke po vsem svetu, da bi jedli bolj zdravo hrano? Morda s pesmijo, zgodbo, okusnim receptom, bi skupaj kaj slastnega skuhali?

  Če bi zares želeli navdušiti otroke nad zdravo prehrano, sadjem in zelenjavo, in bi v ta namen pripravili zabaven oglas v otroškem časopisu, kako bi izgledal tak oglas za zdravo hrano?

 Zamislite si najljubši recept z veliko kalcija! Pripravite ga skupaj s prijatelji, ter nam pošljite fotografijo, ali pa ga narišite.


Pobarvaj zajčka in putko ter razmisli, kako bi ti navdušil zajčka Sladka,
da bi raje kot sladkarije pojedel več zelenjave in vitaminov?

Kako sodelujete?

Izdelke, ki jih bodo ustvarili otroci in so povezani s tematiko zdrave prehrane - lahko so to pesmi, zgodbe, ilustracije, recepti, fotografije, lutke ali katerekoli druge ideje in unikatne stvaritve, nam pošljite na naslov Zdrava juhica, Zavod Kalejdoskop, Milčinskega 11, 1000 Ljubljana, ali po elektronski pošti zdravajuhica@zavod-kalejdoskop.si, najpozneje DO ČETRTKA, 14.6.2018. Če vaš izdelek ni primeren za pošiljanje po navadni pošti se lahko dogovorimo glede načina prevzema. Izdelke vračamo le ob predhodnem dogovoru!

Kako poteka pregled in ocenjevanje prejetih izdelkov?

Po zaključku natečaja strokovna komisija pregleda vse prispele izdelke (v materialni ali digitalni obliki) in v roku enega tedna sprejme odločitev o primerni razdelitvi nagrad. O tem obvesti vse sodelujoče po elektronski pošti (izjemoma po navadni pošti, če elektronska pošta ni razvidna). Strokovno komisijo sestavljajo Irena Tomažin (Zdrava juhica, Zavod Kalejdoskop), Damjana Goter Košir (Putka Zdravka) in Neja Samar Brenčič (Zavod IZRIIS).

PREDVIDENE NAGRADE

Potrudili se bomo, da bo prav vsaka skupinica otrok, ki bo prispevala svoje navdušenje in ustvarjalnost ter pripravila svoj izdelek za natečaj, prejela v zahvalo kakšno lepo pozornost. Najbolj otroško domiselnim izdelkom pa bo strokovna komisija podelila naslednje nagrade:

1x igrana predstava za otroke Putka Zdravka in Zajček Sladko
(v izvedbi Zavoda Enostavno prijatelji)

15x didaktična družabna igra Putka Zdravka in Zajček Sladko
(Zavod Kalejdoskop v sodelovanju z Dodekaeder)

5x eko mandljev marcipan in rozince za sladko ustvarjanje z otroki
(v sodelovanju z ekološko trgovino Kalček)

2x Montessori set pripomočkov za ustvarjanje v kuhinji
(v sodelovanju s spletno trgovino in akademijo Montessori doma)

2x HABA leseni igralni set za pripravo zdrave solate ali juhice
(v sodelovanju s podjetjem Čuri muri d.o.o.)

in še nekaj slastnih presenečenj...


PARTNERJI NATEČAJA

        

 

PRAVILNIK USTVARJALNEGA NATEČAJA »ZAJČEK SLADKO, PUTKA ZDRAVKA IN ČAROBNI KALCIJ«

1. člen: Organizator
Organizator nagradnega natečaja je Zavod Kalejdoskop, Ideje za zdravo in barvito življenje, Milčinskega 11, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju organizator ali Zavod Kalejdoskop). Organizator pri zasnovi in izvedbi natečaja sodeluje z več partnerji in neprofitnimi organizacijami.

2. člen: Namen
Organizator izvaja nagradni natečaj v izobraževalne namene otrok v vrtcih in šolah ter obiskovalcev spletnega mesta www.zdrava-juhica.si. Natečaj poteka v sklopu aktivnosti, ki jih organizator kot ambasador mednarodne iniciative Food Revolution organizira vsako leto v mesecu maju. Pri izvedbi natečaja se spodbuja zlasti ustvarjalnost otrok, njihovo medsebojno sodelovanje in spoznavanje pomena uživanja zdrave, raznolike prehrane.

3. člen: Objava
Ustvarjalni natečaj je objavljen v vabilu k sodelovanju, ki je poslano po elektronski pošti slovenskim vrtcem in šolam ter na spletni strani  http://www.zdrava-juhica.si/article?path=/za-otroke/natecaj od torka, 15. 5. 2018 naprej.

4. člen: Sodelovanje
K sodelovanju pri ustvarjalnem natečaju se lahko prijavi posamezna skupina v vrtcu oziroma šoli ali pa vrtec oz. šola kot celota, prijavi pa se lahko tudi katerakoli druga organizirana oblika varstva otrok, ki izdelke otrok pošlje najpozneje do 6.6.2018 na naslov Zavod Kalejdoskop, Milčinskega 11, 1000 Ljubljana, s pripisom »Ustvarjalni natečaj«. Fotografije in skenirani izdelki oziroma ilustracije otrok se lahko pošljejo tudi po elektronski pošti na naslov zdravajuhica@zavod-kalejdoskop.si. V kolikor gre za izdelke, ki so občutljivi za pošiljanje po navadni pošti, je možen dogovor glede osebnega prevzema izdelka. Prijavitelji ob prijavi sporočijo kontaktne podatke vrtca oziroma skupine otrok, ki je ustvarila posamezen izdelek. Posamezna skupina lahko prijavi več različnih izdelkov otrok. Izdelki, pri katerih je izrazito opazno pretežno delo odraslih oseb, se ne bodo upoštevali v okviru izbora najboljših izdelkov.

5. člen: Sestava komisije za ocenjevanje in izbor najboljših izdelkov
Člane komisije predlaga organizator ob njihovem soglasju ter soglasju partnerjev natečaja. Člani komisije so določeni ob pričetku natečaja. Zaradi nepredvidenih dogodkov se lahko tekom trajanja natečaja zamenjajo. Člani komisije enotno in po prosti presoji izmed prijavljenih izdelkov izberejo najboljše izdelke, ki prejmejo nagrado. Po potrebi lahko uporabijo metode glasovanja ali žreba.
Izbira komisije je dokončna.

6. člen: Kriteriji izbora najboljših izdelkov
Člani komisije pri izboru najboljših izdelkov, ki prejmejo nagrade iz predvidenega sklada, upoštevajo zlasti njihovo izvirnost in skladnost s predvideno tematiko, uporabo domiselnih materialov, igriv pristop, uporabnost in starost otrok. V primeru večjega števila prejetih izdelkov si organizator pridržuje pravico do prve selekcije izdelkov, ki jih nato oceni komisija.

7. člen: Prevzem nagrade
Nagrajene skupine bodo v roku 3 dni po izboru obveščene o nagradi po telefonu ali elektronski pošti. Individualno se z organizatorjem dogovorijo za datum in uro izvedbe delavnice oziroma glede prevzema praktične nagrade. Pravica do prevzema nagrade zastara v roku 1 leta od dneva izbire nagrajenca.

8. člen: Obvezujoča pravila
Pravila so obvezujoča za organizatorja in druge osebe, ki so kakorkoli povezane z natečajem ter podelitvijo nagrad, ter za udeležence, ki s prijavo na ta nagradni natečaj priznavajo ta pravila in se obvezujejo, da jih bodo upoštevali. Pravila in pogoji nagradnega natečaja so v času trajanja natečaja v celoti na vpogled na spletnih straneh http://www.zdrava-juhica.si/article?path=/za-otroke/natecaj. V primeru hujše kršitve tega pravilnika lahko komisija razveljavi nagradni natečaj v celoti in ga z ustreznimi popravki ponovi.

Prijavitelj, to je odgovorna oseba, ki prijavi vrtec oz. organizirano skupino otrok na natečaj in pošlje fotografije ter izdelke otrok s tem dovoljuje uporabo prejetih materialov na spletnih straneh www.zdrava-juhica.si, za priložnostne razstave izdelkov ter morebitno uporabo v tiskani izdaji v izobraževalne namene. Prijavljeni in poslani izdelki se ne vračajo. Izjemoma je to možno ob predhodnem dogovoru.

Prijavitelj ob prijavi dovoljuje organizatorju, da se njegovi kontaktni podatki shranijo na primeren način in v skladu s področno zakonodajo, podatki pa se lahko uporabijo za potrebe tega nagradnega natečaja in obveščanjem z zvezi s tem.

9. člen: Reševanje nesoglasij
Morebitne pritožbe v zvezi s postopkom vodenja natečaja, izbora ter podelitve nagrad bo organizator obravnaval ob smiselni uporabi določb upravnega postopka. Morebitni spori v povezavi z izvedbo natečaja se rešujejo s pomočjo mediacije ter uporabe pravil obligacijskega prava.

10. člen: Veljavnost pravil
Pravila pričnejo veljati dne 15. 5. 2018 z objavo na spletnih straneh www.zdrava-juhica.si.
21. april 2018

Čemaževa juha s kvinojo

Sestavine:
80g svežih čemaževih listov . 1 srednje velika bučka (150-200g) . šopek mlade špinače, kodrolistnatega ohrovta ali kopriv . 40g kvinoje . 8 dcl vode . 1 žlica riževega zdroba . 1,5 dcl ovsene ali sojine smetane . 1 žlička himalajske soli . 1 žlička timijana in majarona . 1/4 žličke mlete kumine . 1/4 žličke mletega kardamoma . ščep mletega muškatnega oreščka . 1 žlica olivnega olja


Priprava:
1. Kvinojo dobro speremo pod vročo vodo, odcedimo in zakuhamo v kropu.
2. Medtem dobro operemo še čemaževe liste in bučke, ter po želji tudi kakšen šopek mlade špinače, kodrolistnatega ohrovta ali kopriv, ter jih narežemo na manjše rezine (kose) in dodamo v lonec z delno kuhano kvinojo. Kvinojo kuhamo okoli 15-20 minut, zelenjavo pa okoli 5-10 minut.
4. Med kuhanjem dodamo še 1 ali 2 žlici riževega zdroba (odvisno, kako gosto juho želimo), sol in začimbe po okusu. Če uporabljamo sveža zelišča, jih natrgamo oz. narežemo na manjše koščke, sušena zelišča pa »zdrobimo« kar med prsti oz. dlanmi, ko jih dodajamo v juho (da iztisnemo iz njih še več naravnih olj in arome). 
5. Ko je juha kuhana, dodamo še rastlinsko smetano in žlico olivnega olja, ter juho spasiramo. Po vrhu dodamo na sekljan drobnjak ali koščke čemaževih listov.

Foto: Martina Zaletel za Zdravo juhico
Styling: Grusha Foodstyle
30. marec 2018

Moja prva potica

Sestavine za testo:
200g bele pirine ali kamutove moke . 30g ekološke nehidrogenirane rastlinske margarine Alsan Bio . 1/2 dcl javorjevega sirupa . 1 žlička suhega kvasa . ščep soli . 1/4 žličke vanilije v prahu . 1 dcl riževega ali mandljevega napitka 

Sestavine za čokoladni nadev:
50g pirinega ali riževega zdroba . 1 dcl riževega napitka . 1/2 dcl ovsene ali sojine smetane . 3/4 dcl javorjevega sirupa . 1/4 žličke vanilije v prahu . 3 žlice mletih praženih mandljev ali lešnikov . 1 žlica kakava v prahu


Priprava:
1. V manjši posodici pomešaj 1 žličko suhega kvasa z nekaj žlicami riževega napitka, dodaj malo moke in sladila ter pusti 15 minut, da zmes vzhaja. Margarino pustiš nekaj časa na sobni temperaturi, da se zmehča, ali jo rahlo stopiš nad vodno paro (lahko pa uporabiš olje, ki je že tekoče).
2. Nato v večji posodi zmešaj moko, sol, vanilijo, dodaj zmes s kvasom, rižev napitek, stopljeno maščobo in javorjev sirup ter vse skupaj dobro premešaj in pregneti, da dobiš gladko testo. Testo nato prekriješ s krpo in pustiš vzhajati na toplem 1 uro.
3. Medtem pripraviš nadev. V posodi segreješ rižev (ali kateri drug) napitek, postopoma vmešaš zdrob, pri tem paziš, da se ne naredijo grudice. Nato vmešaš še smetano in javorjev sirup, vanilijo, kakav in mlete oreščke ter dobro premešaš in pustiš na nizki temperaturi, da se zmes zgosti (okoli 5 minut). Vmes lahko okusiš nadev in po želji dodaš še kakšno sestavino.
4. Nato testo nežno razvaljaš z valjarjem ali kar s prsti, da dobiš pravokotnik debeline okoli 1/2 cm ter ga premažeš z izbranim nadevom. Nato testo z nadevom počasi zaviješ kot palačinko in ga položiš v okrogel pekač tako, da ga zaviješ v polža in na sredini pustiš luknjo. Iz testa lahko oblikuješ tudi več manjših potic ter jih po želji po vrhu okrasiš.
5. Potico pečeš v pečici okoli 35 minut na 180 stopinj (vmes znižaš temperaturo na 175 stopinj, da se skorja preveč ne zapeče). Manjše potice so hitreje spečene, velike pa potrebujejo dlje časa, da se dobro zapečejo. Ko postanejo zlato rjave barve, jih previdno vzameš iz pečice ter iz pekača ter ohladiš (lahko jih zaviješ v prtiček, da ostanejo mehkejše).


24. februar 2018

Male borovničeve tortice

Sestavine:
200g kamutove ali pirine moke . 50g mandljeve moke . 50g kokosovih kosmičev . 1 žlica eko pecilnega praška . ščep soli . 1/4 žličke mlete vanilije . 80g kokosovega ali mandljevega olja . 1 dcl javorjevega sirupa . 1,5 dcl riževega napitka . manjša skodelica svežih borovnic ali 3 žlice domače borovničeve marmelade


Priprava:
1. V skledi najprej z vilicami dobro premešamo suhe sestavine: moko, kokosove kosmiče, pecilni prašek, sol in vanilijo. Zatem dodamo še tekoče sestavine: rižev napitek, javorjev sirup in kokosovo olje ter vso maso dobro premešamo.
2. Nato previdno v maso vmešamo še sveže borovnice ali nekaj žlic domače borovničeve marmelade (lahko tudi oboje). Če uporabljamo zmrznjene borovnice, jih najprej odtajamo in dobro odcedimo (oz. primerno zmanjšamo količino riževega napitka v zmesi, da ni preveč vodena). 
3. Maso nato s pomočjo žlice denemo v manjše pekače, primerne za pite, lahko pa tudi uporabimo pekač za mafine. Preden nadevamo maso pekač rahlo naoljimo. Mini tortice pečemo v pečici na 180 stopinj okoli 22-25 minut. 10 minut pred koncem peke temperaturo znižamo na 175 stopinj.
4. Ko skorjica postane zlatorumene barve, tortice previdno vzamemo ven iz pečice. Počakamo, da se malo ohladijo, nato jih previdno zvrnemo iz pekača in narežemo na manjše trikotne kose. Zraven postrežemo najljubši Indy&Pippa eko sladoled. 
18. februar 2018

Mini kamutovi krofi & buhteljni

Sestavine:
150g kamutove moke . 150g bele moke brez glutena (Doves farm) . 2 žlici naravnega, fino mletega brezovega sladkorja (ksilitol) . 3/4 žličke himalajske soli . 180ml riževega napitka . 7g (1 zvrhana žlička) suhega kvasa . 40g nehidrogenirane rastlinske margarine Alsan bio . 1/2 žličke mlete vanilije . 30g (3 žlice) javorjevega sirupa . 1 zavitek (250g) kokosovega olja za peko . domača marmelada po želji


Postopek:
1. Rižev napitek segrejemo na sobno temperaturo. Del napitka zmešamo s suhim kvasom, dodamo še žličko sladkorja, pomešamo ter pustimo »vzhajati« 15 minut.
2. Margarino stehtamo in odmerjeno količino zmehčamo na sobno temperaturo (lahko jo položimo na radiator za nekaj minut ali pa jo segrejemo na soncu).
3. V posodi zmešamo moko, sol, vanilijo in žlico sladkorja. Nato v mešanico moke vlijemo še kvasni pripravek (ter malce počakamo, da se kvas in moka 'povežeta'), preostanek riževega napitka (raje malo več tekočine sprva dodamo, da lepše pregnetemo testo, ter na koncu po potrebi dodajamo še moko), margarino in javorjev sirup. Vse skupaj premešamo z vilicami, nato pa še z rokami dobro pregnetemo. 
4. Posodo, v kateri je testo, prekrijemo s kuhinjsko krpo in položimo na radiator (ali v topel prostor) za vsaj dobre pol ure, da testo naraste (dlje bo vzhajalo, bolj bodo rahli krofi). Nato iz testa oblikujemo manjše kroglice (cmočke). Po želji lahko na sredini cmočka naredimo luknjo z žlico ali prstki, tako bodo krofi hitreje in lepše pečeni (kar je priporočljivo še posebej takrat, če testo ni dobro vzhajalo ali je zaradi uporabljene moke manj rahlo).
5. Medtem v ponvi stopimo kokosovo maščobo (lahko uporabimo tudi palmino), in sicer toliko, da je posoda dobro prekrita (centimeter ali dva) oz. da so krofi približno do polovice (ali malenkost manj) v olju. Ko se olje dobro segreje (pazimo, da ni na previsoki temperaturi), krofe popečemo nekaj minut na vsaki strani, da zlato porumenijo. Ponev lahko vmes pokrijemo s pokrovko, da testo med peko še rahlo vzhaja na zgornji, nepečeni strani (dokler se ne naberejo vodne kapljice na pokrovki - takrat jo odkrijemo, da voda ne kaplja v ponev). Krofe previdno vzamemo iz ponve z lopatko in jih odložimo na papirno brisačko, da se odvečna maščoba vpije.
6. Krofe po želji napolnimo z domačo marmelado in po vrhu (s pomočjo cedila) potresemo fino mlet brezov sladkor. Lahko pa tudi čeznje prelijemo čokoladni ali marmeladni preliv ter potresemo mlete mandlje ali kokos. Malim pomočnikom prepustimo okrasitev. ;)Utrinki iz kuharske ustvarjalnice v Mali ulici -
otroci so z užitkom zmazali krofe (buhtlje) iz pečice kot tudi iz ponve:
SOČNI BUHTELJNI

Za bolj zdravo različico pa lahko krofe tudi spečemo v pečici oziroma testo uporabimo za pripravo domačih buhteljnov. Iz testa pripravimo manjše okrogle krpice, debeline cca 1/2 cm. Na sredino vsake krpice denemo 1 žličko domače marmelade, ter robove zavihamo proti vrhu ter z dlanmi oblikujemo kroglico (cmoček). Cmočke denemo v namaščen pekač, tako da se tiščijo skupaj drug drugega. Pečemo jih okoli 30 minut na 180 stopinj (na polovici pečenja znižamo temperaturo na 175 stopinj). Ko jih vzamemo iz pečice, jih dobro zavijemo v servet, da ohranijo toploto in mehkobo.

30. november 2017

Nežna juhica iz sladkega krompirja, mung dhala in črne kumine

Sestavine:
150g sladkega krompirja . 150g buče . 100g korenja . 90g leče »mung dhal« . 8 dcl vode . 1/3 žličke mlete kumine .  1/3 žličke mlete kurkume . 1/3 žličke mlete orientalske kumine (oz. kumin) . 1/2 žličke semen črne kumine . 1 žlička timijana . 1 žlička himalajske soli . 1 žlica sezamovega olja . ovsena  smetana (po okusu)


Priprava:
1. »Mung dhal« dobro speremo pod vročo vodo in zakuhamo v loncu z vročo vodo. Pred tem ga lahko nekaj ur namakamo v mlačni vodi.
2. Nato olupimo bučo in sladek krompir ter narežemo na manjše kose. Korenje dobro operemo pod vodo, ostrgamo in narežemo na manjše kose. Zelenjavo dodamo v lonec, kjer se kuha juha. Solimo in dodamo še začimbe. Timijan in črno kumino med dodajanjem v lonec rahlo zdrobimo s konicami prstov oz. med dlanmi, da jedi dodajo še več svoje arome in koristnih učinkovin. 
3. Juho kuhamo okoli 15 do 20 minut oz. toliko časa, da se zelenjava lepo zmehča. Ko je juha že skuhana, dodamo še žlico sezamovega olja (lahko tudi katerega drugega, npr. kokosovega ali mandljevega) ter po želji in okusu vmešamo še nekaj ovsene smetane. Juha je zelo okusna nepasirana, po želji pa jo lahko tudi spasiramo. 

»Mung dhal« je svojevrstna stročnica, podobna leči, ki je izjemno hranljiva in lahko prebavljiva, zato je primerna tudi za majhne otroke in doječe mamice. Kot vsako stročnico jo je dobro pred kuhanjem namakati nekaj ur, vendar pa ne bo nič narobe, če se vam mudi s pripravo kosila in je ne boste uspeli prej namočiti, saj je zelo hitro kuhana. K lažji prebavi pripomorejo tudi začimbe, zlasti kumina, lahko pa po želji med kuhanjem dodate še košček kombu alge. 

22. november 2017

Mlečni riž & Rižev narastek s kakiji

Sestavine za mlečni riž:
1 skodelica riža (150g) . 1 skodelica (250ml) vode in 1 skodelica (250ml) riževega napitka . 1 kaki vanilija . ščep himalajske soli . 1/2 žličke mlete burbonske vanilije . 2 žlici kokosovega musa (po želji) . 3 žlice javorjevega sirupa

Sestavine za rižev narastek (klasika):
kuhan mlečni riž . 2 jajci . 4 žlice ovsene moke . 1 žlička eko pecilnega praška . 2 žlici mletih praženih mandljev . 2 jabolki . cimet in kokosov sladkor za posip 

Sestavine za rižev narastek (veganski):
kuhan mlečni riž . 4 žlice ovsene (ali prosene) smetane . 1,5 žlice namočenih mletih chia semen . 1 žlica kokosovega olja . 2 žlici javorjevega sirupa . 4 žlice ovsene moke . 2 žlici mletih praženih mandljev . 1 žlička eko pecilnega praška . 1 žlica koruznega škroba ali moke rožičevih pešk (lahko tudi spustite) . 2 jabolki . cimet in kokosov sladkor za posip 


Priprava:
1. Najprej skuhamo mlečni riž. Poljubni beli riž (navadno uporabim kar basmati riž, ker je najhitreje kuhan) dobro speremo pod vročo vodo. Medtem v posodi zavremo vodo in rižev napitek (lahko uporabite tudi samo rižev napitek ali samo vodo), ter vanjo dodamo riž, zmanjšamo temperaturo in kuhamo cca 15 do 20 minut (oz. tako dolgo, kot piše v navodilih izbranega riža).
2. Medtem operemo in olupimo 1 ali 2 kakija sorte vanilija in ga narežemo na manjše koščke ter denemo v posodo, kjer se kuha riž. Dodamo še ščep soli, mleto burbonsko vanilijo, kokosov mus (namesto tega lahko tudi kokosovo smetano) in javorjev sirup ter vse skupaj dobro premešamo. Po potrebi med kuhanjem dodamo še nekaj riževega napitka.
3. Ko je mlečni riž kuhan, ga lahko postrežemo skupaj s (sojinim) vanilijevim jogurtom ali prelijemo z ovseno smetano ter potresemo z mletimi praženimi mandlji ali kokosovimi kosmiči. V mlečni riž po želji lahko vmešamo tudi kakšno žlico domače marmelade ali jabolčne čežane ali pa žlico mandljevega, lešnikovega ali arašidovega masla, da postane jed še hranljivejša. Lahko pa iz mlečnega riža spečemo rižev narastek. 


4. Za klasičen rižev narastek stepemo dve jajci ter vanju vmešamo (rahlo ohlajen) mlečni riž. Dodamo moko, pecilni prašek in mlete mandlje, ter žlico ali dve javorjevega sirupa, če smo zelo sladkosnedi. Maso denemo v pekač, ki ga pred tem premažemo s kokosovim oljem. Nato naribamo dve jabolki, ju rahlo ožamemo in z njima prekrijemo vrhnjo plast mlečnega riža. Po vrhu potresemo še mandlje in kokosov sladkor ter pečemo v pečici na 175 stopinj C okoli 25 minut. 

5. Rižev narastek lahko spečemo tudi brez jajc (vegansko). V rahlo ohlajen mlečni riž vmešamo ovseno smetano, kokosovo olje in javorjev sirup, dodamo še rahlo namočena mleta chia semena, ovseno moko in pecilni prašek, ter po potrebi zgostimo še z koruznim škrobom. Maso dobro premešamo in denemo v pekač, ki ga pred tem premažemo s kokosovim oljem. Nato naribamo dve jabolki, ju rahlo ožamemo in z njima prekrijemo vrhnjo plast mlečnega riža. Po vrhu potresemo še mandlje in kokosov sladkor ter pečemo v pečici na 175 stopinj C okoli 25 minut. 
04. julij 2017

Borovničeva pita s tofujem

Sestavine za testo:
160g kamutove moke (lahko tudi brezglutenske mešanice ali riževe moke) . 30g ajdove moke . 30g mandljeve moke . 20g (2 žlici) kokosovih kosmičev . 1 žlička eko pecilnega praška (ali vinskega kamna) . ščep himalajske soli . ščep mlete bourbonske vanilije . 80g nerafinirane rastlinske maščobe (ekološke margarine Alsan Bio) . 3 žlice javorjevega sirupa . 3 žlice riževe kreme . 1 žlica mletih namočenih chia semen


Sestavine za borovničev nadev s tofujem:
300g svilnatega tofuja . 150g gozdnih borovnic (+nekaj borovnic za dekoracijo) . 0,5 dcl riževe kreme . 4 žlice mandljeve moke (ali 2 žlici moke rožičevih pešk) . 60g (6 žlic) javorjevega sirupa . ščep himalajske soli . 1/4 žličke mlete bourbonske vanilije . nekaj žlic domače marmelade za premaz (po želji)

Priprava:
1. Večjo skledo položimo na tehtnico in vanjo odmerimo moko, kokosove kosmiče, pecilni prašek, sol in vanilijo ter vse suhe sestavine dobro premešamo z vilicami. Nato dodamo zmehčano rastlinsko maščobo (nerafinirano margarino), riževo kremo, javorjev sirup in mleta chia semena ter vse skupaj dobro premešamo z vilicami ter nato pregnetemo z rokami, da dobimo lepo povezano maso. Po potrebi dodajamo tekočino (riževo kremo) za lažje gnetenje.

Namesto riževe kreme lahko uporabimo tudi katero drugo rastlinsko smetano (npr. ovseno, kokosovo…). Kot maščobo lahko uporabite tudi rastlinska olja (npr. kokosovo, repično, mandljevo), vendar uporabite malenkost manjšo količino, kot je navedena, po občutku. Najlepšo strukturo testu daje kvalitetna nehidrogenirana margarina (če vam je ljubše, lahko uporabite tudi ekološko maslo ali ghee), ki naj bo rahlo zmehčana na sobni temperaturi (poleti jo vzamemo 1 uro prej iz hladilnika, pozimi pa jo damo za 15 minut na radiator). Meni zelo ljuba pa je tudi kombinacija 60g margarine in 20g hladno stisnjenega kokosovega olja, ki testu doda prijeten aromatičen vonj, tako kot kokosovi kosmiči. Chia semena lahko nadomestite tudi z drugimi semeni. Ponavadi si zmeljem mešanico chia in lanenih semen, ki jih imam vedno pri roki in jih porabim v enem tednu (dodam jih tudi v jogurt, smuti, kašo ali kakšno omako). Za testo uporabim eno ali dve žlici mletih semen (če uporabljam zgolj brezglutensko moko, potem raje malo več, da lepše povežejo testo), ki jih namočim v vodi za 3 minute, toliko, da rahlo nabreknejo.

2. Testo pustimo nekaj časa počivati na hladnem, medtem pripravimo sadni nadev s tofujem. Borovnice po potrebi operemo in zmešamo v mešalniku (lahko tudi s paličnim mešalnikom) skupaj s svilnatim tofujem, riževo kremo, mandljevo moko, javorjevim sirupom, ščepom soli in bourbonske vanilije. Tofujevo kremo damo za nekaj časa v hladilnik, da se še rahlo zgosti (če se nam mudi, pa lahko tudi spustimo ta korak).

Namesto javorjevega sirupa lahko uporabite tudi katero drugo sladilo, npr. tapioko, rižev slad ali kokosov sladkor. Namesto svežega sadja lahko v tofu zmešamo nekaj žlic domače sadne marmelade - v tem primeru ne dodajamo zraven še sladila. Tofujevo kremo zgostimo z mandljevo moko ali mletimi mandlji, po želji in okusu lahko dodamo tudi kakšno žlico kokosovih kosmičev ali kokosove moke ter žlico mletih chia semen. Tudi riževa krema pomaga malce zgostiti in lepše povezati tofujevo kremo, saj običajno vsebuje naravna gostila, kot so guar gumi ali moka rožičevih pešk. Namesto riževe kreme in mandljev lahko za zgostitev tofujeve kreme uporabimo tudi tapiokino moko, moko mletih rožičevih pešk (Johannisbrotkernmehl) ali pa moko volčjega boba, ki jo najdemo v kakšni specializirani ekološki trgovini. 

3. Nato rahlo ohlajeno testo s prsti razporedimo po pekaču malo manj kot 1 cm debeline, oblikujemo tanjši rob ter pečemo v pečici na 175 stopinj okoli 12 minut, da rahlo zlatoporumeni. Iz preostanka testa medtem oblikujemo drobne piškote za okrasitev pite.

4. Delno pečeno testo vzamemo iz pečice, počakamo nekaj minut, da se rahlo ohladi ter vrhnjo plast na tanko premažemo z domačo marmelado (npr. borovničevo ali gozdni sadeži) ter po vrhu dodamo borovničevo-tofujev nadev. Po vrhu potresemo še nekaj svežih borovnic ter okrasimo s preostankom testa, ki smo ga oblikovali s piškotnimi modelčki.

5. Pito nato pečemo v pečici še okoli 15-18 minut na 175 stopinj. Preden jo narežemo, počakamo, da se malo ohladi, ter po vrhu potresemo mlete mandlje. Pita je zelo okusna še topla, ali pa prijetno ohlajena iz hladilnika naslednji dan (ohlajena tofujeva krema se lepše reže kot topla). Pito lahko hranite v hladilniku 2-3 dni. 

19. maj 2017

Zdravi prijatelji - Festival kuharskih delavnic v Mali ulici


V prekrasnem okolju mestne igralnice Mala ulica letos znova praznujemo festival kulinaričnega ustvarjanja, igrivosti in vedoželjnosti za otroke in družine, kjer bomo dobro pregnetli, premešali in začinili najbolj slastne sestavine in iskrive ideje.

Skupaj s skrbno izbrano ekipo iz Male ulice ter prijateljev dobre hrane smo za vas in vaše najmlajše (pa tudi malo starejše) kuharske navdušence pripravili pester program, ki bo prebudil tudi najbolj zaspane jedce:

10.15: Sadni »ninja« prijatelji - joga za otroke
(Sonja Velkavrh, učiteljica hatha joge »Satya«)
Na jogi bodo otroci spoznavali svoje telo in njegove zmogljivosti. Izvedeli bodo, da imajo v svojem telesu ''ninja'' prijatelje, ki se ves čas borijo za njihovo zdravje. Spoznali bodo kako lahko z zdravo hrano dobro poskrbijo za svoje »ninja« prijatelje v trebuščku in jim s tem (ter sebi) pomagajo biti še boljši.

11.00: »Kdo so zdravi prijatelji?« - kratka video animacija in reševanje zavozlanke
Skupaj si bomo ogledali kratko video animacijo (risanko) o naših »ninja« prijateljih, mikroorganizmih v telesu ter rešili zavozlanko, kdo je najbolj zdrav!

11.15: Čarobni vlakec sadja in zelenjave - kulinarična delavnica za otroke
(Irena Tomažin in Sonja Velkavrh)
Na delavnici bomo skupaj z otroki ustvarili okusen vlak, ki bo pripeljal veliko zdravih dobrot, ki bodo nahranile naše »ninja« prijatelje v telesu. Vlakec ustvarjamo po navdihu iz knjige Ustvarjalnice iz Male ulice.

13.00 - 15.30: Lego education in družabne igre - ustvarjalne delavnice
 (gledališko društvo TAKA TUKA, Zavod Izriis in ekipa Male ulice)
Na delavnicah bomo spoznavali različne družabne igre, preverili, kako dober »zeliščni« spomin imamo, sestavljali bomo sadne lego kocke, kaj dobrega zraven pohrustali in se zelo zabavali.

15.30: Čarobne juhice in njami palačinke - kulinarična delavnica jedi »brez glutena«
(Irena Tomažin, Klavdija Kosič, Adriana Hudolin in Mojca Košič)
Na delavnici bomo skupaj z otroki zakuhali slastno juhico iz samih zmajevsko zelenih sestavin in preizkušali recepte za najbolj slastne palačinke brez glutena ter okusne in zelo hranljive namaze. Skupaj s starši bomo izmenjali recepte in nasvete o pripravi jedi brez glutena, mleka in alergenov, ter o načinih vključevanja otroka v pripravo jedi po metodi Montessori. Z vami bomo ustvarjalke Zdrave juhice, Boobeefoodee.si, bloga Mami je doma in pedagogike Montessori doma.

17.00: »O, kakšni čudeži!« - predstava za otroke igralke Nataše Tič Ralijan
Predstava gledališke igralke Nataše Tič Ralijan bo otroke igrivo popeljala v svet domišljije in čudes. Skupaj bomo raziskovali, kdo so naši zdravi prijatelji v telesu, se čudili in se smejali. 

18.00: Zaključek in slastno presenečenje!

Z dogodkom se pridružujemo mednarodni iniciativi Food Revolution, kjer v mesecu maju otroci povsod po svetu vihtijo kuhalnice in se naučijo veliko koristnega o pripravi jedi in njenem pomenu za telo.

Na dogodku bomo uporabili le skrbno izbrane ekološke rastlinske sestavine iz bližnjih kmetij ter ekološke trgovine Kalček

Pridite, skupaj bomo zakuhali nekaj slastnega! :)

----------
Vstopnina v Družinski center Mala ulica znaša 2,00 Eur na otroka. Predhodne prijave na dogodek niso potrebne. Dopoldanske aktivnosti se bodo odvijale v notranjem delu igralnice, popoldanske pa bodo potekale na zunanjem igrišču (ob primernem vremenu).

Ilustracija dečka in deklice: Gorazd Vahen za Zdravo juhico
20. april 2017

Preproste preste - sladke in slane

Sestavine za slano testo:
180g bele ali polnovredne kamutove ali pirine moke . 30g pšeničnih otrobov (ali mletih ovsenih kosmičev) . 2 žlici mletih lanenih semen . 1 žlica slanega mletega sezama Gomasio (po želji) . 1 žlička soli . 2 žlički eko pecilnega praška ali vinskega kamna .  3 žlice nerafiniranega rastlinskega olja (olivno, sončnično ali sezamovo) . 0,9 dcl mlačne vode ali riževega napitka . mešanica provansalskih zelišč


Sestavine za sladko testo:
150g kamutove moke . 30g moke rjavega prosa (lahko tudi navadne prosene ali katere druge moke) .  20g mletih praženih mandljev ali zemeljskih mandljev . 2 žlički eko pecilnega praška ali vinskega kamna . ščep soli . ščep mlete vanilije . 1/4 žličke mletega cimeta . 3 žlice javorjevega sirupa . 3  žlice kokosovega olja . 0,9 dcl riževega ali ovsenega napitka

Priprava:
1. V posodi pomešaj najprej suhe sestavine (moko, mlete oreščke, semena, sol, pecilni prašek, začimbe, nato dodaj še tekoče sestavine: olje, napitek, sladilo. Vse sestavine dobro premešaj z vilicami in nato pregneti z rokami.
2. Nato manjše kose testa povaljaj v daljše »kače«, debeline približno pol centimetra ali manj, ter pri vsaki kači oba roba testa poveži proti sredini kače. Pri tem lahko robova med seboj enkrat zaviješ oz. prepleteš, po želji. Lahko pa ju le skupaj povežeš, da nastane srček. Tanjša kot bo kačica, bolj hrustljave bodo preste.
3. Če želiš, jih po vrhu lahko okrasiš s semeni ali mletimi oreščki. Pred tem testo namaži z oljem, da se semenke lepše sprimejo testa.
4. Nato pečeš preste v pečici na 180 stopinj okoli 15 minut, odvisno od debeline testa (toliko, da zlato porumenijo).  

Namig: Olivno olje prijetno izpopolni okus slanih prest, vendar rahlo izstopa, če ga je preveč. Zato ga rada kombiniram še s kakšnim drugim oljem, npr. sončničnim ali repičnim, ki je bolj nevtralno, ali z ekološko nehidrogenirano rastlinsko maščobo Alsan Bio. Pri sladkih prestah sem kokosovo olje kombinirala s kokosovim musom, tako je okus še malo bolj izrazito povlekel na sladki kokos.


Utrinki iz kuharske delavnice v Mali ulici.
11. februar 2017

Mali ingverjevi piškoti

Sestavine:
300g kamutove ali pirine moke . 100g moke rjavega prosa (lahko tudi kakšne druge temne moke) . 50g mletih mandljev . 150g ekološke nehidrogenirane rastlinske maščobe Alsan bio . 5 žlic kokosovih kosmičev . ščep nerafinirane soli . 1 žlička mešanice zimskih začimb (ingver, cimet, muškat, klinčki, komarček, koriander) . 1/4 žličke vanilije v prahu . 1 zravnana žlica vinskega kamna ali eko pecilnega praška . 0,5 dcl rastlinskega napitka (riževega, ovsenega ali mandljevega) . 3/4 dcl javorjevega sirupa (ali drugega naravnega sladila, npr. melasa, rižev slad)


 
Priprava:
1. V večji posodi najprej dobro pomešamo med seboj vse suhe sestavine - moko, mlete mandlje, kosmiče, sol, začimbe ter pecilni prašek. 
2. Nato dodamo še tekoče sestavine - napitek, sladilo in maščobo. Maščobo pustimo nekaj časa na sobni temperaturi, da se rahlo zmehčka, da jo lažje vmešamo v testo. 
3. Vse skupaj dobro zmešamo z vilicami in nato pregnetemo s prsti, da dobimo kompaktno testo. Po potrebi dodamo še nekaj tekočine ali moke.  
4. Testo nežno razvaljamo z valjarjem ali pa ga kar s prsti rahlo potlačimo na želeno debelino, približno 1/2 cm.  
5. Nato z modelčki ali z rokami oblikujemo različne oblike piškotov, ki jih po želji okrasimo s sadnim ali čokoladnim nadevom, npr. domačo marmelado, čokoladnimi mrvicami ali topljeno čokolado. 
6. Piškote zložimo na pladenj, ki ga prej premažemo z maščobo ali podložimo s peki papirjem. Pečemo v pečici okoli 10-12 minut na 175 stopinj, odvisno od debeline piškotov.


23. oktober 2016

Prehrana otrok - zdravi začetki in dobra popotnica za življenje

V zadnjih desetletjih so se priporočila pediatrov in strokovnjakov v nekaterih pogledih precej spremenila. Tako glede dojenja in uvajanja goste hrane pri dojenčkih, kot glede načina vzgoje in povezanosti z otrokom. A tisto, kar je bistveno, se ni spremenilo: vsak otrok za svoj zdrav in optimalen razvoj potrebuje kvalitetno hrano z raznolikimi vitamini in minerali, ki jih najdemo v svežem sadju, zelenjavi ter polnovrednih žitih in stročnicah, kakor tudi kvalitetne maščobe, zlasti omega 3 in 6 maščobne kisline, ki so izjemno pomembne za zdrav razvoj možganov. Poleg ustreznih hranil pa otrok za svoj celosten razvoj potrebuje predvsem veliko ljubezni, topline ter lastnih izkušenj in doživetij v okolju, kjer se počuti varnega in sprejetega.

Foto: Martina Zaletel, Food Revolution Day, Maribor, 2015

Prvi začetki

Dojenje je najboljši način prehranjevanja novorojenčka, vsaj do dopolnjenega 6. meseca, ter pomembno za razvoj možganov in osrednjega živčnega sistema otroka. Materino mleko vsebuje vse, kar otrok potrebuje, v pravih količinah: pomembne maščobne kisline omega 3 in 6, ki pozitivno vplivajo na kognitivni razvoj, beljakovine, vitamine (tudi B12, A in D) in minerale (železo, kalcij, kalij…). Dojenje krepi imunski sistem otroka ter ščiti pred vnetji ušes in dihalnih organov.

Nekaterim materam in otrokom dojenje ne steče gladko v začetku in v takšnih primerih lahko s pomočjo ustrezne strokovne in čustvene podpore s strani usposobljenih in izkušenih svetovalk (npr. doule ali svetovalke La Leche League, nekaj takšnih svetovalk lahko zasledite tudi v čudoviti Facebook skupinici Dojiva.se), kljub začetnim težavam, vzpostavita dojenje, ki pomembno krepi vez med materjo in otrokom še mesece po rojstvu.

Imajo majhni otroci res prirojeno sposobnost, da izberejo pravo hrano zase?

Zdravnica Klara Davis je že leta 1928 opravila poskus s prehranjevanjem. V svojo bolnišnico je sprejela tri sirote, stare od 7 do 9 mesecev, ki so bili dotlej polno dojeni. Poskus je trajal pol leta, dojenčki pa so v tem času pri vsakem obroku dobili pladenj z desetimi različnimi jedmi polnovredne hrane: sadjem, zelenjavo, mesom, žiti, jajcem. Vse je bilo surovo ali kuhano, ne pa tudi predelano (npr. v kruh) ali zmešano (npr. v juho), pripravljeno je bilo čim preprosteje. Med obroki je bila pri otrocih medicinska sestra, ki je otroke le opazovala in pozneje stehtala, kar je ostalo od hrane. Vsi trije otroci so si hrano postregli sami, z rokami. Vsi trije so bili čez pol leta odličnega zdravja. Višina, teža in zunanji videz so bili v najlepšem redu. Očitno so iz ponujene hrane sestavili najboljšo kombinacijo, kar so potrebovali za svoj optimalen razvoj (povzeto po avtoricah Annette Kast-Zahn in Hartmut Morgenroth).

V današnjem času so starši precej obremenjeni z različnimi priporočili tako stroke, kakor tudi dobronamernih nasvetov babic in bližnje okolice. Najboljše zagotovilo staršu, da bo znal prisluhniti svojemu otroku, pa je brezpogojen, ljubeč in sočuten odnos do dojenčka (izkušnje, kako graditi sočuten odnos do otroka, lahko izmenjate tudi v izjemni Facebook skupinici Sočutno starševstvo). Le tako ga bo lahko razumel, začutil njegove potrebe in gradil medsebojno zaupanje, kakor tudi zaupanje v lastno intuicijo. Obroki so čudovita priložnost, da z otrokom uživata v medsebojnem razumevanju in povezanosti.

Uvajanje goste hrane

Danes se pediatri po svetu strinjajo, da uvajanje goste hrane pred petim mesecem ni priporočljivo. Nekateri dojenčki so šele pri 7ih mesecih ali celo pozneje zreli za žličko. Če je mati v dvomu, je najbolje, da počaka, kot da sili otroka. Primeren trenutek za dodajanje goste hrane ni le fiziološki, torej primernost dojenčkovega želodca in črevesja, da prenese tudi druge jedi poleg materinega mleka. Niti ni v ospredju potreba po dodatnih hranljivih živilih, saj otrok v tej starosti dovolj raznoliko hrano dobiva v materinem mleku. Dojenček mora biti predvsem pripravljen, da dejavno sodeluje pri hranjenju, mora pri njem uživati. Tako dojenček z zanimanjem spremlja, kaj jedo drugi člani družine, raziskuje predmete in živila z rokami in usti, vse, kar zmore, želi narediti sam. Želi biti ponosen na svoj napredek in vse večjo samostojnost. Pri tem potrebuje ljubezen, podporo, potrpežljivost in zaupanje staršev. 

Dojenčku najprej ponudimo zelenjavo. Najpogosteje starši pričnejo s korenčkom, ki mu sledi zelena bučka, krompir, pastinak, koromač, cvetača, špinača, ohrovt, avokado, ter jabolko in banana. Previdnejši smo pri potencialno alergenih živilih, kot so jagode, paradižnik, jajčevci, oreščki (z izjemo mandljev) in med. Čez mesec dni sledijo stročnice (stročji fižol, leča, čičerika) ter sadne in mlečno žitne kaše iz prilagojenega mleka ali ekološkega jogurta. Postopoma uvedemo tudi citruse (limona, pomaranča, grenivka, kivi), ki so pomembni pri absorbciji železa iz druge hrane.

Pri uvajanju živil z glutenom prehranski strokovnjaki svetujejo previdnost. Doslej je bila priporočena starost uvajanja pri 7ih mesecih. Glede na vse pogostejše alergije ter sodobna znanja o vplivu glutena na črevesje pa stopa v ospredje priporočilo, da z uvajanjem živil, ki vsebujejo gluten (zlasti pšenice), počakamo do 1. leta starosti ali celo dlje. Ne glede na različna mnenja v stroki pa ni odveč skrb pri izbiri žitaric – izbirajmo čim manj predelana, polnovredna žita, kot so oves, pira, kamut, tritikala in ječmen, izogibajmo pa se beli pšenični moki, ki je hranilno precej osiromašena. Še vedno nam ostane na izbiro cela paleta živil brez glutena: koruza in koruzni zdrob, riž, proso, ajda, kvinoja, amarant, tef, čičerika…

Strokovnjaki svetujejo tudi previdnost pri uvajanju beljaka, ki se lahko doda prehrani otroka šele po prvem letu starosti, medtem ko rumenjak lahko dodamo že prej. Kvalitetno ekološko meso in ribe se uvajajo zmerno in v skladu z lastnimi prepričanji staršev, vsekakor pa se je vredno izogibati vsem predelanim oblikam, kot so paštete, hrenovke, klobase, ter svinjini. Pri morski hrani izbirajte divje (negojene), manjše ribe, ki so manj obremenjene s težkimi kovinami, a pazite na njihove drobne koščice. Svetovne prehranske organizacije (WHO, American Dietetic Association…) so se že pred leti jasno izrekle glede koristi dobro načrtovane vegetarijanske diete pri otrocih. Bratislavska študija pri otrocih različnih prehranjevalnih navad pa je odkrila, da imajo vegetarijanci, ki občasno pojedo ribo ali perutnino, najvišjo vsebnost omega 3 maščobnih kislin v krvi.*

Tudi pri dodajanju sladkorja v prehrano ni nobene potrebe po hitenju. Za slajenje jedi raje uporabimo naravna sladila, kot so suho sadje, kokos, melasa, javorjev sirup in naraven zgoščen jabolčni ali hruškin sok. Pri kuhanju uporabimo malo oziroma nič soli, zlasti se izogibajmo močno predelani, rafinirani soli. Raje postopoma dodajamo jedem zrnce piranskega solnega cveta, ki vsebuje veliko koristnih naravnih mineralov, ali ščep himalajske soli, ki je precej blažjega okusa kot navadna morska sol. Jedi lahko blago začinimo z mleto kumino, janežem, cimetom ali vanilijo, ter postopoma dodajamo jedem sveža zelišča, kot so timijan, meta, bazilika, peteršilj, majaron, pehtran.

Hrana za možgane

Kot vsi deli telesa tudi možgani potrebujejo nego in kvalitetno hranjenje, ki vpliva na učinkovitost kemičnih procesov v možganih, izboljša spomin, zbranost in mentalno energijo. Moderna prehrana ne vsebuje dovolj kakovostnih maščob omega 3 in 6. Njihovo pomanjkanje povezujejo s slabo zbranostjo in spominom, disleksijo, vedenjskimi motnjami, učnimi težavami ter hiperaktivnostjo pri nekaterih otrocih.

Špela Falatov, vodja centra ZA zdravljenje avtizma in strokovnjakinja Anat Baniel metode nevrogibanja, priporoča dodajanje kakovostnih maščob v prehrano otrok, kot so hladno stisnjena, nesegreta olja (zlasti kokosovo olje, konopljino in laneno olje, olivno olje) in surovo maslo, ter pogosto uživanje semen (konopljina, lanena, chia, sončnična, bučna semena…) in naravno fermentirane zelenjave (npr. kislo zelje, repa, kumarice). Ob uživanju raznolike, vitaminsko in mineralno bogate hrane, pa je pomembno izogibanje strupom, ki onemogočajo optimalno delovanje organizma ter presnovo hranljivih snovi v telesu, predvsem predelanim sladkorjem in vsem umetnim dodatkom, barvilom, ojačevalcem okusov in konzervansom v prehrani.

Foto: Martina Zaletel, Food Revolution Day, Ljubljana 2016

Naj otrok v svojem ritmu spozna nove okuse

Strokovnjakinje za zdravo in uravnoteženo prehrano otrok Jasna Matjašič (Za Sončke), Mojca Kurent (Masaža dojenčka) in Špela Falatov so v sklopu okrogle mize o prehrani otrok v Družinskem centru Mala ulica še poudarile, naj starši preveč ne hitimo pri uvajanju novih okusov v rosnih letih, temveč damo otroku čas in priložnost, da spozna določeno vrsto hrane v svojem ritmu. Za otroka je namreč ključno, da ima dovolj časa za vsako posamezno fazo svojega razvoja, saj se skozi gibanje in zaznavanje okolja pomembno razvijajo njegovi možgani. Pomembno je, da mu določeno hrano večkrat ponudimo, saj tako kot odrasli tudi otroci niso vedno enako razpoloženi. Določena jed bo otroku kakšen dan zelo všeč, medtem ko je ob drugi priložnosti nikakor ne bo sprejel.

Pri hranjenju otroka tako velja nenapisano pravilo: starši odločajo, kaj bodo ponudili otroku, kdaj in koliko. Otrok pa odloči, ali bo jedel in koliko bo pojedel. Pri tem je še posebej pomembno, da se pri otrocih hrana ne pojavlja v obliki nagrade ali kazni, temveč jih že v zgodnjih letih navadimo na spoštovanje in rednost prehrane, kot tudi na to, da si je za zdrav in kakovosten obrok treba vzeti čas. Dober obed je tako po mnenju znanega danskega družinskega terapevta Jesperja Juula spretno odmerjena mešanica dobre hrane, skrbi, truda, bližine, estetike, čutnega doživetja ter spontanih osebnih občutkov in razpoloženja (odlomek iz knjige Hura, gremo jest!). 

Sabina Adanič iz Familylab Slovenija ob tem še poudarja, naj skrb za ustrezno prehrano ne postane še eden izmed zadanih »projektov« v družini. Ponavadi to opazimo, ko se za mizo pričnejo težave, npr. otrok noče jesti, je izbirčen, beži od mize, ipd.. Če otrokom ne dovolimo, da sodelujejo in soodločajo o svojih najosnovnejših potrebah, si hitro nakopljemo kup dela, skrbi in sporov.

V takih trenutkih se je pametno ustaviti in razmisliti, na kakšen način smo se lotili prehrane v družini - s prisilo, grožnjami in manipulacijami ali z zgledom, pogovorom in vključevanjem otroka. Kaj je torej tisto, kar nam je navsezadnje v družini najbolj pomembno - so to kakovostni, razumevajoči odnosi in podpora otroku pri razvijanju svojih lastnih kompetenc, ali vztrajamo pri otrokovem brezkompromisnem sledenju našim zahtevam in prepričanjem. 


Piše: Irena Tomažin, ustvarjalka Zdrave juhice in sodelavka Familylab Slovenija
Del članka je bil objavljen v reviji Nika, oktober 2015. 

*Natančneje o pravilni izbiri in uporabi kakovostnih maščob, tudi v prehrani otrok, si preberite v priročniku Preverjene naravne rešitve - Resnice in zmote o maščobah (avtorici Adriana Dolinar in Sanja Lončar). Koristne informacije o uporabi kakovostnih maščob v prehrani otrok najdete tudi na straneh gibanja Naravna imunost ter Med in mleko.
17. maj 2016

Food Revolution Day 2016

Peto leto po vrsti kuharski mojster in vizionar Jamie Oliver skupaj z ekipo ambasadorjev Food Revolution vabi otroke, družine, šole in organizacije po celem svetu k družabnemu kuhanju, spoznavanju prave hrane in učenju priprave jedi »od začetka«. Živimo v času, ko bi moralo učenje o prehrani postati pomemben del šolskega in izobraževalnega kurikuluma ter prednostna naloga vseh držav po svetu. Blizu 795 milijonov ljudi po svetu je podhranjenih, medtem ko ima več kot 2 milijardi ljudi po svetu težave z debelostjo in s prehrano povezanimi boleznimi. K tako pomembni temi bi morala celotna družba pristopiti celostno in povezano, v en glas.

Ekipa Zdrave juhice, prijateljev in partnerjev ter številnih ambasadorjev po svetu verjamemo v močan, povezan glas v družbi - ki ga spremlja širok nasmeh otroških lic in zaupanje v pozitivne spremembe. To je tudi naše sporočilo že tradicionalnega Food Revolution Day družabnega kuhanja, ki ga letos znova organiziramo v Družinskem centru Mala ulica v Ljubljani. Ekipa Zdrave juhice, Male Ulice, Boobeefoodee.si, Čarobni otroci, društvo Planet Zemlja ter prijatelji in partnerji smo za vas pripravili cel vikend smeha, čarobnih kulinaričnih delavnic in poučnih ustvarjalnic za otroke in družine. Srčno vabljeni!
 FOOD REVOLUTION DAY FESTIVAL V MALI ULICI 

 PETEK, 20.5.2016
 
16.30: ČAROBNE KUHARIJE - Ustvarjalke Irena Tomažin (Zdrava juhica), Klavdija Kosič (Boobeefoodee.si) in Anita Šerjak Koci (Čarobni otroci) bomo skupaj z otroki zavihtele kuhalnice ter preizkušale različne čarobne sestavine v slastnih, hranljivih namazih in krekerjih, ki jih bomo skupaj spekli ter začinili s kančkom čarovnije. Tanja Gobec (društvo Planet Zemlja) bo na poučen način ponazorila peko od zrna do kruha. Anja Mrak pa bo poskrbela za posebej čarobne poslikave obraza.  

18.00: Igriva predstava KDO JE NAJBOLJ ZDRAV? - Ustvarjalci Zavoda Kalejdoskop, Zavoda IZRIIS in Taka tuke se bomo skupaj z otroki prelevili v sadje in zelenjavo, si nadeli zabavne kostume in se vživeli v prepir o tem, kdo je najbolj zdrav. Prijazna vrtna vila pa nam bo pomagala rešiti prepir in ugotoviti, zakaj si vsi želimo biti tako zdravi ter kako lahko to dosežemo. 

Dogodek za otroke in družine se zaključi ob 19. uri.
Po dogodku sledi »after« pogovorno srečanje SOČUTNO STARŠEVSTVO pod mentorstvom Janje Urbančič

 SOBOTA, 21.5.2016
 
11.00: KULINARIČNO DRUŽENJE z VALENTINO SMEJ NOVAK - Kulkul mama treh otrok in kulinarična mojstrica Valentina bo z nami delila dragocene izkušnje in ideje, kako pripraviti svežo sezonsko zelenjavo in na glavo obrnjeno solato, ki jo bodo naši družinski člani z veseljem pojedli.

10.30 do 13h  ter od 15.30 do 18.30: LEGO EDUCATION delavnice pripovedovanja in sestavljanja zgodb ter spoznavanja sadja in zelenjave na zabaven način. 
Maja Gačnik, ki vodi delavnice po programu LEGO EDUCATION za šole in vrtce, nam bo predstavila didaktične vidike uporabe LEGO EDUCATION kock za krepitev domišljije, ročnih spretnosti, socialnih veščin, spoznavanja naravnih zakonitosti ter izboljšanje pomnenja (tudi učne snovi) z uporabo različnih asociacij in pripovedovanjem zgodb. 

11.00: IGRIVE ILUSTRACIJE sadja in zelenjave s priznanim slovenskim ilustratorjem Gorazdom Vahnom.

16.00: Kulinarično DRUŽENJE in DELAVNICE z MAMICAMI USTVARJALKAMI, strokovnjakinjami in blogerkami, na katerih si bomo lahko izmenjali veliko koristnih nasvetov in idej za kvalitetno preživljanje časa z družino. 
Irena Tomažin (Zdrava juhica), Klavdija Kosič (Boobeefoodee.si), Anita Šerjak Koci (Čarobni otroci), Sabina Adanič (Familylab), Urša Plešnar (Gozdalnica), Špela Falatov (Center ZA zdravljenje avtizma), Anja in Katarina Oman (Maminamaza.si), Tjaša Šercer (Doterra), Barbara Bajc (Complementaris), Barbara Kvaternik (Vitaholis fizioterapija), Neja Samar Brenčič (Zavod IZRIIS) in Irena Mraz (društvo Planet Zemlja) bomo predstavile in vodile različne ustvarjalne in pogovorne delavnice za otroke in starše, kulinarično delavnico zdravih juhic in ta zdravih slaščic, zeliščno nagradno igro ter delavnice masaže dlani in sproščanja za otroke. 

17.30: POGOVOR ZA STARŠE o PREHRANI in VZGOJI s Špelo Falatov (licencirana Neuromovement practitioner in vodja Centra ZA zdravljenje avtizma) in Sabino Adanič (licencirana svetovalka Familylab).
Špela Falatov bo z nami delila najnovejša spoznanja stroke o povezavi otrokove igre, delovanja možganov in učenja, katera je tista hrana, ki jo otroški možgani nujno potrebujejo za zdrav in uravnotežen razvoj ter kako pomembno se to odraža tudi pri otrocih s posebnimi potrebami. Sabina Adanič bo izpostavila pogled na prehrano in vzgojo, ki ga zagovarja danski družinski terapevt Jesper Juul, začinjeno z lastnimi izkušnjami in spoznanji v vlogah mame in pedagoginje. Pogovor povezuje Irena Tomažin, pogovor pa bodo s svojimi dragocenimi izkušnjami lahko nadgradile tudi prisotne mamice, ustvarjalke in udeleženke dogodka. Za animacijo otrok v tem času bodo poskrbele ustvarjalke Maminemaze in Čarobni otroci.

 NEDELJA, 22.5.2016
 
10.30: USTVARJALNE DELAVNICE - spoznaj zabavno sadje in zelenjavo, pobarvaj svojo sadno mandalo in izdelaj svojo prvo lutko. Za zabavne poslikave obraza bo poskrbela Anja Mrak.
17.00: GLASBENO DRUŽENJE z MALO TERASO

V Mali Ulici si boste v času Festivala lahko ogledali tudi RAZSTAVO USTVARJALNIH IZDELKOV otrok iz šol in vrtcev, prispelih na ustvarjalni natečaj »10 čarobnih receptov«!

Vstopnina v Družinski center Mala ulica znaša 2,00 Eur/otroka (spremljevalec otroka ima vstop brezplačen). V primeru povečanega obiska se vstop v DC Mala ulica iz varnostnih razlogov lahko omeji. Udeleženci dogodka soglašajo z uporabo fotografij in video posnetkov, posnetih na dogodku, v namene obveščanja o Food Revolution dogodku. Potrudili se bomo, da bomo pri tem obzirni. Če se s fotografiranjem in snemanjem ne strinjate, pa se lahko obrnete direktno na fotografa/snemalca na samem dogodku. 

PRIJATELJI IN PARTNERJI DOGODKA

     

   
        

   

   
POSEBNA ZAHVALA

    


MEDIJSKA PODPORA


    
  

ODDAJA UTRINEK

 
15. april 2016

10 ČAROBNIH RECEPTOV - Ustvarjalni natečaj za otroke, vrtce in šole

Dragi otroci, vzgojitelji(ce), učitelji(ce) in starši!

V sklopu mednarodne pobude Food Revolution Day in aktivnega spodbujanja učenja otrok o zdravi prehrani, vas prijazno VABIMO k sodelovanju pri USTVARJALNEM NATEČAJU

  1 0    Č A R O B N I H   R E C E P T O V                

Natečaj je namenjen otrokom oz. skupinam otrok v vrtcih in šolah. Zasnovali smo ga z željo spodbujati domišljijo in ustvarjalnost otrok pri spoznavanju in navduševanju nad zdravo prehrano, ter uživanjem vseh vrst sadja in zelenjave. 

Otroci že v zgodnjih letih oblikujejo svoje prehranske in vedenjske vzorce za celo življenje, zato je zelo pomembno, da jim zdrave navade približamo dovolj zgodaj ter na primeren, zanimiv, igriv in radosten način. Otroci ob skupnem ustvarjanju, spoznavanju raznolike hrane in medsebojnem sodelovanju spontano navdušujejo drug drugega za zdravo prehrano in obenem krepijo tudi svoje socialne veščine. Ustvarjalni natečaj pa je lepa priložnost, da se naučijo tudi kaj novega. 
 

Čarobne izdelke, ki jih bodo ustvarili otroci in so kakorkoli povezani s tematiko zdrave prehrane, sadja ali zelenjave - lahko so to pesmi, zgodbe, ilustracije, recepti, fotografije, lutke ali katerekoli druge ideje in unikatne stvaritve, nam pošljite na naslov Zdrava juhica, Zavod Kalejdoskop, Milčinskega 11, 1000 Ljubljana, ali po elektronski pošti zdravajuhica@zavod-kalejdoskop.si, najpozneje do petka, 20.5.2015 do 12. ure. Če vaš izdelek ni primeren za pošiljanje po navadni pošti se lahko dogovorimo glede načina prevzema. Izdelke vračamo le ob predhodnem dogovoru!

Prejeti izdelki bodo razstavljeni na ogled v Družinskem centru Mala Ulica v Ljubljani v sklopu Festivala Food Revolution Day med 20.5.2016 in 22.5.2016, kjer bo strokovna komisija tudi izbrala najboljše izdelke.

Strokovno komisijo sestavljajo Irena Tomažin, Zavod Kalejdoskop, Neja Samar Brenčič, Zavod IZRIIS, Eva Strmljan Kreslin, Javni zavod Mala Ulica, Klavdija Kosič, Boobee foodee, Anita Šerjak Koci, Čarobni otroci ter Urška Krek, glasbena šola Muzikaviva.

PREDVIDENE NAGRADE
 
Potrudili se bomo, da bo prav vsaka skupinica otrok, ki bo prispevala svoje navdušenje in ustvarjalnost ter pripravila svoj izdelek za natečaj, prejela v zahvalo kakšno lepo pozornost. Najbolj otroško domiselnim izdelkom pa bo strokovna komisija podelila naslednje nagrade:
 
3x igriva kulinarična delavnica za otroke Zdrava juhica

1x pravljična delavnica Čarobni otroci

1x glasbena delavnica za otroke Muzikaviva

1x gledališka delavnica za otroke Taka tuka

praktične nagrade za ustvarjanje s priloženim učnim gradivom in čarobnimi recepti:
Čarobni klobuki in afirmacijske karte Tvoj čarobni svet
Montessori valoviti noži za rezanje sadja in zelenjave ter Bio izdelki za ustvarjanje

didaktične igre Človek ne jezi se evolucija s priloženim učnim gradivom in recepti
za hitre misli in zdrave možgane

in še in še.... (seznam se še dopolnjuje... ;))

IDEJE ZA USTVARJANJE
 
   
Učni material, ilustracije, pobarvanke in praktične ideje za vodenje učnih delavnic za učence,
ki jih je pripravila ekipa Food Revolution Jamieja Oliverja, ter 10 preprostih receptov z napotki in fotografijami, kako pripraviti jedi »step by step« (»10 recipes to save your life«)
vam lahko posredujemo po e-pošti. Pišite nam na zdravajuhica@zavod-kalejdoskop.si.

Morda vam kakšen navdih pri ustvarjanju prinese tudi lutkovna igrica Igriva mediacija, v kateri
prijazen kmet pomaga rešiti prepir med sadjem in zelenjavo, kdo je bolj zdrav.
V albumu pa si lahko ogledate nekaj prijavljenih izdelkov na naš lanskoletni ustvarjalni natečaj
Skuštrani brokoli, ter utrinke iz kulinaričnih delavnic za otroke, ki so jih ustvarjalci prejeli za nagrado
poleg CD-jev Filip in Zara jesta zabavno hrano.


PARTNERJI NATEČAJA

     

  

    
 
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se