Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Salamba
Jogi
Ristanc s kockami
Človek ne jezi se
18. april 2013

Spoznavanje žit

Tokrat smo za otroke v okviru projekta Zdrava juhica v vrtcu pripravili delavnico na temo spoznavanja žit. Naše sodelovanje s skupino otrok »Bistre glavce« tekom celega leta se je odlično obrestovalo, saj so si otroci zelo dobro zapomnili, katere vse vrste žit smo že uporabili v Zdravih juhicah, ki so se našle na njihovem jedilniku. Imeli so polno krasnih idej, na kakšne načine lahko uporabimo in pripravimo žita.



Da se žita zmeljejo v mlinu in tako dobimo moko, iz katere spečemo kruh in slastne palačinke, to dobro vedo prav vsi. Kar nekaj otrok je tudi že obiskalo mlin in z velikim navdušenjem so nam pripovedovali o tej dogodivščini. Otroci prav tako dobro vedo, kje rasejo žita. In da jih je treba najprej oluščiti, si bodo gotovo dobro zapomnili, saj jim je šlo luščenje ovsa odlično od rok. Z zanimanjem so okušali ovsene kosmičke, razlikovanje med petimi različnimi vrstami kosmičev, to pa je bila že malce težja naloga... ;)



Nadvse prijetno in poučno druženje pa smo zaključili še z amarantovo pokovko (napihnjenci), nad katero otroci niso mogli skriti svojega navdušenja. V en glas smo se dogovorili, da prihodnjič pripravimo zabavo s pokovkami. Se že veselimo!


07. april 2013

Snemanje otroške oddaje

Po igrivem spoznavanju koromača ter ostalih jušnih sestavin so bile Bistre Glavce pripravljene, da si sami skuhajo koromačevo juhico s kokosom. Na plakat so si vestno zapisali vse sestavine, da ne bi kakšne pozabili dati zraven v lonec.


Prav zares so se recepture skrbno držali in v lonec natresli zelenjavo, ki so jo pazljivo narezali na kose, koruzni zdrob, vodo, riževo mleko, kokosovo kremo, začimbe in sol. Juhico se med kuhanjem z zanimanjem pomešali ter na koncu še spasirali. Prav ponosni so bili na svojo okusno kuharsko mojstrovino. Tako zelo, da so se kuhanja koromačeve juhice lotili tudi v domači kuhinji, so nam povedali starši. :)


Kako je potekalo kuhanje koromačeve juhice si lahko ogledate 27.4.2013 v otroški oddaji Studio Kriškraš na TVS1.
07. marec 2013

Kuhanje koromačeve juhice

Za otroke v Vrtcu Jelka smo tokrat pripravili igrico delavnico, katere namen je bil spoznavanje koromača: kako diši, kakšen je na otip, kakšnega okusa je, zakaj je zdrav za naše telo, ter na kakšen način ga lahko pripravimo. V ta namen smo zanje pripravili zanimiv in poučen letak. Otroci iz skupine Bistre Glavce so si ga skupaj z vzgojiteljem ogledali in prebrali že dan popreje, ter si na naše veliko presenečenje zapomnili prav vse: da lahko iz njegovih semen pripravimo čaj, ki je dober za trebušček; da lahko iz koromača skuhamo odlično juhico, pripravimo okusen napitek skupaj z ananasom in jogurtom, ali pa ga narežemo v sadni solati.
 

Otroci so skozi igro z zanimanjem spoznavali koromač...



... in že komaj čakali, da se lotijo rezanja koromača za priprave okusne juhice.


 

Otroci so narezane sestavine v velikem pričakovanju odnesli kuharicam v kuhinjo ter nato juhico v času kosila z zanimanjem okušali - in tudi vso pojedli ;)
 
 
Nad okusno koromačevo juhico s kokosom so bili navdušeni tudi mlajši otroci, ki so po naših izkušnjah še bolj dovzetni za okušanje novih okusov. Na naše veliko presenečenje so pojedli prav ves koromač, ki smo ga surovega narezali na drobne koščke in ga pomešali v okusno sadno solato z jabolki in ananasom ter kančkom agavinega sirupa.
 
 
Sodelovanje z otroki pri pripravi hrane nas je nedvomno navdihnilo z veliko pozitivne energije ter potrdilo naše prepričanje, da otroci potrebujejo veliko pozornosti in prijazne spodbude - tudi pri njihovi prehrani. S pozitivnim in igrivim pristopom jim lahko približamo zdravo prehranjevanje ter veselje do ustvarjanja okusnih obrokov. Otroci pa nam pozornost ter dobronamerne misli in želje z veseljem povrnejo na različne načine. Nam so najljubše iskrice, ki jih zasledimo v njihovih očeh. Zelo ljube pa so nam tudi risbice, ki so nam jih prijazno narisali, mi pa smo jih z najlepšimi željami razdelili, skupaj z našimi juhicami, ob dnevu žena.
 
24. oktober 2012

Zdrava juhica v Vrtcu Jelka

Prejšnji četrtek je bil prav poseben dan. Ne samo zato, ker sem imela priložnost projekt Zdrava juhica predstaviti tujim investitorjem ter širši množici poslušalcev konference o socialni ekonomiji. Dan je bil zares poseben zato, ker se je pričel uresničevati projekt Zdrava juhica v vrtcu. Projekt, ki sem ga zasnovala v želji zagotoviti otrokom v vrtcih več zdrave ekološke hrane. ter jim hkrati zdravo prehrano približati na igriv in prijazen način. Jih spodbuditi k zanimanju o tem, kaj jedo, kaj je zdravo, in zakaj je tako. In nenazadnje v želji, da bodo otroci zdravo prehranjevanje ponotranjili - ker je prav zares tudi okusno.

Tako se je Zdrava juhica našla na jedilniku 500 otrok v Vrtcu Jelka. In 1000 staršem tisti dan ni bilo treba skrbeti, koliko pesticidov ter drugih umetnih dodatkov so otroci zaužili. Kajti vrtec je poskrbel, da je bil celoten jedilnik tistega dne ekološki.
 


Zdrava juhica je v okviru Zavoda Kalejdoskop vrtcu donirala sveže sestavine ekološke pridelave, pripravila recept za okusno Korenčkovo juhico s kokosom ter za otroke priredila Zgodbo o kameni juhi. Skozi zgodbo, ki so jo tudi uprizorili, so se otroci naučili, zakaj je pomembno deliti med seboj. In kako okusna in zanimiva je lahko juhica, če jo pripravljajo vsi skupaj in vsakdo nekaj prispeva.
 


Otroci (pa tudi vzgojitelji) so juhico z užitkom pojedli, ter ob tem ugibali, katere sestavine so kuharice dale v juhico, da je bila tako zelo slastna.
 


Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se