Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Salamba
Jogi
Ristanc s kockami
Človek ne jezi se
14. maj 2019

Zgodba o zajčku Sladku in putki Zdravki

Tako so si zgodbo o zajčku Sladku in putki Zdravki v okviru ustvarjalnega natečaja Zdrave juhice (maj 2018) zamislili otroci iz Vrtca Otona Župančiča:

HOKUS POKUS, SLADKO IN ZDRAVKA, PA-RA-DAJZ!


Nekoč sta živela putka Zdravka in zajček Sladko.
Zajček Sladko je zelo rad jedel bonbone, čigumije, lizike, češnje, čokolade, bonbone in kruh.
Putka Zdravka pa je zelo rada jedla zdravo: zelenjavo, korenje, česen, jabolko, hruške in tudi hrenovke.
Bila sta mož in žena. In žena, putka Zdravka, se je vsak dan jezila, da je Sladko pojedel preveč sladkarij.

Zajček Sladko je znal čarati, zato je nekega dne začaral vse sadje in zelenjavo v sladkarije. Zdravka je bila prepričana, da se je začel prehranjevati zdravo in je bila zato zelo vesela. Četudi je znal čarati, je še vedno pojedel preveč sladkarij in odpadli so mu zobki. Ni mogel več lizati lizik, gristi bonbonov in čokolade. Tudi mesa ni zmogel več jesti. Jedel je le še jagode. Vse to je bilo premalo in zajček Sladko je bil vedno bolj lačen. 

Tako so Sladku v ustih odpadli vsi zobje. V ustih mu je ostal le še eden. Obiskal je zobozdravnika. Le ta mu je povedal, da mu ne more pomagati. Ko je prišel domov, mu je odpadel še zadnji zob. Zajček Sladko je jokal. Bilo mu je zelo hudo. Šele takrat je Zdravka spoznala, da se Sladko ni prehranjeval zdravo. Sladko je prenehal čarati.

Putki Zdravki se je Sladko zasmilil in mu je dejala, da mu lahko pomaga. Začela mu je kuhati zdrave juhice. Notri je dala veliko posebnih zelišč in zelenjavo: zeleno, kuhan korenček, jabolko, brokoli, koromač. Za malico mu je pripravila banane in jagode. Ko je pojedel malico, si je moral usta splakniti s posebnim čajem, da si je umil usta.
In Zdravka mu je povedala, če želiš, da ti zrastejo novi zobki, si moraš ob zdravem prehranjevanju zapeti zdravo pesmico:

JAZ SEM ZAJČEK SLADKO, VSAK DAN JEM SOLATKO.
KADAR ČAROBNI ČAJ POPIJEM, NOV SI ZOB UMIJEM.
ZDRAVO JUHICO POJEM, SLADKARIJ PA NE SMEM.
BITI ZDRAV JE RES LEPO, ZATO SREČEN SEM LAHKO.
HOKUS POKUS, SLADKO IN ZDRAVKA, PA-RA-DAJZ!

Tako je Sladko pridno jedel in si splakoval usta ter vsakič znova zapel Zdravkino pesmico. 
Nekega dne pa, ko se je Sladko zjutraj prebudil, je v svojih ustih začutil nekaj trdega: »Zob imam, zob imam, nove zobe! Hokus pokus, Sladko in Zdravka, PA-RA-DAJZ! NOVI ZOBJEEE!«

Ne boste verjeli, res so mu zrasli novi zobje. Sladko je bil presrečen. Zdravki je obljubil, da nikoli več ne bo jedel veliko sladkarij. Le ob posebnih priložnostih si bo privoščil majhen posladek. Sladko se je potrudil, da je sedaj jedel le zdravo hrano: sadje in zelenjavo.

In spet je začel čarati. Toda le čarovnije, ki se jim reče: HOKUS POKUS, SLADKO IN ZDRAVKA, PA-RA-DAJZ!

      
  
  

.     .     .     .     .     .     .     .     .     .     .     .

Zgodbo so si zamislili otroci iz skupine Sove iz vrtca Otona Župančiča, pod mentorstvom vzgojiteljice Ine Stojanović, v sklopu ustvarjalnega natečaja Zajček Sladko in Putka Zdravka 
(Zdrava juhica, Zavod Kalejdoskop, 2018). Za nagrado so prejeli družabno igro z zajčkom in putko (Lestve in lizike), ter glavno nagrado - igrano predstavo Putka Zdravka in Zajček Sladko 
(v izvedbi Zavoda Enostavno prijatelji in Damjane Goter Košir).
Otroci so se res potrudili in zajčka Sladka ter putko Zdravko pričakali z nasmehom in ljubkimi ilustracijami, ki so jih pripravili posebej zanju. Predstava jih je vse navdušila in nasmejala - tako otroke, kot tudi vse vzgojiteljice enote Živžav. Prav vsi so si želeli na koncu okusiti putkino zdravo juhico, ter se stisniti k ljubkima živalcama. Po predstavi pa smo si z nagrajeno skupino otrok izmenjali še nekaj misli o prehrani in žitaricah, ter se 'posladkali' s koruznimi in pirinimi kokicami. Ustvarjalni natečaj in skupno druženje nam bom vsem ostalo v zelo luštnem spominu.

KOMENTAR

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se