Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Salamba
Jogi
Ristanc s kockami
Človek ne jezi se
04. september 2015

Čokoladni smuti s slivami in ajdovo kašo

Sestavine:
skodelica svežih zrelih sliv . 1 banana . 3 sveže ali sušene (in namočene) fige . 1 žlica namočenih chia semen . 1 žlica mletih ali svežih oluščenih mandljev . 2 žlici dobro namočene ajdove kaše . 1 žlička kakava v prahu . 3 dcl riževega napitka ali vode . 1/4 žličke cimeta v prahu


Priprava:
Ajdovo kašo čez noč namočite in pred uporabo dobro sperite z vodo. Vse sestavine zmešajte v mešalniku in napitek sveže postrezite.

Po želji lahko namesto sliv uporabite jabolko in/ali hruško. Uporabite manj masten, nesladkan ekološki kakav (če že, raje sami dodajte žličko kokosovega sladkorja, če želite slajši okus). Količino riževega napitka oziroma vode prilagodite želeni gostoti napitka (smutija). Mandlji, ajdova kaša in chia semena poskrbijo za hranljive beljakovine in zdrave maščobe v napitku ter nudijo gostejšo strukturo napitku, lahko pa jih po želji spustite v receptu. Če dodate še eno banano ter žlico ali dve chia semen več ter uporabite manj tekočine, pa bo nastal pravi puding! :)

22. september 2014

Otroški bazar - priprava zelenih napitkov - smutijev

V dopoldanskem sklopu delavnic za vrtce in šole smo v Ustvarjalnem kotičku pripravili delavnico zelenih napitkov. S pomočjo žabca in vrtnega škratka smo otrokom povedali zgodbo o sadju in zelenjavi ter zakaj je pomembno, da se vsi najdejo na jedilniku otrok. Nato smo z velikim zanimanjem otrok pripravili smuti - zeleni napitek.

 
V zeleni napitek smo zmiksali:
3 banane . 1 hruško . 2 jabolki . pol skodelice namočenih mandljev . pest rozin . 5 datljev
1 žlico zelene alge spiruline . 3 žlice chia semen . 3 zvrhane žlice kokosovega musa . 4 dcl
riževega napitka . 3 dcl vode . skodelica listov blitve, pese in nadzemne kolerabe 
žlička javorjevega sirupa



Otroci so bili nad zelenim napitkom tako navdušeni, da so vsi po vrsti želeli dodatne porcije. :)


Sledečega dne smo naredili tudi zanimiv preizkus. V prvi skupini otrok, ki je poslušala zgodbo o sadju in zelenjavi, ter je sodelovala pri pripravi smoothija, zelenega napitka ni popil le en otrok, medtem ko so bili ostali otroci navdušeni nad njim in so prosili za še eno porcijo.

V drugi skupini otrok, ki zgodbe ni poslušala in ni sodelovala pri pripravi zelenega napitka, pa več kot polovica otrok zelenega napitka ni želela popiti (večina ga je vsaj poskusila).

Ta izkušnja nedvomno kaže na to, kako pomembno je, da otroke aktivno vključujemo v pripravo jedi ter jim ob tem na razumljiv način povemo, zakaj je pomembno uživanje sadja in zelenjave. 
 
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se