Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Salamba
Jogi
Ristanc s kockami
Človek ne jezi se
30. marec 2018

Moja prva potica

Sestavine za testo:
200g bele pirine ali kamutove moke . 30g ekološke nehidrogenirane rastlinske margarine Alsan Bio . 1/2 dcl javorjevega sirupa . 1 žlička suhega kvasa . ščep soli . 1/4 žličke vanilije v prahu . 1 dcl riževega ali mandljevega napitka 

Sestavine za čokoladni nadev:
50g pirinega ali riževega zdroba . 1 dcl riževega napitka . 1/2 dcl ovsene ali sojine smetane . 3/4 dcl javorjevega sirupa . 1/4 žličke vanilije v prahu . 3 žlice mletih praženih mandljev ali lešnikov . 1 žlica kakava v prahu


Priprava:
1. V manjši posodici pomešaj 1 žličko suhega kvasa z nekaj žlicami riževega napitka, dodaj malo moke in sladila ter pusti 15 minut, da zmes vzhaja. Margarino pustiš nekaj časa na sobni temperaturi, da se zmehča, ali jo rahlo stopiš nad vodno paro (lahko pa uporabiš olje, ki je že tekoče).
2. Nato v večji posodi zmešaj moko, sol, vanilijo, dodaj zmes s kvasom, rižev napitek, stopljeno maščobo in javorjev sirup ter vse skupaj dobro premešaj in pregneti, da dobiš gladko testo. Testo nato prekriješ s krpo in pustiš vzhajati na toplem 1 uro.
3. Medtem pripraviš nadev. V posodi segreješ rižev (ali kateri drug) napitek, postopoma vmešaš zdrob, pri tem paziš, da se ne naredijo grudice. Nato vmešaš še smetano in javorjev sirup, vanilijo, kakav in mlete oreščke ter dobro premešaš in pustiš na nizki temperaturi, da se zmes zgosti (okoli 5 minut). Vmes lahko okusiš nadev in po želji dodaš še kakšno sestavino.
4. Nato testo nežno razvaljaš z valjarjem ali kar s prsti, da dobiš pravokotnik debeline okoli 1/2 cm ter ga premažeš z izbranim nadevom. Nato testo z nadevom počasi zaviješ kot palačinko in ga položiš v okrogel pekač tako, da ga zaviješ v polža in na sredini pustiš luknjo. Iz testa lahko oblikuješ tudi več manjših potic ter jih po želji po vrhu okrasiš.
5. Potico pečeš v pečici okoli 35 minut na 180 stopinj (vmes znižaš temperaturo na 175 stopinj, da se skorja preveč ne zapeče). Manjše potice so hitreje spečene, velike pa potrebujejo dlje časa, da se dobro zapečejo. Ko postanejo zlato rjave barve, jih previdno vzameš iz pečice ter iz pekača ter ohladiš (lahko jih zaviješ v prtiček, da ostanejo mehkejše).


KOMENTAR

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se