Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Salamba
Jogi
Ristanc s kockami
Človek ne jezi se

ZDRAVA JUHICA V VRTCU

Projekt Zdrava juhica v vrtcu smo skrbno zasnovali z željo otrokom na igriv način približati zdravo prehrano ter jih navdušiti za samostojno pripravo okusnih in hranljivih jedi. Otroci že v zgodnjih letih oblikujejo svoje prehranske in vedenjske vzorce za celo življenje, zato je zelo pomembno, da jim zdrave navade približamo dovolj zgodaj in na primeren način. Z uživanjem hrane, bogate z naravnimi vitamini in minerali, ter manj nezdrave, industrijsko predelane hrane, si bodo otroci okrepili svoj imunski sistem in pridobili odlično popotnico za zdravo življenje.

Program Zdrava juhica v vrtcu zajema sklop IGRIVIH UČNIH DELAVNIC ZA OTROKE:
 
 KUHANJE ZDRAVE JUHICE

V okviru delavnice otroke na igriv način spodbudimo, da sami pripravijo sestavine za juho, ter pri tem spodbujamo veščine medsebojnega sodelovanja. Največkrat kuhamo koromačevo juho, saj je koromač izjemno hranljiv gomolj, ki vsebuje ogromno vitaminov (zlasti C vitamina in kalcija) ter mineralov, otroci pa ga še ne poznajo dobro. Tako ga imajo priložnost bolje spoznati in okusiti tudi surovega. Večina otrok ga navdušeno zoba, kot jabolko, saj je odličen za ohranjanje čistih in zdravih zob. Narezana stebelca so celo poimenovali koromačevi srčki oz. bonbončki, svojim vzgojiteljicam v vrtcu pa so z navdušenjem predlagali, da posadijo koromač na vrtčevskem vrtu. 

      
   
Ob kuhanju otrokom približamo pomen sveže priprave jedi, pogovarjamo se o tem, od kod izvira hrana ter na kakšen način lahko uporabimo različne sestavine v kuhinji. Poleg zelenjave otroci spoznavajo tudi zelišča, iz katerih pripravimo zeliščno sol za juho, ter raznolika žita, o katerih izdelamo plakat. Otroci narišejo recept juhe, ki mu ob kuhanju skrbno sledijo ter pri tem krepijo tudi veščine medsebojne organizacije in doslednosti. 

      

 UPRIZORITEV ZGODBE O KAMENI JUHI 

Vrtčevsko dvorišče je krasno mesto za uprizoritev igre Zgodba o kameni juhi. Zgodbo lahko na različne načine interpretiramo in nadgradimo, poudarek pa je v krepitvi veščin medsebojnega sodelovanja, spoštovanja ter iznajdljivosti. Otroci lahko igro uprizorijo tudi pred drugimi otroki ali starši.

       

 LUTKOVNA PREDSTAVA TA ZDRAV JEDILNIK

Ob ogledu ali uprizoritvi lutkovne predstave Igriva mediacija - Ta zdrav jedilnik otroci krepijo veščine prijaznih medsebojnih odnosov in se učijo tehnik mirnega reševanja prepirov. Hkrati se na preprost in igriv način seznanijo s tem, zakaj je pomembno, da jedo raznoliko sadje in zelenjavo - saj je vsak za nekaj dober. V okviru delavnice otroci sami ustvarijo preproste lutke ter izdelajo svoj »Ta zdrav jedilnik«. 
 
       
   
Za vrtce smo pripravili tudi recepte okusnih in igrivih Zdravih juhic, ki gredo otrokom zelo v slast:
 

Recepte, znanje in ideje o zdravi prehrani otrok delimo tudi s starši otrok in strokovnim kolektivom vrtca. Tako starši, s svojim zgledom in izborom izdelkov v trgovini, kot vzgojitelji, ki z otroki preživijo pretežni del dneva, imajo pomembno vlogo pri vzgoji otrok o prehrani in gradnji zdravega odnosa do hrane. Potrudimo se, da bo ta res zdrava in hranljiva, ter bo omogočala otrokom optimalne pogoje za zdravo rast in razvoj, ter veliko energije za njihova vedoželjna raziskovanja. ;)
 


Uresničevanje projekta


Z uresničevanjem projekta smo pričeli v Vrtcu Jelka v Ljubljani jeseni 2012, kjer v ubranem sodelovanju s pedagoškim kolektivom vrtca snujemo delavnice za otroke in gradimo širšo zavest o pomenu zdrave prehrane. Pri izvedbi in nadgradnji delavnic se nam je pridružil tudi Zavod IZRIIS, ki v projekt vnaša prvine medgeneracijskega sodelovanja ter obsežno znanje o sajenju in pridelavi, pri projektu pa sodelujemo tudi z drugimi organizacijami in prostovoljci. Več utrinkov o izvajanju projekta v vrtcu si lahko ogledate na blogu, kakšen navdih pa lahko najdete tudi med recepti.

V letu 2014 so se nam pri projektu pridružili tudi Viški vrtci, Vrtec Metlika in Vrtec Kolezija. Sodelujemo tudi z OŠ Sp. Šiška v Ljubljani pri vključevanju vidikov zdrave prehrane otrok.

V letu 2015 smo v okviru Netačaja Skuštrani brokoli delavnice ponesli tudi v Vrtec Velike Lašče, Vrtec iz Gorenje vasi, Zasebni vrtec Račka iz Kopra, Vrtec Škofije, Vrtec Beltinci ter varstvo otrok Gozdalnica

Projekt financiramo iz lastnih sredstev in donacij. Vsaka podpora nam veliko pomeni in omogoča navduševanje novih otrok. Vsaka žlica šteje!
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se