Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Salamba
Jogi
Ristanc s kockami
Človek ne jezi se
20. april 2017

Preproste preste - sladke in slane

Sestavine za slano testo:
180g bele ali polnovredne kamutove ali pirine moke . 30g pšeničnih otrobov (ali mletih ovsenih kosmičev) . 2 žlici mletih lanenih semen . 1 žlica slanega mletega sezama Gomasio (po želji) . 1 žlička soli . 2 žlički eko pecilnega praška ali vinskega kamna .  3 žlice nerafiniranega rastlinskega olja (olivno, sončnično ali sezamovo) . 0,9 dcl mlačne vode ali riževega napitka . mešanica provansalskih zelišč


Sestavine za sladko testo:
150g kamutove moke . 30g moke rjavega prosa (lahko tudi navadne prosene ali katere druge moke) .  20g mletih praženih mandljev ali zemeljskih mandljev . 2 žlički eko pecilnega praška ali vinskega kamna . ščep soli . ščep mlete vanilije . 1/4 žličke mletega cimeta . 3 žlice javorjevega sirupa . 3  žlice kokosovega olja . 0,9 dcl riževega ali ovsenega napitka

Priprava:
1. V posodi pomešaj najprej suhe sestavine (moko, mlete oreščke, semena, sol, pecilni prašek, začimbe, nato dodaj še tekoče sestavine: olje, napitek, sladilo. Vse sestavine dobro premešaj z vilicami in nato pregneti z rokami.
2. Nato manjše kose testa povaljaj v daljše »kače«, debeline približno pol centimetra ali manj, ter pri vsaki kači oba roba testa poveži proti sredini kače. Pri tem lahko robova med seboj enkrat zaviješ oz. prepleteš, po želji. Lahko pa ju le skupaj povežeš, da nastane srček. Tanjša kot bo kačica, bolj hrustljave bodo preste.
3. Če želiš, jih po vrhu lahko okrasiš s semeni ali mletimi oreščki. Pred tem testo namaži z oljem, da se semenke lepše sprimejo testa.
4. Nato pečeš preste v pečici na 180 stopinj okoli 15 minut, odvisno od debeline testa (toliko, da zlato porumenijo).  

Namig: Olivno olje prijetno izpopolni okus slanih prest, vendar rahlo izstopa, če ga je preveč. Zato ga rada kombiniram še s kakšnim drugim oljem, npr. sončničnim ali repičnim, ki je bolj nevtralno, ali z ekološko nehidrogenirano rastlinsko maščobo Alsan Bio. Pri sladkih prestah sem kokosovo olje kombinirala s kokosovim musom, tako je okus še malo bolj izrazito povlekel na sladki kokos.


Utrinki iz kuharske delavnice v Mali ulici.

KOMENTAR

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se