Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Kuharske ustvarjalnice
Food Revolution Day
Človek ne jezi se
21. april 2018

Čemaževa juha s kvinojo

Sestavine:
80g svežih čemaževih listov . 1 srednje velika bučka (150-200g) . šopek mlade špinače, kodrolistnatega ohrovta ali kopriv . 40g kvinoje . 8 dcl vode . 1 žlica riževega zdroba . 1,5 dcl ovsene ali sojine smetane . 1 žlička himalajske soli . 1 žlička timijana in majarona . 1/4 žličke mlete kumine . 1/4 žličke mletega kardamoma . ščep mletega muškatnega oreščka . 1 žlica olivnega olja


Priprava:
1. Kvinojo dobro speremo pod vročo vodo, odcedimo in zakuhamo v kropu.
2. Medtem dobro operemo še čemaževe liste in bučke, ter po želji tudi kakšen šopek mlade špinače, kodrolistnatega ohrovta ali kopriv, ter jih narežemo na manjše rezine (kose) in dodamo v lonec z delno kuhano kvinojo. Kvinojo kuhamo okoli 15-20 minut, zelenjavo pa okoli 5-10 minut.
4. Med kuhanjem dodamo še 1 ali 2 žlici riževega zdroba (odvisno, kako gosto juho želimo), sol in začimbe po okusu. Če uporabljamo sveža zelišča, jih natrgamo oz. narežemo na manjše koščke, sušena zelišča pa »zdrobimo« kar med prsti oz. dlanmi, ko jih dodajamo v juho (da iztisnemo iz njih še več naravnih olj in arome). 
5. Ko je juha kuhana, dodamo še rastlinsko smetano in žlico olivnega olja, ter juho spasiramo. Po vrhu dodamo na sekljan drobnjak ali koščke čemaževih listov.

Foto: Martina Zaletel za Zdravo juhico
Styling: Grusha Foodstyle

KOMENTAR

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se