Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Salamba
Jogi
Ristanc s kockami
Človek ne jezi se
30. november 2017

Nežna juhica iz sladkega krompirja, mung dhala in črne kumine

Sestavine:
150g sladkega krompirja . 150g buče . 100g korenja . 90g leče »mung dhal« . 8 dcl vode . 1/3 žličke mlete kumine .  1/3 žličke mlete kurkume . 1/3 žličke mlete orientalske kumine (oz. kumin) . 1/2 žličke semen črne kumine . 1 žlička timijana . 1 žlička himalajske soli . 1 žlica sezamovega olja . ovsena  smetana (po okusu)


Priprava:
1. »Mung dhal« dobro speremo pod vročo vodo in zakuhamo v loncu z vročo vodo. Pred tem ga lahko nekaj ur namakamo v mlačni vodi.
2. Nato olupimo bučo in sladek krompir ter narežemo na manjše kose. Korenje dobro operemo pod vodo, ostrgamo in narežemo na manjše kose. Zelenjavo dodamo v lonec, kjer se kuha juha. Solimo in dodamo še začimbe. Timijan in črno kumino med dodajanjem v lonec rahlo zdrobimo s konicami prstov oz. med dlanmi, da jedi dodajo še več svoje arome in koristnih učinkovin. 
3. Juho kuhamo okoli 15 do 20 minut oz. toliko časa, da se zelenjava lepo zmehča. Ko je juha že skuhana, dodamo še žlico sezamovega olja (lahko tudi katerega drugega, npr. kokosovega ali mandljevega) ter po želji in okusu vmešamo še nekaj ovsene smetane. Juha je zelo okusna nepasirana, po želji pa jo lahko tudi spasiramo. 

»Mung dhal« je svojevrstna stročnica, podobna leči, ki je izjemno hranljiva in lahko prebavljiva, zato je primerna tudi za majhne otroke in doječe mamice. Kot vsako stročnico jo je dobro pred kuhanjem namakati nekaj ur, vendar pa ne bo nič narobe, če se vam mudi s pripravo kosila in je ne boste uspeli prej namočiti, saj je zelo hitro kuhana. K lažji prebavi pripomorejo tudi začimbe, zlasti kumina, lahko pa po želji med kuhanjem dodate še košček kombu alge. 

KOMENTAR

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se