Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Salamba
Jogi
Ristanc s kockami
Človek ne jezi se
06. avgust 2014

Sadni in zelenjavni veganski cmoki

Sestavine za testo:

350g kamutove moke (lahko uporabite tudi koruzno in riževo moke za različico brez glutena) . 100g riževega zdroba . 250g svilnatega tofuja . 350g buče in/ali korenja . 2 žlici mletih chia semen . 5 žlic kokosovega olja ali Alsan bio rastlinske margarine . ščep himalajske soli . 3/4 žlice javorjevega sirupa




Zelenjavo po želji - lahko je to muškatna buča, korenje, rumena ali zelena bučka - olupimo, narežemo na kose ter na kratko pokuhamo v vroči vodi - toliko, da jo lahko dobro pretlačimo ali spasiramo, še pred tem pa jo dobro odcedimo. Pasirani zelenjavi primešamo margarino, rahlo namočena chia semena (lahko jih tudi spustimo v receptu, jih pa priporočamo v kolikor uporabljamo moko brez glutena, saj lepše vežejo testo skupaj), tofu, ki ga najprej spasiramo s paličnim mešalnikom, da se ne delajo grudice, ter moko, rižev zdrob in ščep soli. Vse sestavine najprej premešamo z vilicami ter nato dobro pregnetemo z rokami. Dodamo javorjev sirup, po okusu. Če pripravljamo zelenjavne cmoke, lahko spustimo javorjev sirup in uporabimo nekaj riževe kreme, da lažje premešamo testo. 




Iz testa nato oblikujemo manjše »polpetke« približno 0,5 cm debeline. Na sredo postavimo sadje in/ali zelenjavo po želji. K zelenjavi se odlično prilegajo sveža zelišča, npr. bazilika, peteršilj, timijan in origano, v cmoku pa se zelo okusno raztopi tudi riževa MozzaRisella. K sadju pa po želji dodamo suho sadje, npr. suho marelico, datelj, suho slivo ali rozino, če smo bolj sladkosnedi. Vsak cmok je lahko različno napolnjen in tako prinaša zanimivo presenečenje na našem krožniku. Prepustite se domišljiji in preizkušanju novih okusov.




Testo nato iz strani privzdignemo in robove stisnemo skupaj ter z dlanmi oblikujemo cmoke. Ko so dobro zatesnjeni, jih še malo povaljamo v moki preden jih damo v vroč lonec in kuhamo približno 20 minut, odvisno od debeline testa. Ko so cmoki kuhani, jih po želji zabelimo. V keramični ponvi na kokosovem olju popražimo kokosove kosmiče, da zlato porumenijo, lahko dodamo tudi mlete mandlje. 




V ponev dodamo odcejane cmoke in postrežemo še tople. Po želji jih potresemo s kokosovim sladkorjem in cimetom. 

Cmoki so zelo nasitni, zato z njimi ne pretiravajmo. ;) Če nam ostanejo, jih ohladimo, pokrijemo s folijo za živila in shranimo v hladilniku za naslednji dan. Pogrejemo jih v vroči vodi, da se zmehčajo, ali pa pojemo kar hladne (lahko jih npr. ponesemo s seboj na plažo ali v službo).

Pripravljene, nekuhane cmoke lahko shranimo tudi v zamrzovalniku in si tako zagotovimo okusen in hiter obrok, kadar ne bomo imeli veliko časa na voljo za pripravo hrane.

 

KOMENTAR

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se