Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Kuharske ustvarjalnice
Food Revolution Day
Človek ne jezi se
22. november 2017

Mlečni riž & Rižev narastek s kakiji

Sestavine za mlečni riž:
1 skodelica riža (150g) . 1 skodelica (250ml) vode in 1 skodelica (250ml) riževega napitka . 1 kaki vanilija . ščep himalajske soli . 1/2 žličke mlete burbonske vanilije . 2 žlici kokosovega musa (po želji) . 3 žlice javorjevega sirupa

Sestavine za rižev narastek (klasika):
kuhan mlečni riž . 2 jajci . 4 žlice ovsene moke . 1 žlička eko pecilnega praška . 2 žlici mletih praženih mandljev . 2 jabolki . cimet in kokosov sladkor za posip 

Sestavine za rižev narastek (veganski):
kuhan mlečni riž . 4 žlice ovsene (ali prosene) smetane . 1,5 žlice namočenih mletih chia semen . 1 žlica kokosovega olja . 2 žlici javorjevega sirupa . 4 žlice ovsene moke . 2 žlici mletih praženih mandljev . 1 žlička eko pecilnega praška . 1 žlica koruznega škroba ali moke rožičevih pešk (lahko tudi spustite) . 2 jabolki . cimet in kokosov sladkor za posip 


Priprava:
1. Najprej skuhamo mlečni riž. Poljubni beli riž (navadno uporabim kar basmati riž, ker je najhitreje kuhan) dobro speremo pod vročo vodo. Medtem v posodi zavremo vodo in rižev napitek (lahko uporabite tudi samo rižev napitek ali samo vodo), ter vanjo dodamo riž, zmanjšamo temperaturo in kuhamo cca 15 do 20 minut (oz. tako dolgo, kot piše v navodilih izbranega riža).
2. Medtem operemo in olupimo 1 ali 2 kakija sorte vanilija in ga narežemo na manjše koščke ter denemo v posodo, kjer se kuha riž. Dodamo še ščep soli, mleto burbonsko vanilijo, kokosov mus (namesto tega lahko tudi kokosovo smetano) in javorjev sirup ter vse skupaj dobro premešamo. Po potrebi med kuhanjem dodamo še nekaj riževega napitka.
3. Ko je mlečni riž kuhan, ga lahko postrežemo skupaj s (sojinim) vanilijevim jogurtom ali prelijemo z ovseno smetano ter potresemo z mletimi praženimi mandlji ali kokosovimi kosmiči. V mlečni riž po želji lahko vmešamo tudi kakšno žlico domače marmelade ali jabolčne čežane ali pa žlico mandljevega, lešnikovega ali arašidovega masla, da postane jed še hranljivejša. Lahko pa iz mlečnega riža spečemo rižev narastek. 


4. Za klasičen rižev narastek stepemo dve jajci ter vanju vmešamo (rahlo ohlajen) mlečni riž. Dodamo moko, pecilni prašek in mlete mandlje, ter žlico ali dve javorjevega sirupa, če smo zelo sladkosnedi. Maso denemo v pekač, ki ga pred tem premažemo s kokosovim oljem. Nato naribamo dve jabolki, ju rahlo ožamemo in z njima prekrijemo vrhnjo plast mlečnega riža. Po vrhu potresemo še mandlje in kokosov sladkor ter pečemo v pečici na 175 stopinj C okoli 25 minut. 

5. Rižev narastek lahko spečemo tudi brez jajc (vegansko). V rahlo ohlajen mlečni riž vmešamo ovseno smetano, kokosovo olje in javorjev sirup, dodamo še rahlo namočena mleta chia semena, ovseno moko in pecilni prašek, ter po potrebi zgostimo še z koruznim škrobom. Maso dobro premešamo in denemo v pekač, ki ga pred tem premažemo s kokosovim oljem. Nato naribamo dve jabolki, ju rahlo ožamemo in z njima prekrijemo vrhnjo plast mlečnega riža. Po vrhu potresemo še mandlje in kokosov sladkor ter pečemo v pečici na 175 stopinj C okoli 25 minut. 

KOMENTAR

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se