Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Salamba
Jogi
Ristanc s kockami
Človek ne jezi se
28. avgust 2015

Cmoki iz pese, buče, mandljev in kakava - rastlinski, brez glutena

Sestavine:
300g zelenjave (npr. 150g rdeče pese in 150g buče hokkaido) . 100g svilnatega tofuja . 50g riževe mozzariselle . 150g riževe moke . 50g koruzne ali prosene moke . 70g riževega zdroba . 70g tapiokine moke . 70g fino mlete mandljeve moke . 2 žlici namočenih mletih chia ali lanenih semen . 5 žlic (tekočega) kokosovega olja . 1 žlica javorjevega sirupa . 3/4 žličke himalajske soli . 1/2 žličke vanilije v prahu . 1 ali 2 žlici kakava v prahu . slive in datlji za nadev


Priprava:
Zelenjavo skuhamo, dobro odcedimo (po potrebi tudi rahlo pretlačimo, če je močno prepojena z vodo, preostanek vode pa lahko uporabimo kot jušno osnovo) ter zmiksamo skupaj s tofujem, riževo mozzarisello, javorjevim sirupom (ali katerim drugim tekočim sladilom, po želji) in vanilijo v prahu. V posodi pomešamo moko, zdrob, kakav, solimo, dodamo tofujevo zelenjavno kremo, namočena chia semena in kokosovo olje ter vse skupaj dobro zmešamo s prsti, da oblikujemo kompaktno testo. Po potrebi dodamo še riževo moko. Iz pripravljenega testa lahko pripravimo cmoke ali njoke. 


Cmoki presenečenja:
Iz testa nato oblikujemo manjše »polpetke« približno 0,5 cm debeline. Na sredo postavimo košček sadja, ki ga lahko dopolnimo s suhim sadjem, npr. datljem, marelico, suho slivo, rozino ali hruškinim krhljem. Če je sadje veliko, uporabimo le polovico za nadev, ki ga po potrebi še razpolovimo. Vsak cmok je lahko različno napolnjen in tako prinaša zanimivo presenečenje na našem krožniku. Tudi kakšen kos čokolade lahko skrijemo vanj. ;)

Testo nato iz strani privzdignemo in robove stisnemo skupaj ter z dlanmi oblikujemo cmoke. Ko so dobro zatesnjeni, jih še malo povaljamo v moki (riževa moka se pri tem obnese enako dobro kot pšenična ostra moka, ki se sicer pogosto uporablja v te namene), nato jih damo v vroč, soljen krop in kuhamo približno 15-20 minut, odvisno od debeline testa. Ko so cmoki kuhani, jih po želji zabelimo s kokosovim oljem ali kokosovo kremo ter potresemo z mletimi mandlji in kakavom.
 

Njoki:
Enako testo kot za cmoke lahko uporabimo tudi za pripravo njokov. Testo oblikujemo v daljšo kačo, jo povaljamo in z nožem narežemo na 1,5 cm dolge svaljke (oz. poljubne dolžine). Vsak svaljek, po domače njok, rahlo potlačimo z vilico (malce zaradi izgleda, malce pa zato, da niso predebeli in se hitreje skuhajo). V vrelem kropu njoke kuhamo okoli 10 minut (odvisno od debeline), odcedimo ter postrežemo z najljubšo omako. Lahko jih zabelimo podobno kot cmoke (glej zgoraj), ali pa preprosto prelijemo z rastlinsko smetano (npr. ovseno, sojino ali riževo), začinimo z muškatnim oreščkom, rahlo solimo in dodamo zelenjavo po izbiri, denimo svežo koruzo, ter potresemo z mletimi mandlji. 

Vam je všeč? 
Preizkusite tudi zelenjavne cmoke po tem receptu

KOMENTAR

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se