Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Salamba
Jogi
Ristanc s kockami
Človek ne jezi se
07. avgust 2015

Pesin čips

Sestavine:
pesa (poljubna količina, priporočamo 3 večje gomolje) . 1/3 dcl shoyu sojine omake . 1 žlička balzamičnega jabolčnega kisa . 1/2 žlice teryaki omake ali javorjevega/riževega sirupa ali riževe kreme (po želji) . 2 žlici sezamove ali mandljeve paste (količino prilagodite želenemu okusu) . sezamova semena (lahko tudi drobljeni arašidi ali pistacije)


 
Priprava:
Peso dobro operite, tanko olupite in narežete na tanke rezine. Ostale sestavine zmešajte skupaj ter v nastali marinadi dobro namočite oz. pomešajte koščke pese. Položite jih na pekač in popecite v pečici okoli 30 minut na 150 stopinj. Če želite bolj hrustljav čips naj bodo kosi kolikor možno tanki ter jih vmes med pečenjem zaobrnite na drugo stran (če vam je všeč bolj sočno pa so kosi lahko tudi debelejši). Tanjše rezine pecite krajši čas.

Namig:
Če želite presni čips lahko uporabite dehidrator, približno 9 ur na 45 stopinj. Lahko bi za sušenje uporabili tudi navadno pečico pri najnižji temperaturi in pustili vratca priprta, vendar pečica porabi veliko več električne energije kot dehidrator. Podobno lahko pripravite čips tudi iz ohrovta ali katere druge zelenjave. Ohrovtov čips smo pripravili z drobljenimi arašidi in arašidovim maslom. Otroci v počitniškem varstvu v Mali Ulici so ga z navdušenjem pozobali.

12. marec 2015

Pad thai riževi rezanci

Sestavine za omako (za 2 osebi):
3 šalotke . 1 strok česna . 1 žlica olja . 6 žlic tamarindove paste* . 2 žlici palminega ali moscabado sladkorja oz. paste . 3/4 čajne žličke soli . 100 ml vode . namočen sušen strok čilija ali ščep mletega čilija (po želji)

Dodatne sestavine:
200g sušenih riževih rezancev . 80g kalčkov mungo fižola . 15g šalotke . 100g tofuja (iz soje ali fižola) . 1 jajce (po želji) . 1 žlica praženih arašidov . sveža zelenjava po izbiri (npr. brokoli, stročji fižol, drobnjak, listi mlade čebule - chives, listi mlade blitve) . sojina omaka po okusu . voda


 
*Alternativa tamarindovi pasti:
Tamarind je tropski sadež sladko-kislega okusa, ki se pogosto uporablja v azijski in arabski kulinariki, ter je osnovna sestavina tradicionalne tajske Pad Thai jedi. Malenkost spominja na datlje. Tamarindova pasta se pripravi iz tamarindove pulpe, sladkorja in koriandra. Že pripravljeno pasto lahko najdemo v trgovinah z azijskimi izdelki. Zelo podobnega okusa in primerna za Pad Thai omako je tudi teryaki omaka (če se le da, poiščite ekološko). Lahko pa si jo tudi sami pripravite tako, da zmešate 3 žlice sojine omake (npr. shoyu; če se le da, naj bo ekološka) in pol žlice balzamičnega jabolčnega kisa, lahko pa dodate tudi nekaj kapljic umeboshi kisa, koriander in drobnjak. V zmes po potrebi dodamo tudi kakšno žličko koruznega škroba ali tapiokine oz. riževe moke, da se omaka malce zgosti. Originalni recept namreč vsebuje večjo količino sladkorja oz. sladkorne paste, kar omako zgosti in sladi.  

Priprava omake:

Šalotko in česen nasekljamo na drobne koščke in prepražimo na vročem olju. Uporabimo lahko sončnično, sojino, sezamovo, kokosovo ali palmino olje (olivno olje ima preveč izrazit, mediteranski okus in se ne uporablja v azijskih jedeh). Na Tajskem denimo pogosto uporabijo sojino olje, medtem ko smo v Maleziji za pripravo jedi uporabljali palmino ali sezamovo olje.

Šalotki in česnu dodamo tamarindovo pasto (ali sojino alternativo), sladkor in sol, prilijemo vodo in dobro premešamo na manjšem ognju. Tako pripravljeno tamarindovo omako lahko hranimo v hladilniku še nekaj dni, dobro zaprto.

Priprava porcije rezancev: 

Na ponvi segrejemo olje in dodamo riževe rezance, ki so predhodno namočeni ali delno kuhani, v skladu z navodili na embalaži (priporočamo, da jih kuhate kakšno minuto manj, da se v omaki kasneje ne razkuhajo). Po potrebi prilijemo še kakšno žlico vode, da se rezanci zmehčajo, nato jih dobro popečemo, po želji dodamo še nekaj sveže šalotke ter prelijemo z prej pripravljeno tamarindovo omako in dobro premešamo. Dodamo še na koščke narezan tofu, kalčke mungo fižola ter po želji tudi drugo zelenjavo. Tradicionalni Pad Thai vsebuje tudi jajce, ki ga po želji dodate jedi na koncu, in sicer tako, da ga najprej dobro vmešamo in zapečemo na eni (prazni) strani vroče ponve, nato ga pomešamo med rezance. Še vroče serviramo na krožnik. 
27. januar 2015

Zelenjavna pita s konopljinimi semeni, brez glutena

Sestavine:

120g koruzne moke . 80g riževe moke . 50g prosene moke . 2 žlici mletih mandljev . 5 žlic mletih oluščenih konopljinih semen . 1 žlica namočenih mletih chia semen . 120g ekološke nerafinirane rastlinske maščobe (Alsan Bio) . 3/4 zravnane žličke  himalajske soli . 3/4 zravnane žlice vinskega kamna ali eko pecilnega praška . 150ml riževe kreme ali napitka . 3 žlice riževe MozzaRiselle . zelišča . zelenjava po izbiri . ajdova zrna


Priprava:

Sestavine stresemo v posodo, najprej pomešamo suhe sestavine, nato dodamo še tekoče (margarino pustimo nekaj časa na sobni temperaturi, da se zmehča, ali pa jo stopimo nad vodno paro) in vse skupaj dobro zmešamo in pregnetemo s prsti. Testo nadevamo v pekač za pito, približno 0,5 cm debeline, oblikujemo rob ter testo 8-10 minut pečemo v pečici na 180 stopinj.
Delno pečeno testo premažemo z rastlinsko smetano - da bo pita bolj sočna - ter nadevamo pripravljeno zelenjavo. Nato pečemo v pečici še 12 minut na 175 stopinj.

Zelenjavni nadev:

1 manjša cvetača . 1 gomolj koromača . polovica hokkaido (ai druge) buče . 0,5 dcl zgoščene riževe kreme ali riževe MozzaRiselle . 1 žlica praženih mletih mandljev . 1 žlica oluščenih konopljinih semen . skodelica namočenih ajdovih zrn . sveža zelišča (timijan . majaron . peteršilj) . četrt žličke himalajske soli

Bučo olupimo, narežemo na kose in skupaj s cvetačo rahlo prevremo oz. kuhamo na sopari okoli 10 minut. Koromač narežemo na trakove in popečemo na kokosovem olju, dodamo zelišča ter odcejano cvetačo in bučo, rahlo solimo. Po želji lahko uporabimo tudi drugo zelenjavo. Dodamo riževo kremo ali MozzaRisello ter ajdova zrna, ki smo jih čez noč namakali, ter dobro premešamo. Nekaj mletih mandljev in konopljinih semen lahko vmešamo med zelenjavo, preostali del potresemo po vrhu pite. Zelenjavni nadev prelijemo čez delno pečeno testo za pito ter pečemo v pečici do zlato rumene barve. 
06. avgust 2014

Sadni in zelenjavni veganski cmoki

Sestavine za testo:

350g kamutove moke (lahko uporabite tudi koruzno in riževo moke za različico brez glutena) . 100g riževega zdroba . 250g svilnatega tofuja . 350g buče in/ali korenja . 2 žlici mletih chia semen . 5 žlic kokosovega olja ali Alsan bio rastlinske margarine . ščep himalajske soli . 3/4 žlice javorjevega sirupa




Zelenjavo po želji - lahko je to muškatna buča, korenje, rumena ali zelena bučka - olupimo, narežemo na kose ter na kratko pokuhamo v vroči vodi - toliko, da jo lahko dobro pretlačimo ali spasiramo, še pred tem pa jo dobro odcedimo. Pasirani zelenjavi primešamo margarino, rahlo namočena chia semena (lahko jih tudi spustimo v receptu, jih pa priporočamo v kolikor uporabljamo moko brez glutena, saj lepše vežejo testo skupaj), tofu, ki ga najprej spasiramo s paličnim mešalnikom, da se ne delajo grudice, ter moko, rižev zdrob in ščep soli. Vse sestavine najprej premešamo z vilicami ter nato dobro pregnetemo z rokami. Dodamo javorjev sirup, po okusu. Če pripravljamo zelenjavne cmoke, lahko spustimo javorjev sirup in uporabimo nekaj riževe kreme, da lažje premešamo testo. 




Iz testa nato oblikujemo manjše »polpetke« približno 0,5 cm debeline. Na sredo postavimo sadje in/ali zelenjavo po želji. K zelenjavi se odlično prilegajo sveža zelišča, npr. bazilika, peteršilj, timijan in origano, v cmoku pa se zelo okusno raztopi tudi riževa MozzaRisella. K sadju pa po želji dodamo suho sadje, npr. suho marelico, datelj, suho slivo ali rozino, če smo bolj sladkosnedi. Vsak cmok je lahko različno napolnjen in tako prinaša zanimivo presenečenje na našem krožniku. Prepustite se domišljiji in preizkušanju novih okusov.




Testo nato iz strani privzdignemo in robove stisnemo skupaj ter z dlanmi oblikujemo cmoke. Ko so dobro zatesnjeni, jih še malo povaljamo v moki preden jih damo v vroč lonec in kuhamo približno 20 minut, odvisno od debeline testa. Ko so cmoki kuhani, jih po želji zabelimo. V keramični ponvi na kokosovem olju popražimo kokosove kosmiče, da zlato porumenijo, lahko dodamo tudi mlete mandlje. 




V ponev dodamo odcejane cmoke in postrežemo še tople. Po želji jih potresemo s kokosovim sladkorjem in cimetom. 

Cmoki so zelo nasitni, zato z njimi ne pretiravajmo. ;) Če nam ostanejo, jih ohladimo, pokrijemo s folijo za živila in shranimo v hladilniku za naslednji dan. Pogrejemo jih v vroči vodi, da se zmehčajo, ali pa pojemo kar hladne (lahko jih npr. ponesemo s seboj na plažo ali v službo).

Pripravljene, nekuhane cmoke lahko shranimo tudi v zamrzovalniku in si tako zagotovimo okusen in hiter obrok, kadar ne bomo imeli veliko časa na voljo za pripravo hrane.

 

09. september 2013

Kamutovi kruhki z rozinami in pehtranom

Sestavine:

400 g kamut khorosan moke . 350 ml vode . 1 zvrhana žlica (en zavojček) vinskega kamna (ali eko pecilnega praška) . ščep soli . 3 žlice olivnega, sončničnega ali kokosovega olja . 1 žlica javorjevega sirupa . pest (namočenih) rozin . 2 žlici drobljenega pehtrana

                                      
Priprava:

Z vilico premešamo moko, sol in pecilni prašek, zraven vmešamo še pehtran ali kakšno drugo začimbo oz. zelišče. Nato dodamo še mlačno vodo, olje, javorjev sirup in rozine. Pekač za mafine premažemo s kokosovim oljem ter vanj z žlico nadevamo testo. Pečemo v pečici na 180 stopinj do zlato rumene barve (okoli 22 - 25 minut). 

Če uporabljamo kombinirano parno pečico, priporočamo peko na 175 stopinj pri 30% vlagi (okoli 22 minut), ali pa na 200 stopinj pri 100% vlagi (okoli 18 minut).

Namig:

Če želimo imeti bolj kompaktne kruhke, dodamo še nekaj moke ter iz testa z rokami oblikujemo kroglice, ki jih nato položimo v pekač za mafine. Če želimo, da bodo mafini bolj rahli, malo povečamo količino pecilnega praška oz. zamesimo bolj tekoče testo. Del vode lahko nadomestimo z rastlinskim mlekom in rastlinsko smetano.

Priporočamo, da kruhke najprej pustite vzhajati okoli 15 -30 minut v ogreti pečici (40 ali 50 stopinj).

Poleg kamutove moke lahko uporabimo tudi pirino, ovseno, proseno, koruzno, kokosovo, rožičevo ali katero drugo moko. V testo lahko vmešamo tudi mlete oreščke, semena ali zelišča. Prepustimo se občutkom in preizkušanju različnih okusov. ;)

Pečene kruhke namažemo s kokosovim oljem, domačo marmelado ali namazom choco moco, jih vzamemo s seboj v službo in šolo ter pomalicamo skupaj s suhim sadjem (rozinami, brusnicami, murvami, marelicami in slivami).
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se