Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Salamba
Jogi
Ristanc s kockami
Človek ne jezi se
04. julij 2017

Borovničeva pita s tofujem

Sestavine za testo:
160g kamutove moke (lahko tudi brezglutenske mešanice ali riževe moke) . 30g ajdove moke . 30g mandljeve moke . 20g (2 žlici) kokosovih kosmičev . 1 žlička eko pecilnega praška (ali vinskega kamna) . ščep himalajske soli . ščep mlete bourbonske vanilije . 80g nerafinirane rastlinske maščobe (ekološke margarine Alsan Bio) . 3 žlice javorjevega sirupa . 3 žlice riževe kreme . 1 žlica mletih namočenih chia semen


Sestavine za borovničev nadev s tofujem:
300g svilnatega tofuja . 150g gozdnih borovnic (+nekaj borovnic za dekoracijo) . 0,5 dcl riževe kreme . 4 žlice mandljeve moke (ali 2 žlici moke rožičevih pešk) . 60g (6 žlic) javorjevega sirupa . ščep himalajske soli . 1/4 žličke mlete bourbonske vanilije . nekaj žlic domače marmelade za premaz (po želji)

Priprava:
1. Večjo skledo položimo na tehtnico in vanjo odmerimo moko, kokosove kosmiče, pecilni prašek, sol in vanilijo ter vse suhe sestavine dobro premešamo z vilicami. Nato dodamo zmehčano rastlinsko maščobo (nerafinirano margarino), riževo kremo, javorjev sirup in mleta chia semena ter vse skupaj dobro premešamo z vilicami ter nato pregnetemo z rokami, da dobimo lepo povezano maso. Po potrebi dodajamo tekočino (riževo kremo) za lažje gnetenje.

Namesto riževe kreme lahko uporabimo tudi katero drugo rastlinsko smetano (npr. ovseno, kokosovo…). Kot maščobo lahko uporabite tudi rastlinska olja (npr. kokosovo, repično, mandljevo), vendar uporabite malenkost manjšo količino, kot je navedena, po občutku. Najlepšo strukturo testu daje kvalitetna nehidrogenirana margarina (če vam je ljubše, lahko uporabite tudi ekološko maslo ali ghee), ki naj bo rahlo zmehčana na sobni temperaturi (poleti jo vzamemo 1 uro prej iz hladilnika, pozimi pa jo damo za 15 minut na radiator). Meni zelo ljuba pa je tudi kombinacija 60g margarine in 20g hladno stisnjenega kokosovega olja, ki testu doda prijeten aromatičen vonj, tako kot kokosovi kosmiči. Chia semena lahko nadomestite tudi z drugimi semeni. Ponavadi si zmeljem mešanico chia in lanenih semen, ki jih imam vedno pri roki in jih porabim v enem tednu (dodam jih tudi v jogurt, smuti, kašo ali kakšno omako). Za testo uporabim eno ali dve žlici mletih semen (če uporabljam zgolj brezglutensko moko, potem raje malo več, da lepše povežejo testo), ki jih namočim v vodi za 3 minute, toliko, da rahlo nabreknejo.

2. Testo pustimo nekaj časa počivati na hladnem, medtem pripravimo sadni nadev s tofujem. Borovnice po potrebi operemo in zmešamo v mešalniku (lahko tudi s paličnim mešalnikom) skupaj s svilnatim tofujem, riževo kremo, mandljevo moko, javorjevim sirupom, ščepom soli in bourbonske vanilije. Tofujevo kremo damo za nekaj časa v hladilnik, da se še rahlo zgosti (če se nam mudi, pa lahko tudi spustimo ta korak).

Namesto javorjevega sirupa lahko uporabite tudi katero drugo sladilo, npr. tapioko, rižev slad ali kokosov sladkor. Namesto svežega sadja lahko v tofu zmešamo nekaj žlic domače sadne marmelade - v tem primeru ne dodajamo zraven še sladila. Tofujevo kremo zgostimo z mandljevo moko ali mletimi mandlji, po želji in okusu lahko dodamo tudi kakšno žlico kokosovih kosmičev ali kokosove moke ter žlico mletih chia semen. Tudi riževa krema pomaga malce zgostiti in lepše povezati tofujevo kremo, saj običajno vsebuje naravna gostila, kot so guar gumi ali moka rožičevih pešk. Namesto riževe kreme in mandljev lahko za zgostitev tofujeve kreme uporabimo tudi tapiokino moko, moko mletih rožičevih pešk (Johannisbrotkernmehl) ali pa moko volčjega boba, ki jo najdemo v kakšni specializirani ekološki trgovini. 

3. Nato rahlo ohlajeno testo s prsti razporedimo po pekaču malo manj kot 1 cm debeline, oblikujemo tanjši rob ter pečemo v pečici na 175 stopinj okoli 12 minut, da rahlo zlatoporumeni. Iz preostanka testa medtem oblikujemo drobne piškote za okrasitev pite.

4. Delno pečeno testo vzamemo iz pečice, počakamo nekaj minut, da se rahlo ohladi ter vrhnjo plast na tanko premažemo z domačo marmelado (npr. borovničevo ali gozdni sadeži) ter po vrhu dodamo borovničevo-tofujev nadev. Po vrhu potresemo še nekaj svežih borovnic ter okrasimo s preostankom testa, ki smo ga oblikovali s piškotnimi modelčki.

5. Pito nato pečemo v pečici še okoli 15-18 minut na 175 stopinj. Preden jo narežemo, počakamo, da se malo ohladi, ter po vrhu potresemo mlete mandlje. Pita je zelo okusna še topla, ali pa prijetno ohlajena iz hladilnika naslednji dan (ohlajena tofujeva krema se lepše reže kot topla). Pito lahko hranite v hladilniku 2-3 dni. 

KOMENTAR

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se