Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Salamba
Jogi
Ristanc s kockami
Človek ne jezi se

ZGODBA O ZDRAVI JUHICI

V današnjem hitrem življenjskem tempu se na jedilnikih pogosto najde hitra in nezdrava prehrana: hrana, ki je večkrat predelana, vsebuje veliko belega sladkorja, bele moke, rafiniranih olj in soli ter številnih umetnih dodatkov, a hkrati ponuja izredno malo hranljivih snovi, vitaminov in mineralov, ki jih naš organizem potrebuje.

Neprimerna prehrana je eden izmed pomembnejših dejavnikov zmanjšane odpornosti organizma ter vse večjega porasta alergij in bolezni (ne le prehrana, tudi okolje, v katerem živimo, nenaravne farmacevtske in kemične spojine, hiter tempo in nezdravi odnosi pretresajo naš naravni imunski sistem). Zlasti pri manjših otrocih, ki so najbolj ranljivi in sami pravzaprav nimajo veliko vpliva na odločitev o tem, kaj bodo jedli. Odrasli smo tisti, ki postavljamo smernice prehranjevanja otrok, izbiramo prodajna mesta in na koncu izdelke tudi kupimo. Skrb za zdravo in uravnoteženo prehrano pa je - poleg ljubezni in spoštovanja - najboljša popotnica, ki jo otroku lahko nudimo v življenju. Je pravzaprav osnova, ki smo jo otrokom dolžni zagotoviti.

Navedeno me je privedlo k zasnovi projekta Zdrava juhica. Med snovanjem igrivo izobraževalnih kuharskih delavnic za otroke sem spoznala, kako pomembno vlogo pri spodbujanju zdrave hrane imajo tako starši, kot tudi vzgojitelji, učitelji in sovrstniki, dobre zgodbe, igra, imitacija, predvsem pa proste roke pri spoznavanju osnovnih živil in ustvarjanju z njimi. Otroci nujno potrebujejo lastne izkušnje in spoznanja, da lahko začutijo sebe in svoje potrebe, razvijejo svoj občutek za tek in okus, spoznavajo osnove raznolike in uravnotežene prehrane ter nudijo priložnost novim okusom in jedem. 

Hkati ob razvijanju programa za otroke smo želeli ponuditi zdrav obrok tudi na delovnem mestu, del prihodka od prodaje juhic pa nameniti uresničevanju projekta Zdrava juhica v vrtcu. Trenutno dostava Zdrave juhice na delovna mesta miruje, možno je naročilo juhic in/ali izvedba kuharske delavnice na delovnem mestu po predhodnem dogovoru. 

V okviru projekta Zdrava juhica v vrtcu si še naprej prizadevamo najti način, da bodo otroci v vrtcih in šolah jedli več zdrave, ekološke, lokalno pridelane hrane. Za vrtce pripravimo recept juhice, ki gre otrokom v slast, ter hkrati otroke na igriv način navdušimo nad uživanjem in pripravo zdrave, raznolike prehrane. Po želji prevetrimo otroški jedilnik tudi z vodjo prehrane in skupaj začrtamo preproste, a konkretne korake pri snovanju bolj zdravega jedilnika.

Svoj delček k spodbujanju zdrave ekološke prehrane otrok lahko prispevate tudi vi. Z naročilom Zdrave juhice ali pa z direktno donacijo projektu Zdrava juhica v vrtcu lahko storite majhen korak k pomembnim premikom v naši kulturi prehranjevanja. Prav vsaka žlica šteje!

Za vašo pozornost se vam iskreno zahvaljujemo.

Irena Tomažin, idejni vodja projekta Zdrava juhica, Zavod Kalejdoskop


          
 
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se