Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Kuharske ustvarjalnice
Food Revolution Day
Človek ne jezi se
18. februar 2018

Mini kamutovi krofi & buhteljni

Sestavine:
150g kamutove moke . 150g bele moke brez glutena (Doves farm) . 2 žlici naravnega, fino mletega brezovega sladkorja (ksilitol) . 3/4 žličke himalajske soli . 180ml riževega napitka . 7g (1 zvrhana žlička) suhega kvasa . 40g nehidrogenirane rastlinske margarine Alsan bio . 1/2 žličke mlete vanilije . 30g (3 žlice) javorjevega sirupa . 1 zavitek (250g) kokosovega olja za peko . domača marmelada po želji


Postopek:
1. Rižev napitek segrejemo na sobno temperaturo. Del napitka zmešamo s suhim kvasom, dodamo še žličko sladkorja, pomešamo ter pustimo »vzhajati« 15 minut.
2. Margarino stehtamo in odmerjeno količino zmehčamo na sobno temperaturo (lahko jo položimo na radiator za nekaj minut ali pa jo segrejemo na soncu).
3. V posodi zmešamo moko, sol, vanilijo in žlico sladkorja. Nato v mešanico moke vmešamo še kvasni pripravek, preostanek riževega napitka, margarino in javorjev sirup. Vse skupaj premešamo z vilicami, nato pa še z rokami dobro pregnetemo. Po potrebi dodamo še nekaj moke.
4. Posodo, v kateri je testo, prekrijemo s kuhinjsko krpo in položimo na radiator (ali v topel prostor) za dobre pol ure, da testo rahlo naraste. Nato iz testa oblikujemo manjše kroglice (cmočke).
5. Medtem v ponvi stopimo kokosovo maščobo - toliko, da je posoda dobro prekrita (nekaj cm) in se krofi ne dotikajo dna. Ko se olje dobro segreje (pazimo, da ni na najvišji temperaturi), krofe popečemo nekaj minut na vsaki strani, da zlato porumenijo. Po potrebi ponev vmes pokrijemo s pokrovko (dokler se ne naberejo vodne kapljice na pokrovki - takrat jo odkrijemo, da voda ne kaplja v ponev). Krofe previdno vzamemo iz ponve z lopatko in jih odložimo na papirno brisačko, da se odvečna maščoba vpije.
6. Krofe po želji napolnimo z domačo marmelado in po vrhu (s pomočjo cedila) potresemo fino mlet brezov sladkor. Malim pomočnikom prepustimo okrasitev. ;)



SOČNI BUHTELJNI

Za bolj zdravo različico pa lahko krofe tudi spečemo v pečici oziroma testo uporabimo za pripravo domačih buhteljnov. Iz testa pripravimo manjše okrogle krpice, debeline cca 1/2 cm. Na sredino vsake krpice denemo 1 žličko domače marmelade, ter robove zavihamo proti vrhu ter z dlanmi oblikujemo kroglico (cmoček). Cmočke denemo v namaščen pekač, tako da se tiščijo skupaj drug drugega. Pečemo jih okoli 30 minut na 180 stopinj (na polovici pečenja znižamo temperaturo na 175 stopinj). Ko jih vzamemo iz pečice, jih dobro zavijemo v servet, da ohranijo toploto in mehkobo.

KOMENTAR

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se