Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Food Revolution Day
Človek ne jezi se
24. februar 2018

Male borovničeve tortice

Sestavine:
200g kamutove ali pirine moke . 50g mandljeve moke . 50g kokosovih kosmičev . 1 žlica eko pecilnega praška . ščep soli . 1/4 žličke mlete vanilije . 80g kokosovega ali mandljevega olja . 1 dcl javorjevega sirupa . 1,5 dcl riževega napitka . manjša skodelica svežih borovnic ali 3 žlice domače borovničeve marmelade


Priprava:
1. V skledi najprej z vilicami dobro premešamo suhe sestavine: moko, kokosove kosmiče, pecilni prašek, sol in vanilijo. Zatem dodamo še tekoče sestavine: rižev napitek, javorjev sirup in kokosovo olje ter vso maso dobro premešamo.
2. Nato previdno v maso vmešamo še sveže borovnice ali nekaj žlic domače borovničeve marmelade (lahko tudi oboje). Če uporabljamo zmrznjene borovnice, jih najprej odtajamo in dobro odcedimo (oz. primerno zmanjšamo količino riževega napitka v zmesi, da ni preveč vodena). 
3. Maso nato s pomočjo žlice denemo v manjše pekače, primerne za pite, lahko pa tudi uporabimo pekač za mafine. Preden nadevamo maso pekač rahlo naoljimo. Mini tortice pečemo v pečici na 180 stopinj okoli 22-25 minut. 10 minut pred koncem peke temperaturo znižamo na 175 stopinj.
4. Ko skorjica postane zlatorumene barve, tortice previdno vzamemo ven iz pečice. Počakamo, da se malo ohladijo, nato jih previdno zvrnemo iz pekača in narežemo na manjše trikotne kose. Zraven postrežemo najljubši Indy&Pippa eko sladoled. 
18. februar 2018

Mini kamutovi krofi & buhteljni

Sestavine:
150g kamutove moke . 150g bele moke brez glutena (Doves farm) . 2 žlici naravnega, fino mletega brezovega sladkorja (ksilitol) . 3/4 žličke himalajske soli . 180ml riževega napitka . 7g (1 zvrhana žlička) suhega kvasa . 40g nehidrogenirane rastlinske margarine Alsan bio . 1/2 žličke mlete vanilije . 30g (3 žlice) javorjevega sirupa . 1 zavitek (250g) kokosovega olja za peko . domača marmelada po želji


Postopek:
1. Rižev napitek segrejemo na sobno temperaturo. Del napitka zmešamo s suhim kvasom, dodamo še žličko sladkorja, pomešamo ter pustimo »vzhajati« 15 minut.
2. Margarino stehtamo in odmerjeno količino zmehčamo na sobno temperaturo (lahko jo položimo na radiator za nekaj minut ali pa jo segrejemo na soncu).
3. V posodi zmešamo moko, sol, vanilijo in žlico sladkorja. Nato v mešanico moke vmešamo še kvasni pripravek, preostanek riževega napitka, margarino in javorjev sirup. Vse skupaj premešamo z vilicami, nato pa še z rokami dobro pregnetemo. Po potrebi dodamo še nekaj moke.
4. Posodo, v kateri je testo, prekrijemo s kuhinjsko krpo in položimo na radiator (ali v topel prostor) za dobre pol ure, da testo rahlo naraste. Nato iz testa oblikujemo manjše kroglice (cmočke).
5. Medtem v ponvi stopimo kokosovo maščobo - toliko, da je posoda dobro prekrita (nekaj cm) in se krofi ne dotikajo dna. Ko se olje dobro segreje (pazimo, da ni na najvišji temperaturi), krofe popečemo nekaj minut na vsaki strani, da zlato porumenijo. Po potrebi ponev vmes pokrijemo s pokrovko (dokler se ne naberejo vodne kapljice na pokrovki - takrat jo odkrijemo, da voda ne kaplja v ponev). Krofe previdno vzamemo iz ponve z lopatko in jih odložimo na papirno brisačko, da se odvečna maščoba vpije.
6. Krofe po želji napolnimo z domačo marmelado in po vrhu (s pomočjo cedila) potresemo fino mlet brezov sladkor. Malim pomočnikom prepustimo okrasitev. ;)



SOČNI BUHTELJNI

Za bolj zdravo različico pa lahko krofe tudi spečemo v pečici oziroma testo uporabimo za pripravo domačih buhteljnov. Iz testa pripravimo manjše okrogle krpice, debeline cca 1/2 cm. Na sredino vsake krpice denemo 1 žličko domače marmelade, ter robove zavihamo proti vrhu ter z dlanmi oblikujemo kroglico (cmoček). Cmočke denemo v namaščen pekač, tako da se tiščijo skupaj drug drugega. Pečemo jih okoli 30 minut na 180 stopinj (na polovici pečenja znižamo temperaturo na 175 stopinj). Ko jih vzamemo iz pečice, jih dobro zavijemo v servet, da ohranijo toploto in mehkobo.

22. november 2017

Mlečni riž & Rižev narastek s kakiji

Sestavine za mlečni riž:
1 skodelica riža (150g) . 1 skodelica (250ml) vode in 1 skodelica (250ml) riževega napitka . 1 kaki vanilija . ščep himalajske soli . 1/2 žličke mlete burbonske vanilije . 2 žlici kokosovega musa (po želji) . 3 žlice javorjevega sirupa

Sestavine za rižev narastek (klasika):
kuhan mlečni riž . 2 jajci . 4 žlice ovsene moke . 1 žlička eko pecilnega praška . 2 žlici mletih praženih mandljev . 2 jabolki . cimet in kokosov sladkor za posip 

Sestavine za rižev narastek (veganski):
kuhan mlečni riž . 4 žlice ovsene (ali prosene) smetane . 1,5 žlice namočenih mletih chia semen . 1 žlica kokosovega olja . 2 žlici javorjevega sirupa . 4 žlice ovsene moke . 2 žlici mletih praženih mandljev . 1 žlička eko pecilnega praška . 1 žlica koruznega škroba ali moke rožičevih pešk (lahko tudi spustite) . 2 jabolki . cimet in kokosov sladkor za posip 


Priprava:
1. Najprej skuhamo mlečni riž. Poljubni beli riž (navadno uporabim kar basmati riž, ker je najhitreje kuhan) dobro speremo pod vročo vodo. Medtem v posodi zavremo vodo in rižev napitek (lahko uporabite tudi samo rižev napitek ali samo vodo), ter vanjo dodamo riž, zmanjšamo temperaturo in kuhamo cca 15 do 20 minut (oz. tako dolgo, kot piše v navodilih izbranega riža).
2. Medtem operemo in olupimo 1 ali 2 kakija sorte vanilija in ga narežemo na manjše koščke ter denemo v posodo, kjer se kuha riž. Dodamo še ščep soli, mleto burbonsko vanilijo, kokosov mus (namesto tega lahko tudi kokosovo smetano) in javorjev sirup ter vse skupaj dobro premešamo. Po potrebi med kuhanjem dodamo še nekaj riževega napitka.
3. Ko je mlečni riž kuhan, ga lahko postrežemo skupaj s (sojinim) vanilijevim jogurtom ali prelijemo z ovseno smetano ter potresemo z mletimi praženimi mandlji ali kokosovimi kosmiči. V mlečni riž po želji lahko vmešamo tudi kakšno žlico domače marmelade ali jabolčne čežane ali pa žlico mandljevega, lešnikovega ali arašidovega masla, da postane jed še hranljivejša. Lahko pa iz mlečnega riža spečemo rižev narastek. 


4. Za klasičen rižev narastek stepemo dve jajci ter vanju vmešamo (rahlo ohlajen) mlečni riž. Dodamo moko, pecilni prašek in mlete mandlje, ter žlico ali dve javorjevega sirupa, če smo zelo sladkosnedi. Maso denemo v pekač, ki ga pred tem premažemo s kokosovim oljem. Nato naribamo dve jabolki, ju rahlo ožamemo in z njima prekrijemo vrhnjo plast mlečnega riža. Po vrhu potresemo še mandlje in kokosov sladkor ter pečemo v pečici na 175 stopinj C okoli 25 minut. 

5. Rižev narastek lahko spečemo tudi brez jajc (vegansko). V rahlo ohlajen mlečni riž vmešamo ovseno smetano, kokosovo olje in javorjev sirup, dodamo še rahlo namočena mleta chia semena, ovseno moko in pecilni prašek, ter po potrebi zgostimo še z koruznim škrobom. Maso dobro premešamo in denemo v pekač, ki ga pred tem premažemo s kokosovim oljem. Nato naribamo dve jabolki, ju rahlo ožamemo in z njima prekrijemo vrhnjo plast mlečnega riža. Po vrhu potresemo še mandlje in kokosov sladkor ter pečemo v pečici na 175 stopinj C okoli 25 minut. 
04. julij 2017

Borovničeva pita s tofujem

Sestavine za testo:
160g kamutove moke (lahko tudi brezglutenske mešanice ali riževe moke) . 30g ajdove moke . 30g mandljeve moke . 20g (2 žlici) kokosovih kosmičev . 1 žlička eko pecilnega praška (ali vinskega kamna) . ščep himalajske soli . ščep mlete bourbonske vanilije . 80g nerafinirane rastlinske maščobe (ekološke margarine Alsan Bio) . 3 žlice javorjevega sirupa . 3 žlice riževe kreme . 1 žlica mletih namočenih chia semen


Sestavine za borovničev nadev s tofujem:
300g svilnatega tofuja . 150g gozdnih borovnic (+nekaj borovnic za dekoracijo) . 0,5 dcl riževe kreme . 4 žlice mandljeve moke (ali 2 žlici moke rožičevih pešk) . 60g (6 žlic) javorjevega sirupa . ščep himalajske soli . 1/4 žličke mlete bourbonske vanilije . nekaj žlic domače marmelade za premaz (po želji)

Priprava:
1. Večjo skledo položimo na tehtnico in vanjo odmerimo moko, kokosove kosmiče, pecilni prašek, sol in vanilijo ter vse suhe sestavine dobro premešamo z vilicami. Nato dodamo zmehčano rastlinsko maščobo (nerafinirano margarino), riževo kremo, javorjev sirup in mleta chia semena ter vse skupaj dobro premešamo z vilicami ter nato pregnetemo z rokami, da dobimo lepo povezano maso. Po potrebi dodajamo tekočino (riževo kremo) za lažje gnetenje.

Namesto riževe kreme lahko uporabimo tudi katero drugo rastlinsko smetano (npr. ovseno, kokosovo…). Kot maščobo lahko uporabite tudi rastlinska olja (npr. kokosovo, repično, mandljevo), vendar uporabite malenkost manjšo količino, kot je navedena, po občutku. Najlepšo strukturo testu daje kvalitetna nehidrogenirana margarina (če vam je ljubše, lahko uporabite tudi ekološko maslo ali ghee), ki naj bo rahlo zmehčana na sobni temperaturi (poleti jo vzamemo 1 uro prej iz hladilnika, pozimi pa jo damo za 15 minut na radiator). Meni zelo ljuba pa je tudi kombinacija 60g margarine in 20g hladno stisnjenega kokosovega olja, ki testu doda prijeten aromatičen vonj, tako kot kokosovi kosmiči. Chia semena lahko nadomestite tudi z drugimi semeni. Ponavadi si zmeljem mešanico chia in lanenih semen, ki jih imam vedno pri roki in jih porabim v enem tednu (dodam jih tudi v jogurt, smuti, kašo ali kakšno omako). Za testo uporabim eno ali dve žlici mletih semen (če uporabljam zgolj brezglutensko moko, potem raje malo več, da lepše povežejo testo), ki jih namočim v vodi za 3 minute, toliko, da rahlo nabreknejo.

2. Testo pustimo nekaj časa počivati na hladnem, medtem pripravimo sadni nadev s tofujem. Borovnice po potrebi operemo in zmešamo v mešalniku (lahko tudi s paličnim mešalnikom) skupaj s svilnatim tofujem, riževo kremo, mandljevo moko, javorjevim sirupom, ščepom soli in bourbonske vanilije. Tofujevo kremo damo za nekaj časa v hladilnik, da se še rahlo zgosti (če se nam mudi, pa lahko tudi spustimo ta korak).

Namesto javorjevega sirupa lahko uporabite tudi katero drugo sladilo, npr. tapioko, rižev slad ali kokosov sladkor. Namesto svežega sadja lahko v tofu zmešamo nekaj žlic domače sadne marmelade - v tem primeru ne dodajamo zraven še sladila. Tofujevo kremo zgostimo z mandljevo moko ali mletimi mandlji, po želji in okusu lahko dodamo tudi kakšno žlico kokosovih kosmičev ali kokosove moke ter žlico mletih chia semen. Tudi riževa krema pomaga malce zgostiti in lepše povezati tofujevo kremo, saj običajno vsebuje naravna gostila, kot so guar gumi ali moka rožičevih pešk. Namesto riževe kreme in mandljev lahko za zgostitev tofujeve kreme uporabimo tudi tapiokino moko, moko mletih rožičevih pešk (Johannisbrotkernmehl) ali pa moko volčjega boba, ki jo najdemo v kakšni specializirani ekološki trgovini. 

3. Nato rahlo ohlajeno testo s prsti razporedimo po pekaču malo manj kot 1 cm debeline, oblikujemo tanjši rob ter pečemo v pečici na 175 stopinj okoli 12 minut, da rahlo zlatoporumeni. Iz preostanka testa medtem oblikujemo drobne piškote za okrasitev pite.

4. Delno pečeno testo vzamemo iz pečice, počakamo nekaj minut, da se rahlo ohladi ter vrhnjo plast na tanko premažemo z domačo marmelado (npr. borovničevo ali gozdni sadeži) ter po vrhu dodamo borovničevo-tofujev nadev. Po vrhu potresemo še nekaj svežih borovnic ter okrasimo s preostankom testa, ki smo ga oblikovali s piškotnimi modelčki.

5. Pito nato pečemo v pečici še okoli 15-18 minut na 175 stopinj. Preden jo narežemo, počakamo, da se malo ohladi, ter po vrhu potresemo mlete mandlje. Pita je zelo okusna še topla, ali pa prijetno ohlajena iz hladilnika naslednji dan (ohlajena tofujeva krema se lepše reže kot topla). Pito lahko hranite v hladilniku 2-3 dni. 

28. avgust 2015

Cmoki iz pese, buče, mandljev in kakava - rastlinski, brez glutena

Sestavine:
300g zelenjave (npr. 150g rdeče pese in 150g buče hokkaido) . 100g svilnatega tofuja . 50g riževe mozzariselle . 150g riževe moke . 50g koruzne ali prosene moke . 70g riževega zdroba . 70g tapiokine moke . 70g fino mlete mandljeve moke . 2 žlici namočenih mletih chia ali lanenih semen . 5 žlic (tekočega) kokosovega olja . 1 žlica javorjevega sirupa . 3/4 žličke himalajske soli . 1/2 žličke vanilije v prahu . 1 ali 2 žlici kakava v prahu . slive in datlji za nadev


Priprava:
Zelenjavo skuhamo, dobro odcedimo (po potrebi tudi rahlo pretlačimo, če je močno prepojena z vodo, preostanek vode pa lahko uporabimo kot jušno osnovo) ter zmiksamo skupaj s tofujem, riževo mozzarisello, javorjevim sirupom (ali katerim drugim tekočim sladilom, po želji) in vanilijo v prahu. V posodi pomešamo moko, zdrob, kakav, solimo, dodamo tofujevo zelenjavno kremo, namočena chia semena in kokosovo olje ter vse skupaj dobro zmešamo s prsti, da oblikujemo kompaktno testo. Po potrebi dodamo še riževo moko. Iz pripravljenega testa lahko pripravimo cmoke ali njoke. 


Cmoki presenečenja:
Iz testa nato oblikujemo manjše »polpetke« približno 0,5 cm debeline. Na sredo postavimo košček sadja, ki ga lahko dopolnimo s suhim sadjem, npr. datljem, marelico, suho slivo, rozino ali hruškinim krhljem. Če je sadje veliko, uporabimo le polovico za nadev, ki ga po potrebi še razpolovimo. Vsak cmok je lahko različno napolnjen in tako prinaša zanimivo presenečenje na našem krožniku. Tudi kakšen kos čokolade lahko skrijemo vanj. ;)

Testo nato iz strani privzdignemo in robove stisnemo skupaj ter z dlanmi oblikujemo cmoke. Ko so dobro zatesnjeni, jih še malo povaljamo v moki (riževa moka se pri tem obnese enako dobro kot pšenična ostra moka, ki se sicer pogosto uporablja v te namene), nato jih damo v vroč, soljen krop in kuhamo približno 15-20 minut, odvisno od debeline testa. Ko so cmoki kuhani, jih po želji zabelimo s kokosovim oljem ali kokosovo kremo ter potresemo z mletimi mandlji in kakavom.
 

Njoki:
Enako testo kot za cmoke lahko uporabimo tudi za pripravo njokov. Testo oblikujemo v daljšo kačo, jo povaljamo in z nožem narežemo na 1,5 cm dolge svaljke (oz. poljubne dolžine). Vsak svaljek, po domače njok, rahlo potlačimo z vilico (malce zaradi izgleda, malce pa zato, da niso predebeli in se hitreje skuhajo). V vrelem kropu njoke kuhamo okoli 10 minut (odvisno od debeline), odcedimo ter postrežemo z najljubšo omako. Lahko jih zabelimo podobno kot cmoke (glej zgoraj), ali pa preprosto prelijemo z rastlinsko smetano (npr. ovseno, sojino ali riževo), začinimo z muškatnim oreščkom, rahlo solimo in dodamo zelenjavo po izbiri, denimo svežo koruzo, ter potresemo z mletimi mandlji. 

Vam je všeč? 
Preizkusite tudi zelenjavne cmoke po tem receptu

25. julij 2015

Marelične kokosove kroglice z mandlji

Sestavine:
6 velikih sočnih marelic . pol skodelice datljev (okoli 8 manjših kosov) . pol skodelice namočenih ovsenih kosmičev . 1/4 skodelice mletih mandljev oz. mandljeve moke (okoli 6 žlic) . 1/4 skodelice kokosovih kosmičev . 1 žlica riževega sladu (po želji) . 1/4 žličke cimeta in vanilije v prahu . 1/2 dcl riževega napitka ali kreme



Priprava:
Ovsene kosmiče za dobro uro namočimo v riževem napitku, da se zmehčajo. Marelice in datlje drobno nasekljamo in vmešamo med ovsene kosmiče, dodamo še mandljevo in kokosovo moko (toliko, da se masa lepo zgosti), cimet in vanilijo, ter dobro premešamo. Po želji sladimo z riževim sladom ali dodamo nekaj riževe kreme, da lažje oblikujemo kroglice, ki jih nato povaljamo v kokosovi moki. 

Namig:
Po želji lahko namesto marelic uporabimo kakšno drugo sveže ali suho sadje, denimo breskve, fige, hruške ali pa jabolčne krhlje. Namesto mandljeve moke lahko uporabimo tudi moko katerih drugih oreščkov ali pa zemeljskih mandljev (chufli).

Kroglice še nekaj dni lahko hranite v hladilniku, v zamrzovalniku pa tudi nekaj mesecev. Tako je hiter in zdrav prigrizek vedno na voljo. Dobro ohlajene, ledene kroglice pa so tudi odlična rešitev, ko se v vročih poletnih dneh odpravljamo na pot. ;)
31. oktober 2014

Kamutovi piškoti in sadne pite

Sestavine:

300g kamutove moke . 50g mletih mandljev . 5 žlic kokosovih kosmičev . 150g ekološke nerafinirane rastlinske margarine (npr. Alsan Bio) ali kokosove maščobe . ščep himalajske soli . 1 zravnana žlica vinskega kamna ali eko pecilnega praška . 1/2 žličke cimeta . 1/4 žličke vanilije v prahu . 3 žlice javorjevega sirupa . 150ml riževe kreme ali napitka


Priprava:

Sestavine stresemo v posodo, najprej pomešamo suhe sestavine, nato dodamo še tekoče (margarino pustimo nekaj časa na sobni temperaturi, da se zmehčka, ali pa jo stopimo nad vodno paro) in vse skupaj dobro zmešamo in pregnetemo s prsti. Nežno razvaljamo ter z rokami ali modelčki oblikujemo različne oblike piškotov, ki jih po želji okrasimo s sadnim ali čokoladnim nadevom. Pečemo v pečici okoli 12 minut na 175 stopinj, odvisno od debeline piškotov.

 
 

Sadni nadev za pito:

V ponvi, rahlo premazani s kokosovim oljem, popečemo na koščke narezano sveže sadje - jabolka, hruške ali slive, po želji dodamo rozine in mlete mandlje (ki vpijejo tekočino iz sadja), potresemo s cimetom in kokosovim sladkorjem. Nadev lahko po potrebi zgostimo z agar agarjem ali moko iz mletih rožičevih pešk. Namesto svežega sadja lahko uporabimo tudi vloženo sadje (nor. višnje, slive, brusnice). 

Testo nadevamo v pekač za pito, približno 0,5 cm debeline, oblikujemo rob ter testo 10 minut pečemo v pečici. Nato čez delno pečeno testo prelijemo sadni nadev in pečemo v pečici še 12 minut. Ko je pita pečena, lahko po vrhu potresemo mlete mandlje ali rižev sladkor v prahu.

06. september 2014

Ta'zdrav čokoladni namaz

Sestavine:

60g kakavovega masla . 20g oz. 2 zvrhani žlici kokosovega olja . pol žličke sončničnega lecitina (ni nujno, po želji) . 3 žlice kokosovega sladkorja . 5 žlic manj mastnega, nesladkanega kakava v prahu . 5 žlic rožičeve moke . 2 zvrhani žlici mletih praženih mandljev . 1 žlička vanilije v prahu . O,75 dcl javorjevega sirupa (količino prilagodimo želeni sladkosti) . 1,5 dcl riževe kreme . 0,5 dcl riževega napitka




Priprava:

V posodi nad vodno kopeljo (paro) postopoma raztopimo maščobo - kakavovo maslo in kokosovo olje, sončnični lecitin (lahko ga tudi spustimo iz recepta - o njegovih učinkovinah preberi spodaj) ter kokosov sladkor. Nato med mešanjem dodamo mlete rožiče, kakav v prahu oz. mleta surova kakavova zrna ter mlete pražene mandlje. Mandlje lahko sami popražimo na ponvi oziroma v pečici (pred tem jih čez noč namočimo in dobro osušimo), ali pa uporabimo že pražene kupljene mandlje, ki jih zmeljemo v mlinčku ali močnejšem mešalniku.

Nato v raztopljeno zmes dodamo še vanilijo v prahu, javorjev sirup, rižev napitek in riževo kremo, ter dobro premešamo. Riževa krema poskrbi, da se namaz lepo zgosti, saj vsebuje naravno gostilo guar gumi. Dlje ko mešamo, lepše se povežejo sestavine, da se pozneje maščoba ne odcepi. Še vroč namaz prelijemo v temeljito oprane steklene lončke, ki smo jih predhodno 10 minut segrevali v pečici na 100 stopinj, ter dobro zatesnimo. Lončke z namazom dobro ohladimo na sobno temperaturo (en dan) ter jih nato hranimo v hladilniku in porabimo v dveh tednih po odprtju.
 

   


Čokoladni namaz z mandlji smo pripravili tudi skupaj z otroki v sklopu počitniškega varstva v DC Mala Ulica. Otrokom so se še posebej dopadli rožiči v namazu, saj so ugotovili, da so slajši od (nesladkanega) kakava. S pripravo svežega namaza, slajenega le z naravnimi sladili in brez belega ter trsnega sladkorja, smo poskrbeli za bolj zdrave jutranje obroke. Otroci so si oblizovali prstke vsi po vrsti, namaz pa smo uporabili tudi na piškotkih in pitah, ki smo jih skupaj spekli.

Namig:

Namesto kakavovega masla lahko uporabite zgolj kokosovo olje, namesto mandljev pa lahko preizkusite tudi druge oreščke, npr. lešnike, pekan orehe, arašide, pistacije ali pa zemeljske mandlje - slednji sicer ne spadajo med oreščke, temveč gomolje, po okusu pa spominjajo na mandlje. Če ste ljubitelji kokosa vam bo v namazu gotovo zelo všeč tudi kokosov mus oziroma kokosovi kosmiči. Sestavine lahko poljubno dodajamo in preizkušamo, vendar pri tem pazimo, da se namaz preveč ne zgosti, temveč ohranja svojo tekočo strukturo, sicer se lahko pričnejo pojavljati grude in se maščoba odcepi. 

Uporaba sončničnega lecitina 

Lecitin kot emulgator omogoči daljšo obstojnost namaza, jedem dodaja gostoto ter ohranja stabilno povezavo maščobne in vodne snovi v izdelkih. V kulinariki in proizvodnji se pogosto uporablja kot nadomestilo jajcem, deloma lahko tudi nadomesti oziroma zmanjša količino maščobe v receptih. Pridobiva se ob ekstrakciji vode iz olja semen. Poleg ugodnih lastnosti v kulinariki ima lecitin tudi pomembne hranilne učinke na telo, saj podpira izgorevanje maščob v telesu, ohranja primerno raven holesterola in trigliceridov v telesu, izboljšuje izkoristek vitaminov A, B, E in K ter pozitivno vpliva tudi na druge organe (jetra, srce, ožilje, možgane in živčni sistem).

Poleg sončničnega lecitina lahko na trgovskih policah ter v številnih industrijskih izdelkih najdemo tudi sojin lecitin. Slednjemu se raje izognimo, če ni preverjene ekološke pridelave - torej ne vsebuje pesticidov in ni pridobljen iz gensko spremenjenih organizmov. 

Prihodnjič, ko se odpravite v trgovino po čokoladni namaz, pa le preverite vsebino deklaracije: kolikšen delež sladkorja vsebuje (belega ali trsnega; če imate možnost izberite raje takšnega, ki je slajen z drugimi, manj predelanimi naravnimi sladili, kot so kokosov sladkor, javorjev sirup, tapiokino ali riževo sladilo, melasa, lucuma... ), ali vsebuje mleko v prahu, neekološki (sojin) lecitin ter druge dodatke in arome. 
28. marec 2014

Sadna pita brez glutena

Sestavine za testo - brez glutena:

150g ajdove moke . 50g riževe moke (ali mešanice moke brez glutena) . 30g mandljeve moke ali kokosovih kosmičev . 150g nerafinirane rastlinske maščobe (npr. kokosovo olje ali margarina Alsan Bio) . 1 žlica namočenih mletih chia semen . ščep himalajske soli . pol žličke cimeta . 1 žlica vinskega kamna . 50ml riževe kreme . 25ml javorjevega sirupa 




Moko, sol, cimet in vinski kamen (lahko tudi bio pecilni prašek) premešamo z vilicami, dodamo omehčano (ali tekočo) rastlinsko maščobo, javorjev sirup in chia semena ter vse skupaj dobro premešamo oz. pregnetemo z rokami. Po potrebi dodajamo riževo kremo (lahko tudi sojino ali kokosovo smetano) za lažje gnetenje. Testo pustimo nekaj časa počivati. Nato ga s prsti razporedimo po pekaču debeline 7-10 mm ter pečemo okoli 7-10 minut v pečici na 180 stopinj. Delno pečeno testo vzamemo iz pečice, dodamo nadev in pečemo še predvidoma 20 minut  (odvisno, kako močna je pečica). Preden jo narežemo, pito pustimo, da se malo ohladi. 

Preprost sadni nadev:

Da je pita bolj sočna, testo (delno pečeno) premažemo z marmelado oz. sadnim namazom brez sladkorja. Nato nadevamo sadje po želji, denimo hruške, jabolka, kutino, slive, namočene rozine ali suhe slive (pazimo, da sadje ni premokro; naribana jabolka lahko pred tem na rahlo ožamemo). Po vrhu potresemo kokosov sladkor s cimetom in po želji tudi mlete mandlje ter nadaljujemo peko. 

Sadni nadev s tofujem:

300 g svilnatega tofuja, 100ml riževe kreme, 1,5 žlice moke iz rožičevih pešk (ki je naravno sadno gostilo), 1 zravnana žlica mletih rožičev (za čokoladni pridih), pol žličke cimeta, ščep soli, 3 žlice javorjevega sirupa in 2 banani (namesto banan lahko uporabimo npr. skodelico borovnic, višenj ali malin) dobro zmiksamo s paličnim mešalnikom ter prelijemo na delno pečeno testo. Po vrhu potresemo koščke čokolade ali oblikujemo vzorec s čokoladnimi mrvicami. 

 
23. december 2013

Preprosti čokoladni piškoti

Sestavine:

300 g kamutove moke . 130 g ajdove moke . 3 žlice vinskega kamna . 200 g bio rastlinske margarine (nerafinirane) ali kokosovega olja . 1,5 dcl javorjevega sirupa . 3 žlice rastlinske smetane . 3 zvrhane žlice rožičeve moke . 1 žlica kakava v prahu . pol žličke cimeta . ščep soli . 1 dcl riževega napitka (po potrebi)


                

Priprava:

Moko dobro pomešamo s soljo, vinskim kamnom, cimetom, kakavom in rožiči. Dodamo stopljeno rastlinsko margarino, javorjev sirup ter rižev napitek po potrebi, da dobimo mehko testo. Testo pustimo počivati. Iz testa nato oblikujemo želene figure s pomočjo modelčkov ali pa prepustimo domišljiji prosto pot. Piškote pečemo v pečici na 180 stopinj okoli 12-15 minut (če oblikujemo kakšno večjo figuro, pečemo par minut dlje).


              

Namig:

V testo lahko poleg navedenih sestavin vmešamo tudi mlete mandlje, makova zrna ali kokosovo moko.

Enako testo kot za piškote uporabimo tudi za sadno pito. Nadev pripravimo poljubno. Npr. 3 manjša jabolka ali hruške ter dva kakija (oboje olupljeno, na kosih) popražimo v ponvi na kokosovem olju, dodamo ščep cimeta, žlico kokosovega sladkorja ter žlico mlete kokosove moke. Pripravljeno »čežano« namažemo na testo, ki smo ga pred tem popekli v pečici 10 minut na 180 stopinj. Pito pečemo v pečici še 15-20 minut ter okrasimo s piškoti.


                   


01. september 2013

Presne kokosove kroglice

Sestavine:

140g posušenih marelic (okoli 20 kosov) . 70g datljev (okoli 10 manjših kosov) . 2 žlici javorjevega sirupa ali zgoščenega hruškinega soka . 20g (dve zvrhani žlici) mlete kokosove moke . 15g mletih mandljev (lahko uporabimo tudi mlete lešnike ali pa zemeljske mandlje) . 15g nesladkanega kakava ali rožičev v prahu . 1/2 žličke cimeta in vanilije v prahu . 1 dcl rastlinskega napitka ali kreme (po potrebi) . kokosova moka ali mleti mandlji za posip
 
 

Priprava:

Marelice, datlje in cimet skupaj z vodo in javorjevim sirupom zmešamo v blenderju (lahko tudi v multipraktiku ali pa s paličnim mešalnikom), tako, da ostanejo v masi sledi manjših koščkov. Z vilico primešamo še ostale sestavine (kokosovo moko, mlete mandlje in kakav), tako, da nastane precej kompaktna masa. Z žlico vsakokrat zajamemo maso in v dlani oblikujemo posamezno kroglico, ki jo nato povaljamo v kokosovi moki ali mletih mandljih.

    

Namig:

Po želji lahko namesto marelic in datljev izberemo tudi drugo suho sadje (denimo slive, fige), ter namesto javorjevega sirupa uporabimo zgoščen hruškin sok. Mletim mandljem lahko dodamo tudi lešnike, brazilske oreščke ali mlete zemeljske mandlje - slednji se imenujejo tudi tigrasti oreščki ali chufli ter sodijo v družino gomoljev (in niso tako alergeni kot nekateri oreščki). Mlete oreščke, kokosovo moko ali kakav pa lahko nadomestimo tudi z rožičevo moko.

Fotografije so nastale pri pripravi kokosovih kroglic za dobrodelni šolski bazar na OŠ Sp. Šiška v Ljubljani. 
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se