Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Kuharske ustvarjalnice
Food Revolution Day
Človek ne jezi se
30. marec 2018

Moja prva potica

Sestavine za testo:
200g bele pirine ali kamutove moke . 30g ekološke nehidrogenirane rastlinske margarine Alsan Bio . 1/2 dcl javorjevega sirupa . 1 žlička suhega kvasa . ščep soli . 1/4 žličke vanilije v prahu . 1 dcl riževega ali mandljevega napitka 

Sestavine za čokoladni nadev:
50g pirinega ali riževega zdroba . 1 dcl riževega napitka . 1/2 dcl ovsene ali sojine smetane . 3/4 dcl javorjevega sirupa . 1/4 žličke vanilije v prahu . 3 žlice mletih praženih mandljev ali lešnikov . 1 žlica kakava v prahu


Priprava:
1. V manjši posodici pomešaj 1 žličko suhega kvasa z nekaj žlicami riževega napitka, dodaj malo moke in sladila ter pusti 15 minut, da zmes vzhaja. Margarino pustiš nekaj časa na sobni temperaturi, da se zmehča, ali jo rahlo stopiš nad vodno paro (lahko pa uporabiš olje, ki je že tekoče).
2. Nato v večji posodi zmešaj moko, sol, vanilijo, dodaj zmes s kvasom, rižev napitek, stopljeno maščobo in javorjev sirup ter vse skupaj dobro premešaj in pregneti, da dobiš gladko testo. Testo nato prekriješ s krpo in pustiš vzhajati na toplem 1 uro.
3. Medtem pripraviš nadev. V posodi segreješ rižev (ali kateri drug) napitek, postopoma vmešaš zdrob, pri tem paziš, da se ne naredijo grudice. Nato vmešaš še smetano in javorjev sirup, vanilijo, kakav in mlete oreščke ter dobro premešaš in pustiš na nizki temperaturi, da se zmes zgosti (okoli 5 minut). Vmes lahko okusiš nadev in po želji dodaš še kakšno sestavino.
4. Nato testo nežno razvaljaš z valjarjem ali kar s prsti, da dobiš pravokotnik debeline okoli 1/2 cm ter ga premažeš z izbranim nadevom. Nato testo z nadevom počasi zaviješ kot palačinko in ga položiš v okrogel pekač tako, da ga zaviješ v polža in na sredini pustiš luknjo. Iz testa lahko oblikuješ tudi več manjših potic ter jih po želji po vrhu okrasiš.
5. Potico pečeš v pečici okoli 35 minut na 180 stopinj (vmes znižaš temperaturo na 175 stopinj, da se skorja preveč ne zapeče). Manjše potice so hitreje spečene, velike pa potrebujejo dlje časa, da se dobro zapečejo. Ko postanejo zlato rjave barve, jih previdno vzameš iz pečice ter iz pekača ter ohladiš (lahko jih zaviješ v prtiček, da ostanejo mehkejše).


20. april 2017

Preproste preste - sladke in slane

Sestavine za slano testo:
180g bele ali polnovredne kamutove ali pirine moke . 30g pšeničnih otrobov (ali mletih ovsenih kosmičev) . 2 žlici mletih lanenih semen . 1 žlica slanega mletega sezama Gomasio (po želji) . 1 žlička soli . 2 žlički eko pecilnega praška ali vinskega kamna .  3 žlice nerafiniranega rastlinskega olja (olivno, sončnično ali sezamovo) . 0,9 dcl mlačne vode ali riževega napitka . mešanica provansalskih zelišč


Sestavine za sladko testo:
150g kamutove moke . 30g moke rjavega prosa (lahko tudi navadne prosene ali katere druge moke) .  20g mletih praženih mandljev ali zemeljskih mandljev . 2 žlički eko pecilnega praška ali vinskega kamna . ščep soli . ščep mlete vanilije . 1/4 žličke mletega cimeta . 3 žlice javorjevega sirupa . 3  žlice kokosovega olja . 0,9 dcl riževega ali ovsenega napitka

Priprava:
1. V posodi pomešaj najprej suhe sestavine (moko, mlete oreščke, semena, sol, pecilni prašek, začimbe, nato dodaj še tekoče sestavine: olje, napitek, sladilo. Vse sestavine dobro premešaj z vilicami in nato pregneti z rokami.
2. Nato manjše kose testa povaljaj v daljše »kače«, debeline približno pol centimetra ali manj, ter pri vsaki kači oba roba testa poveži proti sredini kače. Pri tem lahko robova med seboj enkrat zaviješ oz. prepleteš, po želji. Lahko pa ju le skupaj povežeš, da nastane srček. Tanjša kot bo kačica, bolj hrustljave bodo preste.
3. Če želiš, jih po vrhu lahko okrasiš s semeni ali mletimi oreščki. Pred tem testo namaži z oljem, da se semenke lepše sprimejo testa.
4. Nato pečeš preste v pečici na 180 stopinj okoli 15 minut, odvisno od debeline testa (toliko, da zlato porumenijo).  

Namig: Olivno olje prijetno izpopolni okus slanih prest, vendar rahlo izstopa, če ga je preveč. Zato ga rada kombiniram še s kakšnim drugim oljem, npr. sončničnim ali repičnim, ki je bolj nevtralno, ali z ekološko nehidrogenirano rastlinsko maščobo Alsan Bio. Pri sladkih prestah sem kokosovo olje kombinirala s kokosovim musom, tako je okus še malo bolj izrazito povlekel na sladki kokos.


Utrinki iz kuharske delavnice v Mali ulici.
11. februar 2017

Mali ingverjevi piškoti

Sestavine:
300g kamutove ali pirine moke . 100g moke rjavega prosa (lahko tudi kakšne druge temne moke) . 50g mletih mandljev . 150g ekološke nehidrogenirane rastlinske maščobe Alsan bio . 5 žlic kokosovih kosmičev . ščep nerafinirane soli . 1 žlička mešanice zimskih začimb (ingver, cimet, muškat, klinčki, komarček, koriander) . 1/4 žličke vanilije v prahu . 1 zravnana žlica vinskega kamna ali eko pecilnega praška . 0,5 dcl rastlinskega napitka (riževega, ovsenega ali mandljevega) . 3/4 dcl javorjevega sirupa (ali drugega naravnega sladila, npr. melasa, rižev slad)


 
Priprava:
1. V večji posodi najprej dobro pomešamo med seboj vse suhe sestavine - moko, mlete mandlje, kosmiče, sol, začimbe ter pecilni prašek. 
2. Nato dodamo še tekoče sestavine - napitek, sladilo in maščobo. Maščobo pustimo nekaj časa na sobni temperaturi, da se rahlo zmehčka, da jo lažje vmešamo v testo. 
3. Vse skupaj dobro zmešamo z vilicami in nato pregnetemo s prsti, da dobimo kompaktno testo. Po potrebi dodamo še nekaj tekočine ali moke.  
4. Testo nežno razvaljamo z valjarjem ali pa ga kar s prsti rahlo potlačimo na želeno debelino, približno 1/2 cm.  
5. Nato z modelčki ali z rokami oblikujemo različne oblike piškotov, ki jih po želji okrasimo s sadnim ali čokoladnim nadevom, npr. domačo marmelado, čokoladnimi mrvicami ali topljeno čokolado. 
6. Piškote zložimo na pladenj, ki ga prej premažemo z maščobo ali podložimo s peki papirjem. Pečemo v pečici okoli 10-12 minut na 175 stopinj, odvisno od debeline piškotov.


Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se