Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Salamba
Jogi
Ristanc s kockami
Človek ne jezi se
01. avgust 2018

Hitri hranljivi kruhki

Sestavine:
160g pirine ali kamutove moke . 40g kostanjeve ali ajdove moke . 3 žlice drobno mletih ovsenih kosmičev (ali najljubših mueslijev) . 2 žlički eko pecilnega praška ali vinskega kamna . 1 žlička himalajske soli . 2 žlici mandljevega (ali kokosovega) olja . 2 žlici javorjevega sirupa . ščep cimeta . 200 ml riževega napitka



Priprava:
1. V posodi najprej pomešamo vse suhe sestavine - moko, kosmiče, pecilni prašek, sol, začimbe (poleg cimeta lahko dodate tudi ščep kardamoma, janeža ali katere druge najljubše začimbe).
2. Nato k suhim sestavinam dodamo še tekoče sestavine - olje, javorjev sirup in rižev napitek, ter vse skupaj dobro premešamo.
3. Maso nadevamo v manjše pekače za mafine, ki jih pred tem rahlo naoljimo s kokosovim oljem.
4. Maso pustimo najprej počivati v rahlo ogreti pečici okoli 20 minut, nato pa kruhke pečemo 25 minut na 180 stopinj. Ko so kruhki pečeni, jih zavijemo v vlažno krpo, da ohranijo mehkobo. 

Namig:
V receptu lahko preizkusite različne moke. Poleg oz. namesto ajdove in kostanjeve moke zelo rada uporabim tudi moko iz rjavega prosa, ali pa kakšno brezglutensko mešanico s semeni in začimbami. Tako je kruh še posebej okusen. Včasih pomešam zraven v testo tudi mešanico ovsenih/prosenih kosmičev znamke Rapunzel, ki so začinjeni z ajurvedskimi začimbami.

Kruhki so še posebej okusni z domačo marmelado, pomešano s kokosovim jogurtom. Za dobro mero zdravih maščob lahko kruhke najprej namažete s kokosovo maščobo, nato še z marmelado in kokosovim jogurtom. Če vam je ljubša slana različica, pa si kruhke lahko privoščite z zelenjavnim pestom in avokadom ter po želji obložite s kozjim sirom ali riževo mozzarisello.
30. november 2017

Nežna juhica iz sladkega krompirja, mung dhala in črne kumine

Sestavine:
150g sladkega krompirja . 150g buče . 100g korenja . 90g leče »mung dhal« . 8 dcl vode . 1/3 žličke mlete kumine .  1/3 žličke mlete kurkume . 1/3 žličke mlete orientalske kumine (oz. kumin) . 1/2 žličke semen črne kumine . 1 žlička timijana . 1 žlička himalajske soli . 1 žlica sezamovega olja . ovsena  smetana (po okusu)


Priprava:
1. »Mung dhal« dobro speremo pod vročo vodo in zakuhamo v loncu z vročo vodo. Pred tem ga lahko nekaj ur namakamo v mlačni vodi.
2. Nato olupimo bučo in sladek krompir ter narežemo na manjše kose. Korenje dobro operemo pod vodo, ostrgamo in narežemo na manjše kose. Zelenjavo dodamo v lonec, kjer se kuha juha. Solimo in dodamo še začimbe. Timijan in črno kumino med dodajanjem v lonec rahlo zdrobimo s konicami prstov oz. med dlanmi, da jedi dodajo še več svoje arome in koristnih učinkovin. 
3. Juho kuhamo okoli 15 do 20 minut oz. toliko časa, da se zelenjava lepo zmehča. Ko je juha že skuhana, dodamo še žlico sezamovega olja (lahko tudi katerega drugega, npr. kokosovega ali mandljevega) ter po želji in okusu vmešamo še nekaj ovsene smetane. Juha je zelo okusna nepasirana, po želji pa jo lahko tudi spasiramo. 

»Mung dhal« je svojevrstna stročnica, podobna leči, ki je izjemno hranljiva in lahko prebavljiva, zato je primerna tudi za majhne otroke in doječe mamice. Kot vsako stročnico jo je dobro pred kuhanjem namakati nekaj ur, vendar pa ne bo nič narobe, če se vam mudi s pripravo kosila in je ne boste uspeli prej namočiti, saj je zelo hitro kuhana. K lažji prebavi pripomorejo tudi začimbe, zlasti kumina, lahko pa po želji med kuhanjem dodate še košček kombu alge. 

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se