Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Salamba
Jogi
Ristanc s kockami
Človek ne jezi se
15. maj 2018

ZAJČEK SLADKO, PUTKA ZDRAVKA IN ČAROBNI KALCIJ

Dragi otroci, vzgojitelji(ce), učitelji(ce) in starši!

V želji spodbuditi ustvarjalnost, igrivost in domišljijo otrok pri spoznavanju zdrave prehrane, smo letos znova zasnovali USTVARJALNI NATEČAJ ZA OTROKE:

ZAJČEK SLADKO, PUTKA ZDRAVKA IN ČAROBNI KALCIJ


ilustracija: Gorazd Vahen
PODALJŠALI SMO ROK PRIJAVE DO 14.6.2018!

Komu je natečaj namenjen?

Ustvarjalni natečaj je namenjen otrokom oz. skupini otrok v vrtcu oz. v šoli. Otroci že v zgodnjih letih oblikujejo svoje prehranske in vedenjske vzorce, zato je zelo pomembno, da jim zdrave navade približamo dovolj zgodaj in na primeren način, ki pritegne otrokovo zanimanje - skozi igro, zgodbe in čim bolj prosto raziskovanje novih okusov in načinov priprave jedi. Otroci ob skupnem ustvarjanju v skupini, sodelovanju in raziskovanju, spontano navdihujejo drug drugega za zdravo prehrano in nove okuse, ob tem pa krepijo tudi svoje socialne veščine. Ustvarjalni natečaj pa je lepa priložnost, da se naučijo tudi kaj novega.

Kaj bomo letos ustvarjali?

Letošnja rdeča nit ustvarjanega natečaja sta ZAJČEK SLADKO IN PUTKA ZDRAVKA, ki sta tudi glavna junaka predstave, ki jo letos gostimo na Malem kuharskem festivalu v Mali ulici. Zajček Sladko se je iz gozda preselil v mesto. Zelo rad ima sladkarije, nezdravo hrano in računalniške igrice. Putka Zdravka pa živi na ekološki kmetiji, je domačo pridelano hrano in je oborožena z vsemi naravnimi rešitvami. Ko zajček Sladko nekega dne izve za skrivnostni recept, po katerem lahko s pomočjo naravnega kalcija pričara neskončno lizik, se ga odpravi iskat. Na poti sreča putko Zdravko, ki zelo dobro ve, kje se skriva kalcij. Vendar pa se zgodba nekoliko zaplete, ker tudi putko premamijo zajčkove norčije in navdušenje nad sladkarijami. Le kako se zgodba konča? Ali bosta zajček in putka uspela najti dovolj kalcija? In ali bo putki uspelo zajčka navdušiti nad zdravo hrano?

Vabimo vas, da se skupaj z otroki pridružite Zajčku Sladku in Putki Zdravki pri iskanju čarobnega kalcija in navduševanju nad zdravo hrano! Za vas smo pripravili nekaj ustvarjalnih predlogov:

  Skupaj z otroki raziščite, kje se skriva kalcij (v kateri vrsti hrane) in zakaj je pomemben v našem telesu?

  Zamislite si zgodbo o Zajčku Sladku in Putki Zdravki - kje živita, kaj rada jesta, kako se srečata, kako se zgodba zaplete in kaj na koncu skupaj zakuhata?

  Zamislite si, kako bi vi navdušili Zajčka Sladka in otroke po vsem svetu, da bi jedli bolj zdravo hrano? Morda s pesmijo, zgodbo, okusnim receptom, bi skupaj kaj slastnega skuhali?

  Če bi zares želeli navdušiti otroke nad zdravo prehrano, sadjem in zelenjavo, in bi v ta namen pripravili zabaven oglas v otroškem časopisu, kako bi izgledal tak oglas za zdravo hrano?

 Zamislite si najljubši recept z veliko kalcija! Pripravite ga skupaj s prijatelji, ter nam pošljite fotografijo, ali pa ga narišite.


Pobarvaj zajčka in putko ter razmisli, kako bi ti navdušil zajčka Sladka,
da bi raje kot sladkarije pojedel več zelenjave in vitaminov?

Kako sodelujete?

Izdelke, ki jih bodo ustvarili otroci in so povezani s tematiko zdrave prehrane - lahko so to pesmi, zgodbe, ilustracije, recepti, fotografije, lutke ali katerekoli druge ideje in unikatne stvaritve, nam pošljite na naslov Zdrava juhica, Zavod Kalejdoskop, Milčinskega 11, 1000 Ljubljana, ali po elektronski pošti zdravajuhica@zavod-kalejdoskop.si, najpozneje DO ČETRTKA, 14.6.2018. Če vaš izdelek ni primeren za pošiljanje po navadni pošti se lahko dogovorimo glede načina prevzema. Izdelke vračamo le ob predhodnem dogovoru!

Kako poteka pregled in ocenjevanje prejetih izdelkov?

Po zaključku natečaja strokovna komisija pregleda vse prispele izdelke (v materialni ali digitalni obliki) in v roku enega tedna sprejme odločitev o primerni razdelitvi nagrad. O tem obvesti vse sodelujoče po elektronski pošti (izjemoma po navadni pošti, če elektronska pošta ni razvidna). Strokovno komisijo sestavljajo Irena Tomažin (Zdrava juhica, Zavod Kalejdoskop), Damjana Goter Košir (Putka Zdravka) in Neja Samar Brenčič (Zavod IZRIIS).

PREDVIDENE NAGRADE

Potrudili se bomo, da bo prav vsaka skupinica otrok, ki bo prispevala svoje navdušenje in ustvarjalnost ter pripravila svoj izdelek za natečaj, prejela v zahvalo kakšno lepo pozornost. Najbolj otroško domiselnim izdelkom pa bo strokovna komisija podelila naslednje nagrade:

1x igrana predstava za otroke Putka Zdravka in Zajček Sladko
(v izvedbi Zavoda Enostavno prijatelji)

15x didaktična družabna igra Putka Zdravka in Zajček Sladko
(Zavod Kalejdoskop v sodelovanju z Dodekaeder)

5x eko mandljev marcipan in rozince za sladko ustvarjanje z otroki
(v sodelovanju z ekološko trgovino Kalček)

2x Montessori set pripomočkov za ustvarjanje v kuhinji
(v sodelovanju s spletno trgovino in akademijo Montessori doma)

2x HABA leseni igralni set za pripravo zdrave solate ali juhice
(v sodelovanju s podjetjem Čuri muri d.o.o.)

in še nekaj slastnih presenečenj...


PARTNERJI NATEČAJA

        

 

PRAVILNIK USTVARJALNEGA NATEČAJA »ZAJČEK SLADKO, PUTKA ZDRAVKA IN ČAROBNI KALCIJ«

1. člen: Organizator
Organizator nagradnega natečaja je Zavod Kalejdoskop, Ideje za zdravo in barvito življenje, Milčinskega 11, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju organizator ali Zavod Kalejdoskop). Organizator pri zasnovi in izvedbi natečaja sodeluje z več partnerji in neprofitnimi organizacijami.

2. člen: Namen
Organizator izvaja nagradni natečaj v izobraževalne namene otrok v vrtcih in šolah ter obiskovalcev spletnega mesta www.zdrava-juhica.si. Natečaj poteka v sklopu aktivnosti, ki jih organizator kot ambasador mednarodne iniciative Food Revolution organizira vsako leto v mesecu maju. Pri izvedbi natečaja se spodbuja zlasti ustvarjalnost otrok, njihovo medsebojno sodelovanje in spoznavanje pomena uživanja zdrave, raznolike prehrane.

3. člen: Objava
Ustvarjalni natečaj je objavljen v vabilu k sodelovanju, ki je poslano po elektronski pošti slovenskim vrtcem in šolam ter na spletni strani  http://www.zdrava-juhica.si/article?path=/za-otroke/natecaj od torka, 15. 5. 2018 naprej.

4. člen: Sodelovanje
K sodelovanju pri ustvarjalnem natečaju se lahko prijavi posamezna skupina v vrtcu oziroma šoli ali pa vrtec oz. šola kot celota, prijavi pa se lahko tudi katerakoli druga organizirana oblika varstva otrok, ki izdelke otrok pošlje najpozneje do 6.6.2018 na naslov Zavod Kalejdoskop, Milčinskega 11, 1000 Ljubljana, s pripisom »Ustvarjalni natečaj«. Fotografije in skenirani izdelki oziroma ilustracije otrok se lahko pošljejo tudi po elektronski pošti na naslov zdravajuhica@zavod-kalejdoskop.si. V kolikor gre za izdelke, ki so občutljivi za pošiljanje po navadni pošti, je možen dogovor glede osebnega prevzema izdelka. Prijavitelji ob prijavi sporočijo kontaktne podatke vrtca oziroma skupine otrok, ki je ustvarila posamezen izdelek. Posamezna skupina lahko prijavi več različnih izdelkov otrok. Izdelki, pri katerih je izrazito opazno pretežno delo odraslih oseb, se ne bodo upoštevali v okviru izbora najboljših izdelkov.

5. člen: Sestava komisije za ocenjevanje in izbor najboljših izdelkov
Člane komisije predlaga organizator ob njihovem soglasju ter soglasju partnerjev natečaja. Člani komisije so določeni ob pričetku natečaja. Zaradi nepredvidenih dogodkov se lahko tekom trajanja natečaja zamenjajo. Člani komisije enotno in po prosti presoji izmed prijavljenih izdelkov izberejo najboljše izdelke, ki prejmejo nagrado. Po potrebi lahko uporabijo metode glasovanja ali žreba.
Izbira komisije je dokončna.

6. člen: Kriteriji izbora najboljših izdelkov
Člani komisije pri izboru najboljših izdelkov, ki prejmejo nagrade iz predvidenega sklada, upoštevajo zlasti njihovo izvirnost in skladnost s predvideno tematiko, uporabo domiselnih materialov, igriv pristop, uporabnost in starost otrok. V primeru večjega števila prejetih izdelkov si organizator pridržuje pravico do prve selekcije izdelkov, ki jih nato oceni komisija.

7. člen: Prevzem nagrade
Nagrajene skupine bodo v roku 3 dni po izboru obveščene o nagradi po telefonu ali elektronski pošti. Individualno se z organizatorjem dogovorijo za datum in uro izvedbe delavnice oziroma glede prevzema praktične nagrade. Pravica do prevzema nagrade zastara v roku 1 leta od dneva izbire nagrajenca.

8. člen: Obvezujoča pravila
Pravila so obvezujoča za organizatorja in druge osebe, ki so kakorkoli povezane z natečajem ter podelitvijo nagrad, ter za udeležence, ki s prijavo na ta nagradni natečaj priznavajo ta pravila in se obvezujejo, da jih bodo upoštevali. Pravila in pogoji nagradnega natečaja so v času trajanja natečaja v celoti na vpogled na spletnih straneh http://www.zdrava-juhica.si/article?path=/za-otroke/natecaj. V primeru hujše kršitve tega pravilnika lahko komisija razveljavi nagradni natečaj v celoti in ga z ustreznimi popravki ponovi.

Prijavitelj, to je odgovorna oseba, ki prijavi vrtec oz. organizirano skupino otrok na natečaj in pošlje fotografije ter izdelke otrok s tem dovoljuje uporabo prejetih materialov na spletnih straneh www.zdrava-juhica.si, za priložnostne razstave izdelkov ter morebitno uporabo v tiskani izdaji v izobraževalne namene. Prijavljeni in poslani izdelki se ne vračajo. Izjemoma je to možno ob predhodnem dogovoru.

Prijavitelj ob prijavi dovoljuje organizatorju, da se njegovi kontaktni podatki shranijo na primeren način in v skladu s področno zakonodajo, podatki pa se lahko uporabijo za potrebe tega nagradnega natečaja in obveščanjem z zvezi s tem.

9. člen: Reševanje nesoglasij
Morebitne pritožbe v zvezi s postopkom vodenja natečaja, izbora ter podelitve nagrad bo organizator obravnaval ob smiselni uporabi določb upravnega postopka. Morebitni spori v povezavi z izvedbo natečaja se rešujejo s pomočjo mediacije ter uporabe pravil obligacijskega prava.

10. člen: Veljavnost pravil
Pravila pričnejo veljati dne 15. 5. 2018 z objavo na spletnih straneh www.zdrava-juhica.si.

KOMENTAR

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se