Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Salamba
Jogi
Ristanc s kockami
Človek ne jezi se
12. marec 2015

Pad thai riževi rezanci

Sestavine za omako (za 2 osebi):
3 šalotke . 1 strok česna . 1 žlica olja . 6 žlic tamarindove paste* . 2 žlici palminega ali moscabado sladkorja oz. paste . 3/4 čajne žličke soli . 100 ml vode . namočen sušen strok čilija ali ščep mletega čilija (po želji)

Dodatne sestavine:
200g sušenih riževih rezancev . 80g kalčkov mungo fižola . 15g šalotke . 100g tofuja (iz soje ali fižola) . 1 jajce (po želji) . 1 žlica praženih arašidov . sveža zelenjava po izbiri (npr. brokoli, stročji fižol, drobnjak, listi mlade čebule - chives, listi mlade blitve) . sojina omaka po okusu . voda


 
*Alternativa tamarindovi pasti:
Tamarind je tropski sadež sladko-kislega okusa, ki se pogosto uporablja v azijski in arabski kulinariki, ter je osnovna sestavina tradicionalne tajske Pad Thai jedi. Malenkost spominja na datlje. Tamarindova pasta se pripravi iz tamarindove pulpe, sladkorja in koriandra. Že pripravljeno pasto lahko najdemo v trgovinah z azijskimi izdelki. Zelo podobnega okusa in primerna za Pad Thai omako je tudi teryaki omaka (če se le da, poiščite ekološko). Lahko pa si jo tudi sami pripravite tako, da zmešate 3 žlice sojine omake (npr. shoyu; če se le da, naj bo ekološka) in pol žlice balzamičnega jabolčnega kisa, lahko pa dodate tudi nekaj kapljic umeboshi kisa, koriander in drobnjak. V zmes po potrebi dodamo tudi kakšno žličko koruznega škroba ali tapiokine oz. riževe moke, da se omaka malce zgosti. Originalni recept namreč vsebuje večjo količino sladkorja oz. sladkorne paste, kar omako zgosti in sladi.  

Priprava omake:

Šalotko in česen nasekljamo na drobne koščke in prepražimo na vročem olju. Uporabimo lahko sončnično, sojino, sezamovo, kokosovo ali palmino olje (olivno olje ima preveč izrazit, mediteranski okus in se ne uporablja v azijskih jedeh). Na Tajskem denimo pogosto uporabijo sojino olje, medtem ko smo v Maleziji za pripravo jedi uporabljali palmino ali sezamovo olje.

Šalotki in česnu dodamo tamarindovo pasto (ali sojino alternativo), sladkor in sol, prilijemo vodo in dobro premešamo na manjšem ognju. Tako pripravljeno tamarindovo omako lahko hranimo v hladilniku še nekaj dni, dobro zaprto.

Priprava porcije rezancev: 

Na ponvi segrejemo olje in dodamo riževe rezance, ki so predhodno namočeni ali delno kuhani, v skladu z navodili na embalaži (priporočamo, da jih kuhate kakšno minuto manj, da se v omaki kasneje ne razkuhajo). Po potrebi prilijemo še kakšno žlico vode, da se rezanci zmehčajo, nato jih dobro popečemo, po želji dodamo še nekaj sveže šalotke ter prelijemo z prej pripravljeno tamarindovo omako in dobro premešamo. Dodamo še na koščke narezan tofu, kalčke mungo fižola ter po želji tudi drugo zelenjavo. Tradicionalni Pad Thai vsebuje tudi jajce, ki ga po želji dodate jedi na koncu, in sicer tako, da ga najprej dobro vmešamo in zapečemo na eni (prazni) strani vroče ponve, nato ga pomešamo med rezance. Še vroče serviramo na krožnik. 

KOMENTAR

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se