Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Kuharske ustvarjalnice
Food Revolution Day
Človek ne jezi se
02. oktober 2012

Zgodba o kameni juhi

Popotnik, ki je po dolgi in naporni poti povsem sestradan prispel do neke vasi, je pri vaščanih zaman prosil za kakšen kos hrane. Zaradi suše je hrane v vasi primanjkovalo, zato je vaščani niso želeli deliti. Popotnik se je nazadnje ustavil pred kočo, kjer je živela starejša ženica. Tudi ona mu ni mogla ničesar ponuditi, zato jo je prosil za posodo, v kateri bo lahko skuhal juho iz jušnega kamna. Ženica mu je z zanimanjem prinesla lonec, poln vode, ter leseno kuhalnico. Popotnik je zakuril ogenj, iz žepa potegnil kamen in ga vrgel v lonec z vodo. Ko je nekaj časa juho dobro mešal, je na glas razmišljal: »Mmm, tole bo prav okusna juha, le še malo soli in popra manjka.« Ženica je takoj prinesla sol, poper in še nekaj začimb po vrhu. Ni si mogla misliti, da se prav zares lahko skuha juha iz jušnega kamna. Kmalu je k popotniku in ženici radovedno pristopilo še nekaj drugih vaščanov. Tudi njim se je zdela juha iz jušnega kamna nadvse imenitna zadeva, prav vsak si jo je želel okusiti. Popotnik je vrelo juho previdno okusil in navdušeno vzkliknil: »Zares je odlična ta juha! Le še kakšen kos zelenjave z vrta dodamo, ali žito iz bližnjega polja, pa bo juha popolna.« Vaščani so v hipu prinesli različne kose zelenjave, zelišč, zdrob in celo nekaj ostankov od kosila. Prav vsak si je želel sodelovati pri kuhanju takšne izvrstne juhe, ki je doslej še niso poznali. Ko je bila juha skuhana, so si jo med seboj z veseljem razdelili in se ravno prav najedli. Juhe kar niso mogli prehvaliti, tako jim je šla v slast. Strinjali so se, da je juha, v katero vsak nekaj prispeva in začini z lepimi mislimi, še posebej dobra. Še ves dan so se dobre volje družili in kramljali med seboj. Jušni kamen pa so shranili kot dragocen spomin in ga še mnogokrat uporabili pri družabnem kuhanju juhe.

V originalu: The stone soup story.
Prevod in priredba: Irena Tomažin

Na svetovnem spletu se najdejo različne verzije Zgodbe o kameni juhi. V nekaterih verzijah so bili popotniki pravzaprav vojaki, ki so se vračali iz vojske domov. Za kuhanje juhe so uporabili sekiro ali kakšen drug predmet, ki so ga imeli pri roki. V vseh zgodbah je poudarjen pomen, ki ga ima medsebojno povezovanje in doprinos vseh posameznikov k skupnemu dobru.

Podobno kot kamena juha, tudi projekt Zdrava juhica temelji na ideji o skupnem povezovanju idej, dejanj, sredstev in znanja za skupno dobro in srečno, zdravo prihodnost naših otrok.

jezikovni tečaji v ljubljani je rekel/-la: 27.03.2017 ob 19:14
hvala za deljenje

KOMENTAR

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se