Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Kuharske ustvarjalnice
Food Revolution Day
Človek ne jezi se
20. marec 2014

Zamorčkasta juhica z lečo in rjavim rižem

Sestavine za 3 juhe:

100g korenja . 15g rdeče pese . 15g koromača . 30g muškatne buče . 25g leče (rdeče, črne ali rjave) . 20g rjavega ali rdečega riža . 2 žlici riževega zdroba . 6 dcl vode . 0,5 dcl riževe in kokosove kreme (ali kokosovega musa) . 3 datlji . ščep soli . timijan . kumina . limonina trava . kurkuma . 1/4 žličke 'pitta' ayurvedskih začimb


Priprava:

Lečo predhodno namakamo vsaj 2-3 ure (ali pa kuhamo malce dlje), precedimo, nato jo v loncu zavremo skupaj z rižem, solimo. Zelenjavo dobro operemo, bučo in peso olupimo, narežemo na kose in dodamo v lonec. Juho rahlo začinimo s kumino ter močneje začinimo z drobljenim timijanom (ter po želji še z drugimi sredozemskimi zelišči, limonino travo). Glede na želeno gostoto v juho zamešamo žlico ali dve riževega zdroba. Vse skupaj kuhamo približno 20 minut, dodamo še riževo in/ali kokosovo kremo, lahko tudi kokosov mus, ter juho spasiramo.

Namig:

Otrokom bo juhica še bolj zanimiva, če jim zraven preberemo kakšno prigodo Juri Murija. Za sladkosnede pa lahko juhici dodamo še žličko javorjevega sirupa, ter juhico potresemo z mletimi semeni ali amarantovimi napihnjenci v obliki nasmejanega obraza. :)
     
   
                        

Foto zgoraj: Mateja Jordovič Potočnik
Foto spodaj: Irena Tomažin in Vrtec Jelka

KOMENTAR

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se