Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Salamba
Jogi
Ristanc s kockami
Človek ne jezi se
25. julij 2013

Poletna bučkina juha

Sestavine za dvoje velikih lačnih ust:

300 g bučk . 40g prosene kaše . 0,5 dcl sojine ali ovsene smetane . 7 dcl vode (če želimo bolj redko juho, dodamo še en deciliter vode ali riževega mleka) . ščep soli in šopek domačih zelišč (peteršilj, timijan, bazilika) . rahlo začinimo z muškatnim oreščkom

 
                   

Priprava:

Proseno kašo temeljito operemo v cedilu pod vročo vodo. Priporočamo, da jo pred kuhanjem namakamo vsaj eno uro in vodo odcedimo (tako jo telo lažje prebavi, poleg tega se hitreje skuha). Vodo v loncu solimo in zavremo, dodamo proseno kašo in kuhamo 10 minut. V tem času operemo in narežemo bučke na kose (če niso ekološke, ali pa je njihova lupina že trša, jih pred tem še olupimo), dodamo v lonec in kuhamo še 10 minut, tako, da sestavine v loncu rahlo vrejo. Malo pred koncem kuhanja dodamo še smetano, zelišča in začimbe, ter juho spasiramo.  

Namig:

Po želji lahko namesto tretjine bučk dodamo juhi nekaj listov špinače, kolerabe ali špargljev. Če nimamo pri roki svežih zelišč oziroma začimb, lahko za polnejši okus juhe uporabimo košček ekološke zelenjavne jušne osnove oz. kocke (četrt male žličke). Če uporabljamo sojino smetano, bodimo previdni, da soja ni gensko spremenjena (priporočamo ekološko). Previdni bodimo tudi pri izbiri prosene kaše. Priporočamo ekološko, lokalno pridelano (razlika s proseno kašo, ki pride k nam iz azijskih držav, pa čeprav je ekološka, je več kot očitna - tako po velikosti kot po vonju).

KOMENTAR

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se