Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Salamba
Jogi
Ristanc s kockami
Človek ne jezi se
29. november 2013

Čokoladna bučna juha

Sestavine za 4 juhe:

400 g buče (muškatne, maslenke ali hokaido) . 200 g korenja . 65 g ajdove kaše .  2 dcl riževega napitka . 35g datljev . 1,3 L vode . ščep soli . kumina . muškat . kurkuma . cimet . žlica mletih rožičev

                 

Priprava:

Ajdovo kašo dobro speremo pod vročo vodo in zavremo v loncu z vodo. Dodamo zelenjavo, ki jo pred tem dobro operemo, ostrgamo oz. olupimo in narežemo na kose. Rahlo solimo in začinimo (ščep kumine, kurkume, muškata in cimeta). Kuhamo še okoli 15 minut. Proti koncu kuhanja dodamo rižev napitek (po želji lahko tudi kakšno žlico rastlinske smetane), datlje in žlico mletih rožičev (rožičevo moko) ter juho spasiramo. Če imajo datlji tršo lupino, jih prej malo namočimo, da jih lažje spasiramo, sicer pa jih ne prekuhavamo. Mlete rožiče, ki s svojo sladkobo in temno barvo v juho vnesejo »čokoladni pridih«, lahko tudi potresemo po juhi. Ali pa povabimo mlajše gurmane, da si čarobni »čokoladni prahec« sami potresejo po juhi. ;)

Namig:

Ajdova kaša vsebuje veliko beljakovin, vitamina B, železa, magnezija, selena, cinka in rutin (snov, ki varuje srce). Ne vsebuje glutena in je primerna tudi za ljudi, ki so občutljivi na to beljakovino. Priporočamo, da kašo pred kuhanjem namakamo.

Veliko hranil in vlaknin vsebuje tudi buča, ki je pravo superživilo. Poleg alfa in beta karotena (ki so pomembni antioksidanti) je pravi vir vitamina C, magnezija in kalija (vir: Vodnik Hrana za zdravje, Založba Arkadija, 2012). Zato si ob pripravljanju juhe le privoščimo kakšen kos buče tudi surov.

S pasiranimi juhami lahko poskrbimo, da otroci pojedo pomembna hranila, ki jih sicer morda ne bi želeli pojesti. S skrbno izbranimi začimbami blagodejno vplivamo na otroško prebavo (kumina) ter v telo vnesemo toplino (cimet) in pomembne antioksidante (kurkuma). Otroci, ki jim juhice ne gredo najbolj v slast, si lahko na sladko bučno juho naribajo svojo najljubšo čokolado. Sprva se jim bo ideja zdela malce nenavadna, a kdo si ne bi upal okusiti čokoladne juhice? Če vanjo potresemo še nekaj čarobnega prahu (posodo z mletimi rožiči dobro pretresemo in ko jo odpremo, se iz nje pokadi...), pa je juha prav zares posebna. Za močne, zdrave junake in briljantne male princeske. ;)

             
Utrinka sta nastala ob kuhanju juhe za šolski bazar na OŠ Sp. Šiška v Ljubljani.
Otroci so bili nad »čokoladno« juhico navdušeni. Nas pa je navdušilo izjemno
sodelovanje in medsebojna pomoč starejših in mlajših otrok pri pripravi juhe. :)

KOMENTAR

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se