Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Salamba
Jogi
Ristanc s kockami
Človek ne jezi se
09. april 2015

Čičerikina juha s konopljinimi semeni in kokosom

Sestavine za 4 velike juhe:
60g čičerike . 200g cvetače . 200g korenja . 100g bučk . 1,2L vode . 4 zvrhane žlice koruznega zdroba . 1 dcl riževe kreme . 2 žlici kokosovega musa . 1 žlička nerafinirane soli . timijan . koriander . limonina trava . curry . kurkuma . kumin (lahko tudi mleta kumina) . mešanica indijskih ali libanonskih začimb


Priprava:
Čičeriko prelijemo z vročim kropom in čez noč namočimo. Pred uporabo jo dobro speremo ter nato kuhamo vsaj 1 uro, odvisno od želene mehkobe (v loncu na pritisk bo seveda kuhana hitreje). Med kuhanjem lahko dodamo tudi žličko sode bikarbone. 

Medtem preostalo zelenjavo dobro operemo, rahlo ostrgamo (bučk ne lupimo, če so ekološko pridelane in je lupina mehka) in narežemo na kose ter dodamo v lonec, ko je čičerika že delno kuhana. Ko juha znova zavre, jo solimo, začinimo in z metlico vmešamo koruzni zdrob. Na rahlem ognju kuhamo približno 15 minut. V juho prilijemo nekaj riževega napitka ali riževe kreme, odvisno od želene gostote (nekatere riževe kreme vsebujejo naravno gostilo iz zrn rožičevca, kar juho dodatno zgosti) ter primešamo kokosov mus, ki juho nežno osladi. Juho zatem spasiramo, potresemo z mletimi konopljinimi semeni in še vročo postrežemo.

Če nam kaj juhe ostane, jo lahko čez noč shranimo v hladilniku. Zaradi zdroba se bo malce zgostila, zato jo lahko naslednji dan razredčimo z riževim napitkom, ali pa še dodatno zgostimo z mletimi mandlji, dodamo curry začimbe ter uporabimo kot omako za riž ali testenine.

Namig:
Da si prihranimo nekaj časa, lahko čičeriko skuhamo v večji količini. Del, ki ga ne porabimo takoj, ohladimo, prelijemo z žlico olivnega olja, po želji rahlo začinimo, ter v zaprti posodi hranimo v hladilniku še nekaj dni.

Če nam kaj juhe ostane, jo lahko čez noč shranimo v hladilniku. Zaradi zdroba se bo malce zgostila, zato jo lahko naslednji dan razredčimo z riževim napitkom, ali pa še dodatno zgostimo z mletimi zemeljskimi mandlji in tako uporabimo kot omako k testeninam ali rižu.

KOMENTAR

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se