Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Salamba
Jogi
Ristanc s kockami
Človek ne jezi se
06. september 2014

Ta'zdrav čokoladni namaz

Sestavine:

60g kakavovega masla . 20g oz. 2 zvrhani žlici kokosovega olja . pol žličke sončničnega lecitina (ni nujno, po želji) . 3 žlice kokosovega sladkorja . 5 žlic manj mastnega, nesladkanega kakava v prahu . 5 žlic rožičeve moke . 2 zvrhani žlici mletih praženih mandljev . 1 žlička vanilije v prahu . O,75 dcl javorjevega sirupa (količino prilagodimo želeni sladkosti) . 1,5 dcl riževe kreme . 0,5 dcl riževega napitka




Priprava:

V posodi nad vodno kopeljo (paro) postopoma raztopimo maščobo - kakavovo maslo in kokosovo olje, sončnični lecitin (lahko ga tudi spustimo iz recepta - o njegovih učinkovinah preberi spodaj) ter kokosov sladkor. Nato med mešanjem dodamo mlete rožiče, kakav v prahu oz. mleta surova kakavova zrna ter mlete pražene mandlje. Mandlje lahko sami popražimo na ponvi oziroma v pečici (pred tem jih čez noč namočimo in dobro osušimo), ali pa uporabimo že pražene kupljene mandlje, ki jih zmeljemo v mlinčku ali močnejšem mešalniku.

Nato v raztopljeno zmes dodamo še vanilijo v prahu, javorjev sirup, rižev napitek in riževo kremo, ter dobro premešamo. Riževa krema poskrbi, da se namaz lepo zgosti, saj vsebuje naravno gostilo guar gumi. Dlje ko mešamo, lepše se povežejo sestavine, da se pozneje maščoba ne odcepi. Še vroč namaz prelijemo v temeljito oprane steklene lončke, ki smo jih predhodno 10 minut segrevali v pečici na 100 stopinj, ter dobro zatesnimo. Lončke z namazom dobro ohladimo na sobno temperaturo (en dan) ter jih nato hranimo v hladilniku in porabimo v dveh tednih po odprtju.
 

   


Čokoladni namaz z mandlji smo pripravili tudi skupaj z otroki v sklopu počitniškega varstva v DC Mala Ulica. Otrokom so se še posebej dopadli rožiči v namazu, saj so ugotovili, da so slajši od (nesladkanega) kakava. S pripravo svežega namaza, slajenega le z naravnimi sladili in brez belega ter trsnega sladkorja, smo poskrbeli za bolj zdrave jutranje obroke. Otroci so si oblizovali prstke vsi po vrsti, namaz pa smo uporabili tudi na piškotkih in pitah, ki smo jih skupaj spekli.

Namig:

Namesto kakavovega masla lahko uporabite zgolj kokosovo olje, namesto mandljev pa lahko preizkusite tudi druge oreščke, npr. lešnike, pekan orehe, arašide, pistacije ali pa zemeljske mandlje - slednji sicer ne spadajo med oreščke, temveč gomolje, po okusu pa spominjajo na mandlje. Če ste ljubitelji kokosa vam bo v namazu gotovo zelo všeč tudi kokosov mus oziroma kokosovi kosmiči. Sestavine lahko poljubno dodajamo in preizkušamo, vendar pri tem pazimo, da se namaz preveč ne zgosti, temveč ohranja svojo tekočo strukturo, sicer se lahko pričnejo pojavljati grude in se maščoba odcepi. 

Uporaba sončničnega lecitina 

Lecitin kot emulgator omogoči daljšo obstojnost namaza, jedem dodaja gostoto ter ohranja stabilno povezavo maščobne in vodne snovi v izdelkih. V kulinariki in proizvodnji se pogosto uporablja kot nadomestilo jajcem, deloma lahko tudi nadomesti oziroma zmanjša količino maščobe v receptih. Pridobiva se ob ekstrakciji vode iz olja semen. Poleg ugodnih lastnosti v kulinariki ima lecitin tudi pomembne hranilne učinke na telo, saj podpira izgorevanje maščob v telesu, ohranja primerno raven holesterola in trigliceridov v telesu, izboljšuje izkoristek vitaminov A, B, E in K ter pozitivno vpliva tudi na druge organe (jetra, srce, ožilje, možgane in živčni sistem).

Poleg sončničnega lecitina lahko na trgovskih policah ter v številnih industrijskih izdelkih najdemo tudi sojin lecitin. Slednjemu se raje izognimo, če ni preverjene ekološke pridelave - torej ne vsebuje pesticidov in ni pridobljen iz gensko spremenjenih organizmov. 

Prihodnjič, ko se odpravite v trgovino po čokoladni namaz, pa le preverite vsebino deklaracije: kolikšen delež sladkorja vsebuje (belega ali trsnega; če imate možnost izberite raje takšnega, ki je slajen z drugimi, manj predelanimi naravnimi sladili, kot so kokosov sladkor, javorjev sirup, tapiokino ali riževo sladilo, melasa, lucuma... ), ali vsebuje mleko v prahu, neekološki (sojin) lecitin ter druge dodatke in arome. 
tečaji je rekel/-la: 27.12.2016 ob 16:12
Super, bom sprobala :)

KOMENTAR

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se