Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Salamba
Jogi
Ristanc s kockami
Človek ne jezi se
08. november 2014

Okrogli mizi, predavanja in delavnice na sejmu Narava zdravje 2014

V sodelovanju s Pro Organiko in Gospodarskim razstaviščem v sklopu Sejma Narava zdravje, ki poteka med 13. in 16.11.2014 v prostorih Gospodarskega razstavišča v Ljubljani, organiziramo naslednje izobraževalno-informativno-kuinarične dogodke:


ČETRTEK, 13.11.2014


 OKROGLA MIZA – PREHRANA OTROK V ŠOLAH IN VRTCIH 
      ob 17.00 – 18.30 (dvorana Urška, glavna stavba Gospodarskega razstavišča, II. nadstropje)

Na okrogli mizi bomo skupaj z gosti - Matjaž Kološa, Mateja Tea DereaniMarjetka Založnik, Anamarija Slabe, Šolski Ekovrt, Inštitut za trajnostni razvoj, Franci Hočevar, ravnatelj, OŠ Sp. Šiška, Dare Korbar, Peter Rajšek, Waldorfski vrtec, Neja Samar Brenčič, Zavod IZRIIS, projekt Zdrav sem! - spregovorili o navadah in kvaliteti prehranjevanja današnjih otrok, nacionalnih smernicah prehrane, izzivih, s katerimi se srečujejo vodje prehrane, pobudah in željah staršev in otrok ter izpostavili ideje in primere odličnih praks, ki stremijo k izboljšanju kvalitete prehrane vseh otrok.

Okroglo mizo povezuje Irena Tomažin, idejni vodja projetka Zdrava juhica. Vljudno vabljeni k udeležbi in soustvarjanju zdrave prihodnosti naši otrok!

 
Informacija za obiskovalce okrogle mize iz vrtcev in šol: ob predhodni prijavi svoje udeležbe na okrogli mizi po elektronski pošti irena@zavod-kalejdoskop.si vam lahko zagotovimo vstopnico za Sejem Narava zdravje (ki omogoča tudi vstop na okroglo mizo) po znižani ceni.


PETEK, 14.11.2014
 

 Predavanje ALEN KOBILICA: MOJA POT 
      vrhunski paratriatlonec, ustanovitelj fundacije Vidim cilj in podjetja ProOrganika, d.o.o.:
      ob 16.30 – 17.30 (Galerija, Vhod A, levo po stopnicah navzgor)

Pot, ki me je skozi lastno izkušnjo pripeljala do ustanovitve fundacije “Vidim Cilj”, katere poslanstvo je spodbujanje vseh otrok, ki so na kakršenkoli način gibalno ovirani, k različnim športnim aktivnostim in druženju, predvsem pa jih uči živeti življenje. Pot me je privedla tudi do spoznanja, kako pomembno vlogo ima prehrana tako v vsakdanjem življenju kot tudi v vrhunskem športu. Temu je sledilo “rojstvo” podjetja Pro Organika, katerega poslanstvo je ozaveščanje ljudi o pomembnosti ekološke hrane za našo dušo in telo.



 OKROGLA MIZA – EKO TRENDI V PREHRANI 
      ob 17.30 – 19.00 (Galerija, Vhod A, levo po stopnicah navzgor)

Na okrogli mizi bomo z gosti – Alenka Košir, V formi z Alenko, Tajča Pavček, Ekolife, Katja Mrzel, Presnica, Živa Lopatič, Pravična trgovina, Mladen Krsnik, Pro Organika, Gregor Hribar, Zeleni zabojček, Vladimir Stanić, Kalček – spregovorili o navadah in kvaliteti današnje prehrane.

Kako zdravo so jedli naši predniki? Koliko ljudi se danes prehranjuje ekološko? Ali je ekološka hrana, ki jo danes najdemo na trgu, zares eko in zdrava? Kolikšen vpliv ima dejansko ustrezna prehrana na naše zdravje, počutje in razmišljanje? Ali lahko jemo zdravo z nizkimi prihodki in koliko hrane letno zavržemo? S kakšnimi izzivi se srečujejo naši kmetje in kakšne preglavice jim povzročajo evropske institucije in svetovne organizacije? Kakšno vlogo imajo mediji pri vzpostavljanju trendov in aktualnih diet v prehrani? In najpomembneje, kakšno popotnico bomo pravzaprav ustvarili našim otrokom? 

Okroglo mizo povezujeta Irena Tomažin, Zdrava juhica in Andreja Košir, revija Virus


SOBOTA, 15.11.2014


 IRENA TOMAŽIN: Delavnica KAMUTOVI PIŠKOTI IN SADNI NAMAZI
      ob 11.uri (razstavni prostor Pro Organika)

Iz svežega sezonskega sadja, kuzu-ja, agar agar-ja ter naravnih, telesu prijaznih sladil bomo pripravljali sadne namaze in chutney-je, ki se prilegajo kamutovim piškotom in sladicam. 

 


 MLADEN KRSNIK, univ. dipl. kem.: SLADKOR JE/NI ZA OTROKE
      ob 15.00 – 16.00 (Velika predavalnica levo)

Sladkor – bela, sladka snov, ki lahko povzroči precej nevšečnosti v naših telesih. Predvsem pri otrocih, ki hitro postanejo odvisni od njega. Kje vse najdemo sladkor in zakaj se otroci navidezno pomirijo ob njegovem uživanju? Ali obstaja alternativa belemu, rafiniranemu sladkorju?


 MLADEN KRSNIK, univ. dipl. kem.: VPLIV PREHRANE NA NAŠE RAZMIŠLJANJE
      ob 16.00 – 16.30 (Velika predavalnica levo)

Pravijo, da si to, kar ješ. Prehranjevanje v zadnjih 200 letih se je korenito spremenilo in s tem tudi razmišljanje ljudi. Naša prebavna mikrobiota ima pri tem zelo pomembno vlogo. Če dobro hranimo mikrobioto, bo tudi naše razmišljanje funkcionalno.


 UGANI SLADOLED! - igrivo okušanje slovenskih ekoloških premium sladoledov Indy&Pippa z zavezanimi očmi, z ALENOM KOBILICA
      ob 17. uri (Razstavni prostor Pro Organika)


NEDELJA, 16.11.2014


 IRENA TOMAŽIN: KAKO OTROKE NAVDUŠITI NAD ZDRAVO PREHRANO, delavnica
      ob 11.00 – 11.30 (Velika predavalnica levo)

Človek sprva ne pomisli, da ima hrana tako pomemben vpliv na naše počutje, razmišljanje in obnašanje. Toda ko vidim pozitivno spremembo pri vedenju otrok, ko jedo kvalitetnejšo hrano, vem, da je treba širiti to idejo. Ob sproščeni igri in s pozitivnim pristopom nam skrb za zdravo prehrano v družini ni več težaven izziv, temveč dnevno veselje. 


 IRENA TOMAŽIN: POZITIVEN PRISTOP K REŠEVANJU KONFLIKTOV
      ob 11.30 – 12.00 (Velika predavalnica levo)

Poslušanje, povzemanje in razumevanje drug drugega so temelj mirnega razreševanja konfliktov ter raziskovanja skupnih interesov in rešitev. Da lahko slišimo drug drugega, pa moramo najprej prisluhniti sebi.

KOMENTAR

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se