Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Salamba
Jogi
Ristanc s kockami
Človek ne jezi se
13. julij 2014

PREHRANA POLETI

V poletnih dneh, ki jih radi sproščeno preživljamo na zraku, v hribih ali ob morju, se nam utrne misel, kako poskrbeti za hitro, zdravo in vitalno hrano tudi na poti in v naravi.


Voda in pomembni elektroliti

Najpomembneje je, da pijemo dovolj tekočine ter uživamo čimveč presne hrane, ki telo napolni z vitalno energijo, vlakninami ter naravnimi vitamini in minerali. Močno predelana hrana le dodatno obremeni naše telo, ki je v vročih dneh že tako zelo zaposleno z uravnavanjem telesne temperature. S potenjem izgubljamo pomembne elektrolite iz telesa, ki jih nadomestimo tako, da vodi, ki jo pijemo, dodamo ščep himalajske soli ali solnega cveta oziroma naravnih mineralov v drugih oblikah. Izogibajmo pa se rafinirani soli ter pretirano slanim jedem, ki telesu ne koristijo, temveč ga še bolj dehidrirajo.

Prijetno osvežitev v poletnih dneh nam nudijo ohlajeni, ne pretirano mrzli zeliščni čaji ali blage limonade. Če smo vajeni bolj sladkih okusov, v napitek lahko dodamo naravna sladila, kot so rižev ali javorjev sirup, grozdni in kokosov sladkor, izogibajmo pa se predelanim belim in umetnim sladkorjem, tudi trsnemu sladkorju, pri katerih telo za njihovo presnovo porablja lastne zaloge vitaminov in mineralov.

Sočno sadje

Tekočino vnašamo v telo tudi s svežim sadjem, s katerim nas narava v tem letnem času zares obilno nagrajuje. Ni slajšega, kot si na plaži privoščiti ohlajeno, na koščke narezano lubenico ali sladko dinjo, ki vsebujeta nizek delež fruktoze. Ob zaužitju lubenice ali melone počakajmo vsaj pol ure, preden nadaljujemo s hranjenjem, da telo sadje v miru prebavi. Zlasti pri meloni, ki jo raje uživajmo samostojno, saj nam lahko v kombinaciji z drugo hrano povzroča prebavne težave. Izjemen sadež, ki si ga v poletnih dneh lahko privoščimo v izobilju, so marelice, ki vsebujejo ogromno vitaminov in mineralov ter blagodejno vplivajo na naš živčni sistem in čustva. Izredno priljubljen in telesu koristen prigrizek, poln naravnih antioksidantov, je tudi grozdje in vse robidovje -maline, robide, črni ribez, borovnice. Priskrbimo si lične termo embalaže ali manjše hladilne torbice, ki jih bodo tudi naši najmlajši s ponosom ponesli s seboj v park ali na plažo ter vanje »zapakirali« sveže sadje. Pomembno namreč je, da otroke že zgodaj učimo skrbi za zdravo in okolju prijazno življenje, saj bodo takšne vzorce nosili s seboj po svetu še celo življenje.

Osvežujoča zelenjava

Poleg sadja je okusen prigrizek na plaži lahko tudi zelenjava. Na kolobarje narezana kumara, dobro ostrgano korenje (ki ga speremo pod vodo in dobro osušimo s papirnato brisačo, da bo dlje zdržalo in ne bo takoj potemnelo) ali na krhlje narezan koromač. Za slednjega otroci pravijo, da je slasten kot hruška in osvežilen kot jabolko, premore izredno veliko kalcija ter, tako kot jabolko, odlično očisti zobe. Njegova stebelca lahko narežemo na kolobarje oziroma »srčke« in tako ponudimo slastne koromačeve bonbone. Sveža zelenjava poleg vitaminov in vlaknin vsebuje tudi veliko beljakovin in je torej pomembna za moč in vzdržljivost pri poletnih športnih aktivnostih. In ne pozabimo na zgled, ki ima pri prehrani otrok največji vpliv. Če bomo sami z veseljem grizljali zelenjavo, bomo svoje navdušenje prenesli tudi na otroke.

  

Lahki in zdravi prigrizki

Koristno energijo za številne poletne aktivnosti lahko pridobimo tudi v oreščkih, energijskih ploščicah oziroma presnih kroglicah, ki si jih lahko sami pripravimo. Namočeni oreščki so okusen prigrizek na poti, lupljenje mandljev pa je lahko prav zabaven motoričen preizkus in vaja za otroke. Naši najmlajši se bodo gotovo razveselili tudi naravnih bonbonov v obliki rozin ali sušenih murv, prava zdrava zabava za otroke pa je tudi sveže pripravljena pokovka iz ekoloških koruznih zrn. 

Primerna zaščita in podpora telesu

Vsekakor v poletnih dneh ne pozabimo tudi na ustrezno zaščito pred soncem* ter naravne oblike prve pomoči. Ob pikih žuželk blagodejno učinkuje eterično olje čajevca ali sivke, pri reakciji na čebelji pik tudi homeopatske granule Apis melificia (priporočamo posvetovanje z ustreznim strokovnjakom). Za blaženje in hitrejše celjenje morebitnih udarcev, prask in oteklin naših nadobudnih raziskovalcev nam bo v pomoč tudi homeopatska Arnika, pri razkuževanju ran in odrgnin pa ne pozabimo na vodikov peroksid (ustrezno redčeno raztopino, ki jo dobimo v lekarni).

Predvsem pa poskrbimo, da bo poletje čimbolj sproščeno in si bomo vzeli čas za aktivnosti, ki nas napolnijo s svežim valom energije.


Piše: Irena Tomažin, ustvarjalka Zdrave juhice

*Na kakšen način se lahko primerno zaščitimo pred sončnimi žarki in kako zelo pomembna je sončna energija za naše celice v telesu, si preberite v priročniku Preverjene naravne rešitve - Resnice in zmote o soncu (avtorici Sabina Topolovec, Sanja Lončar). Toplo priporočamo tudi priročnik Uživajte v naravi brez strahu pred klopi!

KOMENTAR

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se