Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Kuharske ustvarjalnice
Food Revolution Day
Človek ne jezi se

PREDAVANJA NA DOGODKIH


OTROCI IN TRMA NA JEDILNIKU
Familylab Slovenija, Zaloška 54, Ljubljana, sreda 14.11.2018 ob 19h
Pogovorni večer za starše vodi: Irena Tomažin
 
 
Hranjenje otroka je tesno povezano z izražanjem ljubezni, skrbi in nege otroka, vse od njegovega rojstva dalje. Kljub dobrim namenom pa se odnosi za mizo kaj hitro sprevržejo v pravi mali boj za oblast oziroma medsebojno tekmo, kdo je bolj trmast. Zlasti takrat, kadar otroku ne dovolimo, da sodeluje in soodloča o svojih najosnovnejših potrebah. Pri hranjenju otroka tako velja nenapisano pravilo: starši odločajo, kaj bodo ponudili otroku, kdaj in koliko. Otrok pa odloči, ali bo jedel in koliko bo pojedel.

Nič ni narobe s tem, da človek kdaj prevzame odgovornost zase in za svoj obrok. Ne gre za to, da naj bi družinski jedilnik postal a-la-carte restavracija, temveč za to, da bi se vsi člani družine za mizo počutili enako dobrodošle in vredne. Prav zato je še posebej pomembno, da se hrana pri otrocih ne pojavlja kot oblika nagrade, kazni, manipulacije ali prisile.

Kaj je torej tisto, kar otroka za mizo motivira in kaj lahko starši naredimo, da bo hrana obred, ki družino povezuje, ne oddaljuje?

 
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se