Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Salamba
Jogi
Ristanc s kockami
Človek ne jezi se
29. avgust 2014

SI ŠE ZNAMO PRISLUHNITI?

V današnjem digitalno hitro naprednem svetu se človek dnevno sooča s številnimi izzivi. Vse bolj nam primanjkuje časa za osnovne življenjske potrebe, kot so vsakodnevna priprava hranljivih jedi, redno gibanje na svežem zraku in prejemanje sončne energije ter pristni medsebojni odnosi. Primanjkljaj teh ključnih dobrin v življenju posameznika nadomeščajo številni industrijski, hranilno zelo osiromašeni izdelki in zdravila na eni strani, ter množični mediji na drugi strani. Ti nas dnevno obkrožajo z neprebavljivo količino pogosto precej posplošenih informacij in nam hkrati nudijo celo paleto receptov za zdravo, srečno in uspešno življenje.
 
Vse to v naša življenja vnaša zmedo in vodljivost uma, zanemarjanje lastne intuicije ter prelaganje odgovornosti za svoje lastno življenje in počutje na druge.

V človeški naravnanosti k udobju smo namreč vajeni, da nekdo drug poskrbi za nas - in s tem tudi namesto nas prevzame odgovornost. Nam pove, kaj je dobro in zdravo za nas, kakšno hrano naj jemo, katero zdravilo naj vzamemo, ki bo odpravilo simptome različnih bolezni - brez našega pretiranega truda ter poglobitve vase k razumevanju vzrokov, ki vplivajo na naše telesno in umsko počutje. Nenazadnje smo tudi vajeni poslušati, kaj naj pravzaprav v življenju počnemo, da bomo, domnevno, srečni.

Je to res življenje, ki ga želimo izkusiti, začutiti in pristno doživeti?

Življenje, ki v nas prebuja strast in nas osrečuje? Nedvomno je to življenje, ki si ga sami ustvarimo. Življenje, ki ga živimo v okviru svojih prioritet in kompromisov, ki si jih iz dneva v dan sami postavljamo. 



Koliko pozornosti, časa in sredstev namenimo temu, kar damo nase,
ter koliko temu, kar damo vase?
Koliko svoje energije posvetimo stvarem, ki jih nalagamo v hiši,
ter koliko je posvetimo ljudem, ki jih hranimo v srcu?
 
Prav tako sami sprejemamo odločitev o tem, kako pomembna nam je kakovost hrane, ki jo dnevno vnašamo v svoje telo. Smo odprti za nove izkušnje in spoznanja o svojem telesu, ali se vrtimo znotraj svojega kroga udobja in rutine ter prisegamo na hrano, ki smo je vajeni, se ji težko upremo, ki je hitro dosegljiva, cenovno ugodna in nasitna? Se kdaj vprašamo, kakšna je lahko kvaliteta in vrednost surovin, ki so uporabljene v poceni hrani, ter kako nizko vrednoteno je delo pridelovalcev takšne hrane?

Vendarle, si kdaj prisluhnemo, katera je tista hrana, po kateri se resnično odlično počutimo?

Ki nas ne napihne ali uspava, temveč nežno nahrani in poživi. Ki v naše telo vnese žive kulture ter prvovrstne vitamine in minerale, nas napolni s toplino in pozitivno energijo. Energijo, ki jo čutimo, dihamo in delimo tudi z drugimi živimi bitji na Zemlji. Za naše telo in počutje pa ni pomembna le hrana v pravem pomenu besede.

Vse, kar nas obdaja, je naša hrana. Tudi zrak, ki ga dihamo, okolje, v katerem živimo, medsebojni odnosi, naše misli, občutki in izkušnje hranijo naše telo in dušo.

So to mrki pogledi in številni izgovori, ali morda prijazne besede, drobne pozornosti, iskrivi nasmehi in strast do življenja? Se družimo z ljudmi, ki iz nas izvabijo veselje in sončne žarke, torej tisto najboljšo verzijo nas samih, ali sledimo ljudem, ki v nas vzbujajo negativne občutke in nelagodje, je naša odločitev. Se zjutraj zbudimo z nasmehom in lepimi mislimi, ali vstanemo z levo nogo, je naša izbira. Je prioriteta, ki si jo postavimo v življenju.

»Manj se boj, več upaj. Manj jej, več žveči. 
Manj javkaj, več dihaj. Manj govori, več povej.
Več ljubi in vse dobre stvari bodo tvoje.«

- Švedski pregovor
 

Piše: Irena Tomažin, ustvarjalka Zdrave juhice
    

KOMENTAR

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se