Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Salamba
Jogi
Ristanc s kockami
Človek ne jezi se

Food Revolution Day

Food Revolution je globalna iniciativa kuharskega mojstra Jamieja Oliverja, ki spodbuja učenje otrok o prehrani, od kje prihaja in kako vpliva na naše telo, ter spoznavanje pristne, sveže pripravljene hrane in osnove kuhanja »čisto od začetka«. »Let's get kids food smart!« je bil eden prvih sloganov te mednarodne pobude, ki vsako leto v mesecu maju povezuje različne kulinarične dogodke in aktivnosti za otroke po celem svetu.

Na poseben dan, letos je to 20. maj, otroci in Food Revolution Ambasadorji iz celega sveta obeležujemo Food Revolution Day z dogodki, na katerih skupaj kuhamo in spoznavamo svežo, pristno hrano, se med seboj navdušujemo nad samostojno pripravo jedi čisto od začetka, ter v en glas sporočamo, da kuhanje ni le zabavno in družabno opravilo, temveč je sveže pripravljena hrana tudi okusnejša, hranljivejša ter pomembno vpliva na naše dobro počutje, zdravje in notranje zadovoljstvo.  

  
Cilj pobude ni le spodbuditi milijon otrok po svetu, da hkrati na isti dan v letu kulinarično ustvarjajo povsod po svetu, temveč je širši namen pobude v prehranskem osveščanju, poučevanju in opismenjevanju otrok: od kje prihaja hrana, kako se jo pripravi in kakšen vpliv ima na naše telo. 
 
 

Skrb zbujajoča je namreč visoka porast bolezni, povezanih s prehrano, v zadnjem tridesetletju. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je imelo leta 2008 s čezmerno telesno težo težave 1,4 milijarde odraslih in več kot 40 milijonov otrok, mlajših od 5 let. Debelost ni več težava le visoko razvitih držav, temveč je vse bolj razsežna tudi v državah v razvoju ter pri družinah z nizkim dohodkom. Tudi v Sloveniji se delež otrok s čezmerno telesno težo močno povečuje. 

Pomembnejša dejavnika, ki vplivata na težave z debelostjo, sta zlasti neprimerna prehrana in nezdrav življenjski slog. Dnevna prehrana otrok in odraslih vsebuje veliko predelanih nezdravih maščob, soli, sladkorjev in umetnih aditivov, svoj davek pa prispevata tudi pomanjkanje gibanja na svežem zraku ter spoštovanja kulture prehranjevanja. A počasi se med ljudi vrača potreba in želja po dobri, kvalitetni hrani ter vključevanju v celoten proces pridelave in priprave hrane. Za konkreten premik na področju kakovosti prehrane in zmanjšanja debelosti pa je potreben odziv in sodelovanje celotne družbe – tako javnih in vzgojno-izobraževalnih institucij, strokovnjakov, države, proizvajalcev in pridelovalcev hrane kot tudi medijev, zlasti pa staršev, ki dnevno sprejemamo odločitve o tem, kakšno hrano uživajo otroci, kje jo kupujemo ter koliko časa namenimo učenju in spoznavanju PRAVE HRANE ter zagotavljanju uravnoteženih obrokov v družini.

Več o Food Revolution Day dogodkih za otroke, ki smo jih pri Zdravi juhici organizirali v letih 2015 in 2014 si lahko preberete na našem blogu



Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se